Lassan elfogynak a játékok, és a PEA még mindig nem tudja, mit fog csinálni

Lassan elfogynak a játékok, és a PEA még mindig nem tudja, mit fog csinálni

Úgy tűnik, a PEA tervei kútba esnek - lehet, hogy a szövetség még azelőtt elbukik, mielőtt elkezdhetne működni?

Ahogy telik az idő, egyre inkább úgy tűnik, hogy a PEA el fog bukni. Az utóbbi hetekben a szervezettel kapcsolatban a legtöbbször olyan hírek röppentek fel, miszerint nincs minden rendben 2017-tel kapcsolatban. Most pedig úgy tűnik, hogy a csapásoknak még nincs vége.

PEA Council

Az egész azzal kezdődött, hogy pár nagyobb amerikai esport csapat a WESA mintájára létrehozta a saját érdekvédelmi szövetségét, ami alapvetően nem volt rossz ötlet, hiszen a WESA gyakorlatilag európai csapatokból épül fel. A PEA egyik első célja volt, hogy saját ligát hozzon létre és versenyeket rendezzen, de már a szervezés alatt gondokba ütköztek. Az első nagy felhördülést az okozta, hogy a PEA képviselői a játékosok tudta nélkül egyeztettek az ESL-lel, és az eredmény az lett, hogy ha valaki a PEA ligájában akar indulni, az nem versenyezhet az ESL rendezvényein. Miután persze a megbeszélések híre köztudott lett, a csapatok szavaztak arról, hogy 2017-ben az ESL vagy a PEA CS:GO ligában akarnak részt venni. A választás egyértelműen az ESL-t hozta ki győztesen, szóval a PEA határozatlan időre felfüggesztette a saját CS:GO liga előkészítését, mert még egy versenysorozat már nem fér bele a már így is túl szoros versenynaptárba.

De nem ez volt az egyetlen kellemetlen hír a szövetségnek. Nemrég Richard Lewis egy videójában elmondta, hogy a PEA egyeztetésbe kezdett a Blizzarddal, mert felmerült, hogy Overwatch, Hearthstone, illetve Heroes of the Storm ligákat is indíthatnának. A Blizzard pedig kerek-perec kijelentette, hogy a szervezet erre nem kap engedélyt. A döntés okaként kézenfekvő lenne felvetni, hogy a Blizzard az ESL-nek kedvez, de Lewis szerint a szervezetnek ehhez semmi köze, az elutasítás sokkal inkább annak köszönhető, hogy a Blizzard saját ligákat akar indítani, és üzletileg teljesen értelmetlen, ha konkurenciát teremtenek maguknak.

A döntés mögött persze nem csak az van, hogy nincs szükség versenytársakra. Egy konzisztens liga vagy versenysorozat sokkal vonzóbb a befektetők számára. A nagy sportcsapatok egy-egy játék esetén inkább akkor kerülnek képbe, ha biztos hátteret látnak, nem pedig azt, hogy a versenyek gomba módra szaporodnak. Vegyük példaként a League of Legends-et. A nagyobb ligákon kívül (LCS, LCK, LPL) egyetlen versenyt sem vesznek komolyan igazán. Lehet bennük sok pénz és lehetnek izgalmasak a mérkőzések, a győztesek vagy a helyezettek nem jutnak előnyhöz a verseny miatt. Sőt, sokszor maguk a csapatok sem veszik komolyan az egészet. Csak példaként lássuk a 2016-os IEM Oakland versenyt, ahol sorra érkeztek a hírek, hogy egyik-másik csapat lemondta az egészet.

Tehát a Blizzard döntése, hogy nem ad engedélyt a PEA-nak teljesen érthető. Ez persze azt is jelenti, hogy a szervezet kezd kifogyni a lehetőségekből. Nem indíthatnak Overwatch, CS:GO, Hearthstone vagy Heroes of the Storm versenyt. Hivatalosan a Riotot még ugyan nem kerestek meg, de nem valószínű, hogy League of Legends ligát indíthatnának. Szóval lassan elfogynak az esportok és a szervezet még mindig nem tudja, mit csinál majd ebben az évben. Ez nem túl biztató.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!