Offmeta vagy offrole, avagy Support Smite Singed története

Offmeta vagy offrole, avagy Support Smite Singed története

Érdemel kitiltást az, aki nem a szerepének megfelelően játszik?

Az elmúlt napokban a reddit attól volt hangos, hogy egy srác Support Smite Singedet játszik ranked meccseken. Ezzel még nem is lenne baj, első ránézésre minden rendben van vele: 2 millió mastery pont, 50% fölötti győzelmi arány, normális viselkedés meccs közben, pozitív szemlélet - már-már ideális játékos. Lenne. Viszont folyamatosan jelentik, a Riot pedig folyamatosan permabannal fenyegeti (egyelőre csak egy kéthetes bant kapott), erre itt van a hivatalos bizonyíték is:


Az indok röviden: tök jó, hogy Support Singedet játszol, de a csapattársaid nem akarják, hogy ezzel játssz, ezért kérlek, mellőzd ezt a jövőben. 

A srác hősválasztásnál mindig leírja, miért fog ezzel játszani, nem trollkodik, komolyan próbálja győzelemre segíteni a csapatát. Jogosan merül fel a kérdés: ha én supportként nem veszek Sightstone-t és nem wardolok (annyit), akkor a Riot kitilthatja az accountomat? Ha nem követem a metát, hanem kísérletezek olyan hősökkel, amiket nem látni mondjuk LCS-en, akkor bannolhatják az accountomat? Mert most nagyjából ez történt. Ennyi erővel Faker Galio-ját is lehetne bannolni, amiért a KeSPA kupán azt játszott (az már egy másik dolog, hogy agyonverte az ellenfelét).

Mi a feladatom supportként?

A LoL úgy van kitalálva, hogy az alsó ösvényen levő támogató játékos feladata, hogy megvédje az amúgy is papír életű lövészét. Azzal, hogy a Support Singedünk a játék szinte legelejétől kezdve roamol, proxyfarmol (mikor az ellenfél két tornya között öli a minionokat, ezzel eltüntetve a minion hullámot - a szerk.), vagy épp az ellenfél dzsungelében öli a szörnyeket, azzal gyakorlatilag egy 1v2 szituációt alakít ki boton, ahol szerencsétlen ADC-nek két ellenféllel kell egyedül megbirkóznia. Ha ehhez hozzávesszük, hogy még nem is wardol, mert nem vesz, ott sincs, és lejön a jungler is, akkor a 6. percben a harmadik 1v3-nál ember legyen a talpán, aki nyugodt marad és nem tiltel ki a világból. A smite a lanen egyáltalán nem segít. 

Támogatóként a két legfontosabb feladat:

  • életben tartani az ADC-t
  • vision-t biztosítani a pályán

Azzal, hogy te nem vagy ott a helyeden, nem csak egy ember, de az egész csapat játékát elrontod.

Offmeta vagy offrole?

Offmeta az, amikor az ösvényedre olyan hőst pickelsz, amit mondjuk ritkán vagy egyáltalán nem látni high elo-ban vagy profi szinten (pl. Lee Sin support). Offrole-ról már akkor beszélünk, amikor nem a szerepednek megfelelően játszik egy nem meta hőssel. Ilyen a Singedünk is, aki - bár supportnak mondja magát, mert az a pozíciója a játék előtt - mégsincs soha az alsó ösvényen és totál mást csinál, mint ami a feladata. Egy korábbi Rioter szerint, Diamond környékén már elfogadott az, hogy új hősökkel kísérletezel, ez is a játék része, majd a csapattársak alkalmazkodnak, de alacsonyabb rangokon a meccs végén rögtön az jön elő, hogy "azért kaptunk ki, mert nem meta hőssel játszottál". Volt egy kutatás is erre vonatkozóan, ahol a válaszadók nagy része azt mondta, azért nem játszik offmeta hősöket, mert attól fél, hogy a csapattársai reportolják.

Összefoglalva: nem a Support Singeddel van a baj, hanem azzal, hogy nem azt csinálja, ami a feladata. Lehet olyan hősöket hozni egy olyan ösvényre, ahol nem töltik be az elsődleges szerepüket a játékba (egy Singed le tudja lassítani az ellenfelet, segít a wave clearben, sőt, vissza tudja hajítani őket, vagy ha kell, az ultija révén golyófogóként szolgál), de ettől függetlenül a szerepeket meg kell tartani. A támogató játékos feladatát már feljebb ecseteltük, tök mindegy, hogy milyen hőst választotok, nem érdemes eltérni attól. Nyilván senkit se szabad(na) bannolni azért, mert azzal a hőssel játszik, amit szeret, de ha már offmeta hőst játszunk, tartsuk magunkat ahhoz, hogy a szerepünket ismerjük, tudjuk és játsszuk.

Ti szoktatok offmeta, offrole hőst játszani?

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!