Hol lehet a legjobban keresni az esportokban?

Hol lehet a legjobban keresni az esportokban?

Tavaly (is) megérte esportólónak lenni, de kik keresték a legtöbbet?

2016 egy jó év volt a profi esport játékosoknak. Világszerte egyre több verseny indult útnak, és sok már meglévő torna esetében a nyereményalapban milliós összegek voltak. Gondolok itt a DotA 2 Internationalre, a League of Legends Worlds versenyre vagy a CS:GO Majorre. Az esportsearnings.com honlap minden évben megpróbálja minél pontosabban dokumentálni, hogy ki mennyit keresett, és az egészet lebontják országokra és játékosokra, meg persze játékokra.

Érdekes megnézni a helyezetteket a listán, mert az ott szereplő országokban elég erősen különbözik, hogy ezek a pénzek miből tevődnek össze, ez általában attól függ, hogy milyen kulturális háttér van mögöttük. Vannak olyan térségek, ahol az emberek inkább az MMO játékokkal vannak elfoglalva és így az esportjövedelem alacsony, de egy FPS-t kedvelő kultúrában már megugranak a kifizetések. Nem meglepő módon a három legnagyobb játék a Dota2, a League of Legends és a Counter-Strike: Global Offensive, és még ezek közül is messze kiemelkedik a DotA, ami hihetetlen nyereményalapokat tud felmutatni. De ennyi bevezető után lássuk, hol is kerestek a legjobban.

1. Kína - 52.266.435 USD

Kínában egyértelműen a DotA van a csúcson, a bevételek több mint 75%-a tavaly ebből a játékból jött. Persze emellett azért ott van a League of Legends is, de látva azt, hogy a kínai LoL csapatok ebben az évben nem muzsikáltak túl erősen, teljesen érthető, hogy a játék háttérbe szorult egy kicsit. Érdekesség még, hogy a legjobban kereső 16 játékos mind nagyjából 1 millió dollár fölött keresett ebben az évben, ami azért nem rossz zsebpénz.

2. Egyesült Államok - 46.242.099 USD

Ez az ország a reklámcégek legfontosabb célpiaca, ezért nagyon sok szponzor és hirdető van jelen az itteni versenyeken. Így nem meglepő, hogy az ország a második helyet foglalja el a listán. Azonban az már egy kicsit izgalmasabb adat, hogy ennek a majdnem 50 millió dollárnak a felét a konzolos versenyek nyereményalapjai adják. A Call of Duty, a Halo nagyon népszerű a tengerentúlon és nagyon sok kisebb-nagyobb versenyt is rendeznek belőle - persze ezt a legtöbb esetben "hazai" játékos viszi haza, tehát a pénz otthon marad. Persze a LoL és a DotA itt sem elhanyagolható. Az Evil Geniuses csapat magában majdnem 7 millióval dobta meg az ország bevételét.

3. Dél-Korea - 43.321.224 USD

Amihez APM kell, abban a koreai játékosok szinte verhetetlenek. Ha van valamilyen MMO vagy RTS verseny, amiben lehet versenyezni és pénzt is osztanak, akkor az szinte biztos, hogy a legjobbak között ott vannak koreai játékosok. Ez a trend nem új keletű, már évek óta nem lehet letaszítani az itteni játékosokat a StarCraft vagy a League of Legends trónjáról. Sőt nemrég az Overwatch World Cup-ot is ők nyerték meg. Lehet mostantól az FPS játékokban is tarolni fognak?

4. Svédország - 19.945.464 USD

Itt már látható, hogy nagyon nagy ugrás van az első három és az utánuk következők között. Gyakorlatilag az első három magában annyit keresett idén, mint a világ többi része, persze ha az esportokat nézzük. Az északi országban szinte csak két játék van jelen, a CS:GO és a Dota 2. Világszíntéren egyébként a svédek a legjobbak, ha a CS kerül a terítékre, csak a lengyel és az ukrán csapatok tudják megszorítani őket.

5. Kanada - 4.392.670 USD

Végül a Top 5 utolsó helyére még befutott Kanada. Az ország magában nem termel ki csapatokat, de több amerikai szervezetben is találhatunk kanadai játékost, legyen az League of Legends vagy Dota 2 csapat. Az elosztása a játékoknak is vegyes egyébként, az országra jellemzőek a MOBA játékok, de találunk itt nagyszerű Starcraft játékost is mondjuk Scarlett személyében, emellett pedig érezhető az Egyesült Államok hatása is, mert itt is több konzol bajnokságot rendeznek, mint a világon általában.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!