Magyar találmány az esport piacon! Terítéken a GAMERPRO

Ismertető a magyar fejlesztésű applikációról, és interjú a kitalálójával.

A minap kaptunk egy üzenetet, ami igencsak felkeltette az érdeklődésünket. Az üzenet tárgya egy telefonos applikáció volt. A magyar fejből kipattant ötlet nagy utat jár be, és egyre népszerűbb a FIFA világában.

Az applikáció alapvetően a sportjátékokra, azon belül is egyelőre a FIFA sorozatra fókuszál. A játékosok regisztrálnak, feltöltik csapatuk képét és már mehet is az ellenfél keresése. Lehetőség van sima meccsre vagy akár bajnokságokra is jelentkezni. Mivel a telefonunk mindig nálunk van, nagyban megkönnyíti a kommunikációt az ellenfelünkkel ez a forma. Az applikáció elérhető Androidon és IOS-en egyaránt.

Jöjjön tehát az interjú, amiben minden lényeges dolgot és információt megtudhattok az alkalmazásról!

Szia Gergő! Ti ugye egy angliai központú magyar startup vállalkozás vagytok. A fő közönség a sportjátékok, leginkább a FIFA. Mikor jött az elhatározás, hogy létrehoztok egy appot? Mi volt a cél az appal?

Igen, jók az információid. A GamerPro Ltd. londoni székhellyel bejegyzett zárt körűen működő részvénytársaság. A klasszikus sport videójátékokra fókuszálunk, jelenleg kimondottan a FIFA videójátékra.

Az alapötlet 2015 februárjában fogalmazódott meg bennem, egy nagyon hosszú repülőút során. Útitárs hiánya miatt közel 24 órám volt gondolkodni, persze átszállással együtt. De ekkor még nagyon messze jártam a GamerPro koncepciótól, és teljes mértékben egyet tudok érteni a szállóigével: az ötlet semmi, a megvalósítás minden. Nem tudom és nem is szeretném összehasonlítani az akkori ötletet az app mostani állapotával. Néha visszagondolok, visszaemlékezek a kezdetekre, és hát őszintén mondom, teljesen le vagyok nyűgözve, hogy az alapötlethez képest most hol tartunk, milyen lehetőségeink és célkitűzéseink vannak.

Miért pont a sportjátékokban látjátok a lehetőséget?

Nagyon sokan kérdezték már ezt tőlem. Miért nem a Dota2, a League of Legends vagy a CS:GO? Nos, én teljességgel bizonyos vagyok benne, hogy a klasszikus sport videójátékok, mint a foci, amerikai foci, kosárlabda, jégkorong - csak hogy a legnépszerűbbeket említsem - sokkal érthetőbb és befogadóképesebb a nagyközönség számára, mint az előbb említett esport játékok.

A GamerPro most kifejezetten a FIFA videójátékra fokuszál. Az ok egyszerű: nincs olyan hely a világon, ahol a focit ne ismernék és szeretnék. A FIFA 17 pedig már annyira élethű, hogy egy gyakorlatlan szempárnak akár percekig fel sem tűnik, hogy videójátékot néz. Ha megnézzük, milyen ütemben fejlődik a virtuális valóság, nem elképzelhetetlen, hogy a következő 5-8 évben a nappalinkban, a virtuális szemüvegeket felvéve fogunk FIFA meccsekre “járni” és szurkolni, manapság soha nem látott kameraállásokból követve azt.

A kérdés az, hogy kik fogják játszani ezeket a meccseket, ami eléggé adja magát. Ez a focicsapatoknál is megfogalmazódott, ezért futnak manapság annyira a FIFA játékosok után. Az elmúlt fél évben már 8 top focicsapat lépett be az esport piacra és több mint 10 FIFA játékost szerződtettek. Van azonban egy probléma. Nagyon kevés az ismert és elismerten tehetséges játékos, és valljuk be, a klubcsapatok nincsenek arra felkészülve, hogy játékosok után kutassanak. A tehetséges FIFA játékosokra jelenleg túlkereslet a jellemző, annak ellenére, hogy nagyon sok a tehetség. A GamerPro ezt a problémát oldja meg, ígéretes játékosokat hivatott felfedezni, fejleszteni és támogatni.

Hogyan működik az appotok? Mi a lényege?

Az app működésének tervezésekor az egyik legfőbb szempont volt, hogy egyszerű legyen, kényelmes és hatékony.  Van olyan megoldásunk, amit már több konkurenciánk (ESL, WorldGaming) el is kezdett alkalmazni, szóval jó úton haladunk és egy picit mindenki előtt járunk. A Gamerek számára karrierlehetőséget és a pénzkeresetet kínálunk a saját időbeosztásuk szerint.  A Modular Tournament megadja azt a rugalmasságot, hogy olyan sokat, illetve olyan keveset versenyezz, amennyit akarsz. A GamerPro gondoskodik a legapróbb részletekről is, így csupán a versenyekre, a teljesítményedre kell koncentrálnod a saját napirended szerint.

Az alkalmazás figyeli a statisztikát, és ugye ti ez alapján tehetségeket is kerestek, akiknek aztán a mecénásai lesztek. Mi a fő forrásotok? Mire számítson egy szponzorált játékos?

Igen, van egy elég összetett algoritmus, ami figyeli a játékosok teljesítményét, nem csak összességében, hanem egyes játékosok ellen is, figyeli a teljesítményt minden meccsen. A legkönnyebben úgy tudnám ezt szemléltetni, mintha lenne egy virtuális tréningpálya a gamerek zsebében, ahol bármikor meg tudják mutatni a GamerPro-n keresztül a kluboknak, vagy éppen nekünk a tehetségüket.

A mai szponzorált játékosok fizetései még messze elmaradnak egy profi focista keresetétől, de jelentősen emelkedni fognaka közeljövőben, ezzel párhuzamosan pedig ők írják a jövőt, ami felbecsülhetetlen érték.

Mit emelnél ki, ami egyedi a ti alkalmazásotokban, miért használják az emberek?

Egy teljesen új megélhetési lehetőséget, kitörési pontot kínálunk, a mai modern kor elvárásainak megfelelően, egy mobil alkalmazáson keresztül. Rengeteg, több százmillió embernek a mobil most az elsődleges út, hogy elintézzenek dolgokat, akármit, bármikor.

Vannak versenytársak a piacon?

Természetesen vannak. Nagyon rossz jel lenne, ha senki más nem gondolkodna ebben. Sőt, egyre többen vannak, főleg a FIFA bajnokságokat szervező weboldalak szaporodtak el gomba mód az elmúlt 2-3 hónapban, de más appról nem tudok.

A EA-vel terveztek közös pontokat, vagy maradnátok teljesen függetlenek?

Mostani terveinkben nem szerepel, de később valószínűleg elkerülhetetlen lesz.

Mik a jövőbeli hosszú- és rövidtávú célok?

Rövidtávú céljaink három fő elemből tevődnek össze.

  1. A Modular Tournament sikeres bevezetése
  2. Megállapodást kötni sportklubokkal
  3. Brand által szponzorált bajnokságok indítása

Hosszútávú terveink túlmutatnak Európa határain és a FIFA játékon. Folyamatosan fejlesztjük az alkalmazást, hiszen egy app soha nem lehet kész.

Mi is pontosan az a Modular Tournament?

Van egy alaptézisünk. A folyamatos jó teljesítmény fontosabb, mint az egyszeri kiváló. Más szavakkal, ha valaki egyszer kikap és kiesik egy versenyből, közel sem biztos, hogy nem jobb, mint az ellenfele. Ezért sem vagyunk híve a kizárólag egyenes kieséses bajnokságnak, viszont a most elérhető bajnokságok mind ilyen rendszerben vannak megszervezve. Ennek legfőbb oka, hogy ezeket a versenyeket a legegyszerűbb lebonyolítani a szervezőknek, összetettebb online bajnokságokat komoly fejlesztés árán lehet csak megvalósítani.

Az MT tervezésekor végig szem előtt tartottuk a gamereink visszajelzéseit. Felmérve a valós igényeiket született meg a teljesen egyedi fejlesztésű Modular Tournament. Az MT előnyei:

  • bármikor tudsz csatlakozni
  • jelentkezés után nagyon rövid időn belül elkezdődnek a meccsek
  • a gamerek döntik el, hogy mikor játsszák le a meccseket
  • több, legalább 3 esélyed van próbálkozni, de később is bármikor újra jelentkezhetsz
  • hosszabb ideig tart, nagyobb hype alakul ki körülötte (ez a kluboknak, brandeknek fontos)

Milyen visszajelzéseket kaptok a közösségtől?

Szerencsére nagyon aktív a közösség, sok a visszajelzés. Mindenfélét kapunk. Ötletek, javaslatok, negatív és pozitív kritikák. Főleg az app gyorsaságán kellett javítanunk, más visszatérő probléma nem volt.

Mire figyeljünk a közeljövőben a részetekről?

A következő hetekben több fontos esemény is történik, ezek közül hármat emelnék ki.

  1. Az androidos verzió nagyobb, dizájnt is érintő frissítése
  2. A Modular Tournament elinditása. Három különböző (Xbox One, PlayStation 4, PC) platformon lesz elérhető. Minden platformon, 1000 EUR az össznyeremény.
  3. Rendezünk egy gól szépségversenyt is, aminek a győztese nyer egy VR headsetet, illetve minden héten 25-ször 500 FIFA pont talál gazdára.

Köszönöm szépen az interjút és a továbbiakban is sok sikert kívánunk nektek!

Próbáljátok ki ti is az appot, hamarosan mi is érkezünk a teszttel!

Kövess Minket!