"Ez volt az idei év egyik fő célja és álma" - FrischRuben interjú

A Team Vortex játékosa nyerte a múlt heti Tavern Hero versenyt, így ott lehet a téli selejtezőn a VB felé vezető úton!

Január 20-án rendezték a téli szezon második Tavern Hero Qualifier tornáját a Meltdownban, ahol a Team Vortex játékosa, FrischRuben szerezte meg a győzelmet - és ezzel az indulási jogot a februári Tavern Hero döntőre.

Vele beszélgettünk a sikert követően, ahol többek között mesélt a használt paklikról és a hazai Hearthstone-közösségről is.

Esport1: Engedd meg Ruben, hogy gratuláljunk a Tavern Hero győzelemhez! Sokan bizonyára már találkoztak a neveddel hazai a Hearthstone közösségből, ám azok kedvéért, akik még nem, meséld el, mikor és hogyan kezdődött nálad az egész Hearthstone-szerelem. És mikor kezdtél el kompetitív szinten is érdeklődni a játék iránt?

FrischRuben: Öreg rókának számítok HS-ben, mivel már a béta idején elkezdtem játszani, ám kompetitíven csak egy, talán másfél éve kezdtem HS-ezni. Mindig is szerettem a kártyajátékokat, sokan nem tudják, de kompetitíven játszom most is Blackjack-et és Yu-Gi-Oh!-t is, bár a legtöbb időmet HS-sel töltöm.

A téli előselejtező miatt már nem kell aggódnod, hiszen ezzel a győzelemmel már biztos a helyed az ominózus februári hétvégén, ahol persze további kihívások és ellenfelek várnak még rád. Hol helyezed el ezt a mostani sikert az eddigi eredményeid között?

Ez volt számomra az idei év egyik fő célja és álma, hogy bejussak az adott eseményre. Sok munkát fektettem a játékba az év elejétől fogva, és szerintem ez látszik is a kvalifikáción nyújtott teljesítményemen. A tavalyi kvalifikációról PenhaDani ejtett ki, de most sikerült legyőzni.

Milyen célokat tűztél ki előzetesen az idei évre, illetve hogyan vágsz majd neki a Tavern Hero döntőnek?

Megpróbálok minél több offline és online versenyen is elindulni, amennyire csak lehetőségem lesz. A döntőt illetően pedig csak annyit, hogy én mindig a tőlem telhető legjobb játékot nyújtom eseménytől függetlenül.

Dragon Warrior, Dragon Priest, Jade Druid, Midrange-Jade Shaman felállással vágtál neki a versenynek. Milyen okokból döntöttél ezen lineup mellett?

A legtöbb időt a HS-sel való gyakorlásom során a lineup analízissel töltöttem, rengeteg statisztikát olvastam matchupokról, tech lapok winrate-re való hatásairól, és én is tesztelgettem saját magam mindenféle decket különféle tech-ekkel.

Ha megnézzük, akkor a lineupom tier 2, illetve tier 3 besorolású deckekből áll. Azonban egy ban alapú Bo5 versenyen a tierbesorolás érvényét veszti, és hirtelen - a megfelelő banstratégiával és tech-eléssel - ezek a tier 3 paklik tier 1-é válhatnak megfelelő kezekben.

Én azt vettem észre, hogy a magyarok - és úgy általánosságban mindenhol - nagyon szeretik a Reno Mage-t, és ezt használtam ki. A Reno Mage winrate-je Jade Druid és Dragon Priest ellen körülbelül 30-35% körül van. Ha az ellenfél lineupjában található Reno Mage, akkor a nyerési esélyeim drasztikusan megemelkednek. Ez így is lett, a kvalifikáció során főleg Reno Mage-alapú lineupokkal találkoztam.

Összeségében a lineupom nagyon konzisztens és elég jó winrate-ekkel rendelkezik versenykörnyezetben, de ha nem ban alapú a verseny, vagy éppen ladderről van szó, akkor ezek a deckek gyengébbnek bizonyulhatnak, mint a tier 1 besorolású paklik. Deckjeim a Shaman ellen lettek finomhangolva, ilyen a dupla Execute a 4 mana 7/7 ellen a Dragon Wariban, míg a Dragon Priestben a dupla Holy Nova, Ooze, dupla Technician, a Jade Druidban pedig a dupla Ancient of War jelenik meg a célra.

Általánosságban mit gondolsz erről a mostani metáról? Ha választanod kéne a Gadgetzan előtti és utáni játékkörnyezet közül, melyik mellett tennéd le a voksod?

Nekem sosincs bajom az adott metával, számomra nincs olyan, hogy rák deck. Én mindig megpróbálok igazodni az adott metához, és nem panaszkodni, hogy "jajj, Aggro Shaman" vagy "jajj, Pirate Warrior", mivel ezeket a paklikat is meglehet fogni megfelelő lineuppal. A mostani meta nekem kifejezetten tetszik, változatosak a meccsek, hála a Reno deckeknek. A versenykörnyezet most még inkább lineup függő, mint eddig volt, mert számos poralizált matchup keletkezett.

A Tavern Hero döntő mellett ugyebár a negyedéves HCT-ranglistáról is ki lehet jutni a szezonális playoffra, több magyar játékos is jó eséllyel pályázik egyelőre. Milyen elhivatottságot, mennyi játékot igényel az, ha valaki oda szeretne érni a ranglista élmezőnyébe? Általánosságban mi kell ahhoz, hogy valaki a nemzetközi mezőnyben is képes legyen megállni a helyét?

Sajnos a HCT-pontok alapján bejutni nagyon nehéz és brutálisan sok időt emészthet fel. Ami szükséges hozzá, az online versenyeken való folyamatosan részvétel és konzisztens ladder finish-ek. Nagy elhivatottságot és nagy játéktudást igényel az, ha valaki pontokkal akar bejutni.

Számos Hearthstone csapat van itthon, te a Team Vortexet erősíted. Mik ennek az előnyei szerinted? Illetve milyen a viszony az egyes hazai csapatok között? Komoly rivalizálás megy, vagy azért tudtok örülni, ha valakinek összejön egy kisebb-nagyobb nemzetközi siker egy másik csapatból?

A csapatban való játék hasznos, ha a csapattársak segítik a másik játékost. Nálunk ez megvan, közösen elemezzük a metát, a matchupokat, és közösen, akár egymás ellen is tesztelgetünk paklikat. Szerintem jó a viszony a hazai csapatok között, nekem speciel egy csapattal sincs semmi bajom. Rivalizálás természetesen van, hiszen versenyzünk egymással, de tudunk örülni más sikerének. A kettő nem zárja ki egymást.

Ha már nemzetközi siker: alig néhány hete exigót élő adásban, szemtől-szemben láthattuk játszani olyan nevek ellen, mint Lifecoach vagy Rdu. A ladderen persze biztos te is futottál már össze ismert nevekkel, de van olyasvalaki a külföldi játékosok közül, akire felnézel és adott esetben élőben is szívesen megmérkőznél vele?

Kedvenc játékosaim: Kolento, Lifecoach, OmegaZero, Xixo, C4mlann.

Mit gondolsz általánosságban a hazai Hearthstone közösségről, illetve a Hearthstone, mint esport itthoni megítéléséről. Szerinted elég figyelmet kapnak a versenyek és a játékosok? Miben vagyunk lemaradva?

Sajnos a magyar HS-közösség elég kicsi, és csak nagyon kevés olyan játékos van (20-30), akik versenyszinten játszanak. Nehéz a közösséget megítélni, mert elég széles spektrumon mozognak az egyének. Ott van például a magyar Twitch chat, ami toxikus magatartásáról ismert, és ott van például az offline versenyekre rendszeresen eljáró játékosok összessége, akik szinte mindig illedelmes viselkedést mutatnak, és nem hurrogják le az embert amiért aggro deckekkel játszik egy versenyen.

Az esportot itthon elég negatívan ítélik el, a HS-t pedig az emberek nagy többsége csak egy nagy RNG-fiestának tartja, mintsem egy logikát és egyéb képességeket igénylő kártyajátéknak. Megfelelő minőségű támogatást nyújtó szponzorokból hiány van Magyarországon, így a játékosok nem tudnak elegendő figyelmet kapni nemzetközi viszonylatban, mivel sokszor egyszerűen nincs lehetősége a játékosnak utazgatni saját költségre.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a továbbiakban is!

Köszönöm a lehetőséget az interjúra!

FrischRuben tehát a február 10-én esedékes Tavern Hero döntőn folytathatja majd, ahol ha sikeresen bejut a Top 8-ba, akkor résztvehet majd a hétvégi (február 11-12.) Winter Playoffon. Itt a tét már a világbajnokság előszobájának számító Winter Season Championshipre való kijutás lesz - reméljük, hogy minél több magyarnak szoríthatunk majd!

Kövess Minket!