Operációs rendszerek az esport világában

Operációs rendszerek az esport világában

Tegye fel a kezét, aki próbált már valamelyik Linux disztribúción Esport játékot futtatni! 

Jelentkezzen, aki próbált már valamelyik Linux disztribúción esport játékot futtatni! Feltehetően nem sokan emelték magasba a kezüket, de akár kérdezhettem volna az Apple fejlesztését, az OSX-et is. Arra kerestük a választ, hogy van-e élet a Windowson túl?
Nyilván akadnak kivételek, de a játékos társadalom többsége bizonyára a Microsoft termékeit használja. Kiderítjük.

A cikk során nem megyünk bele történelmi elemzésekbe, ok-okozati fejtegetésekbe, hogy miért lehet ez így, szimplán arra voltunk kíváncsiak, hogy lehetséges-e a nyílt forráskódú, ingyenes Linux operációs rendszeren játszani a kedvenc játékainkkal. Ha egyáltalán van olyan, ami kompatibilis…

A hardver kérdéskörre is csak annyira térek ki, hogy nem árt, ha a játékok igényei miatt rendelkezel legalább egy olyan géppel, amilyet mi is összeállítottunk.

A világ legnagyobb játékos platformja, a Steam

A fenti kijelentés nem alaptalan, a Valve produktumában több mint 100 millió felhasználót tartanak számon, ahol egyszerre akár 12 millió játékos kalandozhat a virtuális világokban. Persze ez „csak” a Steam felhasználói bázisa, azonban reprezentatív mintának tekinthetjük.

Az áruházban fellelhető körülbelül 12 ezer játék közül rákerestünk a Linuxra is feltelepíthető játékokra. Meglepetésként ért, hogy bizony elég sok játék elérhető erre a platformra is, ráadásul nem csak független fejlesztők játékai, hanem nagy kiadók húzócímei is. Megnéztük, hogy a találatok közt versenyjátékok is akadnak-e? A válasz igen: a CS:GO és a korábbi verziói, a Dota 2 és a Rocket League is szerepel a listában.

Górcső alá vettük a Steam felhasználói körében végzett felméréseket. Ezek az anonim vizsgálatok havi bontásban, hardver és szoftver használatra vonatkozólag kerülnek publikálásra. A tippünk, miszerint az operációs rendszerek terén a Windows az uralkodó, telitalálat volt.

A számokból kiderül, hogy a tavaly nyáron debütált Windows 10 az abszolút bajnok, de még a házi Microsoft versenyt is fölényesen nyerte a Windows 7-tel szemben. A statisztikák alapján kijelenthető, hogy a Microsoft uralma a játékok, és így az esportok terén is elsöprő.

Steam OS

Izgalmas hír volt, amikor a Valve bejelentette a saját, Debian Linux alapú operációs rendszerét, a Steam OS-t. A hatalmas potenciállal rendelkező Steam platform mellé ez a fejlesztés logikus lépés volt.

A hardvergyártók sorra jelentették be a SteamOS-sel szállított játékgépeiket, azonban eltelt pár év, de az áttörés - még - nem jött el, így a Linux térhódítása is elmaradt. Talán a nagy videókártya gyártók meghajtóprogramjai, valamint a játékfejlesztők elkötelezettsége is hiányzik még a Valve oldaláról, hiszen például az esport játékok újonca, az Overwatch, a League of Legends és a legtöbb cím is csak Windows-os kiadást kapott.

Bár tény, hogy egyre több játék is megjelenik a nyílt forráskódú architektúrára, de úgy gondoljuk, hogy egyenlőre az esport játékok is maradnak a jól bevált Windows környezetben.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.