10 dolog, amire számítunk a 2017-es LoL esportban

10 dolog, amire számítunk a 2017-es LoL esportban

Megpróbáljuk a lehetetlent, megtippeljük, mi várható 2017-ben a hazai League of Legends esportban!

Csináltunk 2015-ben viszonylag nagy sikerrel, 2016-ban már kevésbé volt sikeres, de megpróbáljuk 2017-ben is, hiszen minden eddiginél fontosabb év elé néz nem csak a nemzetközi, hanem a hazai League of Legends szcéna is. Biztos, hogy lesz két MEB szezon idén, Challenger Series kvalifikáció, PlayIT-ek és még számos más hazai verseny, míg nemzetközi porondon továbbra is ott hasít az UOL és kíváncsian várjuk, hogy hova sikerül Mumusnak eljutnia. Ennyi felvezető után lássuk, hogy mire számíthatunk idén!

1. A Unicorns of Love kijut a világbajnokságra

Két évvel ezelőtt, az első LCS évükben inkább a roster változások miatt maradtak le a vb-ről, aztán tavaly annyira összeálltak a nyári szezon végére, hogy nagyjából egyetlen teamfighton múlt a Splyce ellen a világbajnoki részvétel. A csapatból csak a két koreai játékos, Move és Veritas távozott, igaz, utóbbi az utolsó utáni pillanatban, így a legfőbb kérdés most az, hogy az újak mennyire gyorsan tudják felvenni a fonalat és mennyire tudnak majd adaptálódni az új metához. A nagy tavaszi becslések még nem jöttek ki, de az eddig elejtett félmondatok alapján A top 3-4 környékére sorolják őket (vagy legalábbis Veritas távozásáig ott voltak). Ráadásul mennek Katowicébe is, ami nemzetközi tapasztalatgyűjtésnek tökéletes lesz. Ha nyárra sikerül megtartani a csapatot (főleg Exileh kérdéses ugye, akinek a tavaszi split után lejár a szerződése), akkor minden esélyük megvan arra, hogy idén rózsaszínbe borítsák a legnagyobb nemzetközi esport viadalt. Tavaly Csacsi és Hyli építette újra a csapatot, idén eggyel előrébbről indulnak.

2. A koreai import játékosok nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket

A 2016/17-es offseason arról szólt, hogy egy csomó észak-amerikai és európai csapat leszerződtette azokat a koreai játékosokat, akik már "B" kategóriásnak számítanának a saját régiójukban, nem fértek be a top5-6 koreai csapatba és így valószínűleg nem is lehetnének ott a világbajnokságon, ha Koreában maradnának. A váltással viszont egyrészt erősíthetik a többi régiót, másrészt (főleg Amerikában) valószínűleg több pénzt is kapnak, harmadrészt itt még kivihetik a csapatot egy vb-re. Egy Ssumday vagy Chaser esetében még talán működni is fog a recept, de a nagy többség, főleg tavasszal inkább csak a nyelvi, kulturális és stílusbeli problémákat próbálja majd megoldani, hogy összehangolja a csapatot. Csak meg ne unják és kezdjen el hiányozni a koreai környezet úgy, mint Veritasnál, simán benne van ez is a pakliban. Aki pedig jó tavasszal, nagyobb eséllyel megy majd a világbajnokságra.

3. SKT negyedszer is, de szorosabb lesz a régiók közti verseny, mint 2016-ban

Tavaly azt mondtuk, hogy nem fog dominálni az SKT és valóban, a nyári koreai szezont nem nyerték meg... de minden mást igen! Idén már nem lesz ott Bengi, a csapat szíve és lelke, akihez a kritikus helyzetekben vissza kellett nyúlni, hogy megnyerje az SKT-nek a nagy versenyeket, ez a szerep viszont Peanutra hárul idéntől, neki kell felnőnie a feladathoz. Csak úgy, mint Huninak, akire sokan mondják, hogy választhatott volna jobbat is az SKT, de Kkoma kezei csodákra képesek. Viszont a 2016-ban slágerként dalolászott "Gap is closing" végre valósággá válhat 2017-ben, idén végre nem lesz annyira egyoldalú a világbajnokság, hogy a top4-ben 3 koreai csapat van (csak kettő mondjuk).

4. előfizetésért cserébe újfajta szolgáltatásokat kapunk a közvetítésben és lesz benne VR is

2016 év vége a Riot és az MLBAM új szerződésétől volt hangos, a Baseball liga médiacégével aláírt 6 évre szóló, 300 milliós szerződést valahol vissza kell majd termelni. Mobilban eddig nem volt olyan erős a Riot, itt az ideje, hogy fejlesszenek egy fullos mobilappot, ahol a közvetítéseket akár VR-on keresztül is lehet majd nézni - persze pluszpénzért. A Twitch-hez és a Youtube-hoz nem fognak hozzányúlni, az marad így, ahogy van, de aki extra élményre és statokra vágyik majd, annak ott lesz az app, ha fizet érte. Szerintünk.

5. Lesz magyar játékosunk a Challenger Seriesben

Tavasszal még nyilván nem, de nyárra simán beférhet 1-1 játékosunk a B-ligába. Csapatszinten még nem valószínű, hogy idén megütjük a szintet, de a MEB-ek és a többi idei verseny ideális felkészülési időszak lesz jövő tavaszra, ezalatt az idő alatt a topcsapatok találhatnak szponzorokat, új tehetségek kerülhetnek felszínre, egyszóval fejlődhet a hazai szcéna. Visszatérve a játékosokra, hogy az Mumus, bluerzor, sk1nzor vagy hi im mate lesz, még nem tudni, de szerintünk jelenleg ők négyen vannak a legközelebb egy CS szerepléshez.

6. A magyar LoL óriási előnyre tesz szert a többi hazai esport szcénával szemben

Azt már biztosan látjuk, hogy a tavalyi második félév elindított egy csomó pozitív folyamatot a hazai League of Legends esportban. Kialakultak csapatok, akik egyre többet beszélnek magukról, egyre inkább esport márkákká válnak, amelyeket lehet követni és lehet szeretni, ez pedig vonzza majd a szponzorokat és a támogatókat. Látva, hogy idén biztosan lesz még két MEB, csak tovább erősödnek majd a magyar LoL csapatok, a többi játékosközösség (főleg a CS:GO és az OW) pedig róluk kell, hogy példát vegyen majd, ha ők is hasonlóan sikeres építkezésbe akarnak kezdeni. Persze egy MEB nyilván előnyt jelent, ahhoz, hogy a CS:GO és az OW is tudjon itthon fejlődni, hasonló volumenű versenyek szükségesek ezekben a játékokban is.

7. KR > EU > NA > CN

Ebből persze a legtöbb embernek a lényeg úgyis az, hogy EU > NA. Korea nem fog változni, csak továbbra is dominálni, viszont Kínában elég rendesen elzárt a pénzcsapot két gyenge év után, ami nem tesz majd jót a régiónak, az biztos (nézzük csak meg, hány profi koreai játékos ment haza vagy át másik régióba, aki pedig ott maradt vagy oda ment, inkább levezet). Most, hogy EU is átáll a BO3-ra, végre ők is abban a formátumban gyakorolhatnak majd, amiben a többi régió játszik, így kiegyenlítődnek az esélyek.

via GIPHY

8. Észak-Amerika franchise-osodik, EU pedig az európai csapatok kieséses rendszerét követi továbbra is

Az NBA csapatok előretörésével (76ers, Bucks stb.), egyre inkább előretör a franchise rendszer modellje, egy olyan liga, ahol nem lehet kiesni, a csapatok fixek és az offszezonban draftolják majd a játékosokat. Valami ilyesmi volt az NA Scouting Grounds kezdeményezés is tavaly év végén, ahova a legjobb soloq játékosokat hívták meg, akik úgy versenyeztek egymással, hogy ott ültek a profi csapatok elemzői is. 2018-ra simán eljuthat oda NA, hogy bevezetnek valami hasonló rendszert, az első jelek már láthatóak is (különben miért írt volna alá a teljes C9 2-3 évre). Európában azonban a földrajzi és kulturális adottságok miatt marad a feljutásos-kieséses rendszer és a Challenger Series még egy jó darabig, csak sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak majd a régiós bajnokságok, hosszú távon az lenne a legjobb, ha az egyes országok csapatai adnák a CS kvalifikáció mezőnyének jelentős részét (tehát pl. a MEB győzelem egy kvalifikációs helyet érne).

9. A focicsapatok és a kosárcsapatok átveszik a hatalmat

Némileg az előző témához kapcsolódva, de egyre jobban érződik a hagyományos sportcsapatok és az esport összefonódása. PSG, Schalke, Panathinaikosz, csak néhány példa a LoL-ból, de csak tavaly kb. 30 focicsapat igazolt FIFA vagy egyéb esport játékost, előbb-utóbb nyitnak majd a League of Legends felé is. És a focicsapatoknak van pénzük, nem is kevés. Ugyanez Észak-Amerika, megnézném, hol lenne most mondjuk a dignitas a 76ers pénze nélkül (nem valószínű, hogy Ssumday kaliberű játékosokat igazoltak volna).

10. Az új midesek meglepetést okoznak majd Európában

Caps egy órási kérdőjel, nagyon sokan a következő Fakernek tartják, de még bizonyítania kell színpadon (emlékezzünk vissza Perkz első, majd második LCS szezonjára), ugyanez vonatkozik NaeHyunra, az Origen LSPL-ből szerződtetett koreai midesére, aki tökutolsó lett a ligában a csapatával 0 győzelemmel, de lehet, hogy Európában képes lesz megtáltosodni. Exileh-ról se gondolta volna senki, hogy egy szezon alatt top3 lesz a régióban. 

Ezek a mi tippjeink 2017-re, ti mire számítotok? Mennyire értetek egyet a fentiekkel és mennyire nem? Jöhetnek a vélemények!

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!