Itt az új ADC meta: Ziggs!

Itt az új ADC meta: Ziggs!

We Season1 boys!

Ezzel van tele a reddit, sőt, már az OP.GG, az egyik legnagyobb League of Legends adatbázis is lövészként kezeli Ziggset, az alapvetően varázserőre épülő, középső ösvényes karaktert. SoloQ-ban is egyre többször pickelik vagy tiltják el, profi streameken is nő a népszerűsége.

De hogy miért ADC (vagy ha build szerint akarunk pontosítani, APC) Ziggseznek? Ennek több oka is van, nézzünk néhány videós példát rá, íme az első, Qtpie zseniális mechanikai érzékkel tud offrole hősöket játszani és még arra is van ideje, hogy utána lekapja az inhibitort:

A következő videoklipben ez az egyébként elképesztő mozdulatokat bemutató Draven mutatja be az ADC-k tankbontó hatékonyságát egy Poppy-n:

Mi változott az elmúlt hónapokban?

A legtöbb játék 30 perc körüli hosszúságú, holott sok ADC csak ekörül kezd el igazán izmos lenni (hiszen ekkora tud elég itemet vásárolni). Ha esetleg egy lövész védekező tárgyat priorizál a játék elején (GA, QSS stb.) azzal nagy hátrányba kerülhet kiosztott sebzés terén, ami megint csak lassítja az első 30 percben a játékra való hatást. Ehhez képest egy midesnek elég egy Morello, egy tanknak egy Sunfire vagy másik tank item és már jól érzik magukat.

Aztán változott a dzsungel is, most nagyon rájuk koncentrál a játék, a feladat őket kiszolgálni az ösvényekről. A gyors camp clearrel rendelkező hősök simán összeszednek 1-2 szintnyi előnyt a játék elején az alsó ösvénnyel szemben, amivel máris óriási előnyből indulnak gankelni. Ugyanez Top, nagyjából, mire egy Poppynak kész a Sunfire, addigra a lövésznek max másfél iteme lehet, de mivel a Poppy nem osztozik az XP-n, ezért szintelőnyből tud boton gankelni ha szükséges. Mivel a tankosító tárgyak olcsóbbak lettek, megint csak náluk az előny.

A Kolosszus Kurázsija még mindig egy iszonyatosan erős mastery, egy 4000 hp körüli tank a játék vége felé egy teamfight kezdeményezésnél még kb. 1000 hp-nyi pajzsot kap, ami brutális. Ahogy a piros smite is elég broken, 20%-kal tudja csökkenteni egy hős sebzését, ha ezt rányomod az ADC-re és még mondjuk egy Ninja Tabi cipő van rajtad, az máris 32% mínusz, kb semmit se fog sebezni. Így sokkal könnyebb torony alatt dive-olni boton, ami pedig csak további hátrányba taszítja a kis lövészünket, ami amúgy se hatékony.

Ezzel szemben láthattuk, hogy egy Ziggs mire képes, de nem csak ő, vannak más alternatívák is éppen az alsó ösvényre: az NA soloQ-ban master/challenger szinten már játszottak Cassiopeiával, de vállalható a lövész szerepre Yasuo is, bár egy kicsit rizikósabb, de sok fontos képességet tud blokkolni a windwallal, amivel megfordíthat egy teamfight-ot. Vállalható még Rekkles kedvence, Kennen, vagy olyan, kevésbé népszerű hősök, mint Teemo vagy Urgot (oké, Teemo mindig népszerű lesz).

A végére itt egy Ziggs APC játék Shipturtól, Doublelift volt a másik oldalon. 

Rip SoloQ 2k17.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!