Rito pls, hozd vissza a Normal Draftot EUNE-re!

Rito pls, hozd vissza a Normal Draftot EUNE-re!

Már eltelt egy kis idő, hogy elvették tőlünk EUNE-n a Normal Draft lehetőségét, mondván alacsonyak voltak a számok.

A cikk a szerző véleményét tükrözi.

A 6. szezon végével kicsit átnézték a szerver statisztikáit a Ritonál és ezek alapján azt mondták, hogy nekünk EUNE játékosoknak nincs szükségünk már Normal Draft-ra. Nem szeretném megkérdőjelezni a Riot szavahihetőségét, de az ismeretségi körömből (ami nem kicsi) szerintem egy kezemen megtudnám számolni azon embereket, akik konzisztensen a Vak módot/Blind pick-et választották volna a draft helyett. Igazából bárkit kérdeztem, mindenki ugyanezt a választ adta (ezzel még inkább kibővítve a kört), persze ez nem egy reprezentatív kutatás a játékosok mennyiségét figyelembe véve, de akkor is érdekes.

A normal draftnak pont az volt a lényege, hogy lehetett funolni is, meg tanulni is egy környezetben, viszonylag nagyobb következmény nélkül. Új hősök vagy mechanikák fejlesztésére tökéletes volt, mivel ott voltak a tiltások/bannok és persze a pozíciók a csapaton belül, amiket mindenki előre megkapott.

Ehhez képest most rákényszerültünk a Vak/Blind módra, aminek azért vannak hibái, én személy szerint nem véletlenül nem használtam évek óta. Egy reddit user összegyűjtött párat, ezekből merítettem én is:

  • az eddig megszokott viszonylagos békéhez képest a játékosok újfent vitatkozhatnak azon, hogy ki hova szeretne menni
  • mivel a lehetőség megvan rá, az instalock újra jelenség lett, amit ki is használnak gyakran
  • egyes pozíciók hiányozhatnak a meccsekben, pusztán a játékosok makacssága miatt
  • egyszerűen elronthatja a csapatmorált már a mérkőzés megkezdése előtt
  • senki nem veszi komolyan ezt a que-t, így gyakorlási lehetőség nem igazán van, mivel a "ez csak blind, kit érdekel" kifejezéseket sokan csak kifogásként használják arra, hogy gyengén, vagy éppen sportszerűtlenül játszanak

Egyszerűen elavult a többi que-hoz képest és nem is igazán értem miért kell ennek egyáltalán léteznie, azon kívül, hogy a 30-as szint alattiak, illetve azok akiknek szinte egyáltalán nincs hősük tudjanak valahogy játszani. Minden héten vannak amúgy is ingyenesen elérhető hősök és mivel nálunk még mindig 6 tiltás van nálunk, elég lenne 16-ra növelni az elérhető karakterek számát hetente. Valószínűleg a Riot sem halna bele és máris elfelejthetnénk azt a Blind Pick-et.

A másik probléma ezzel az egésszel, hogy hacsak nem 5-en vagytok és szeretnél egy normális környezetben játszani, de mégse tryhardolni (mint a játékosok nagy része, aki nem versenyszerűen játszik) akkor egy lehetőséged maradt, a flex que. Ez azonban egy rangsorolt környezet, legalábbis papíron, mégis sokan, köztük én is, nem igazán tudom komolyan venni, mert maximum kényszerből használjuk. Ráadásul megvannak a korlátozásai is, mert a divízió számít, szóval nem is használhatod akárkivel és inkább látni komolytalan mérkőzéseket, mint komolyakat, legalábbis egy rangsorolt játékhoz képest. Kétlem, hogy amikor a Riot megalkotta a Flex que-t, azt ilyen célzattal tették volna.

Sokan gyakorlásra is használták a draftot, mivel a játék és az azt megelőző pick/ban, egy az egyben ugyanaz volt, mint a ranked, csak LP nélkül. Ha kijött egy új hős, nyilván nem egyből rankeden próbáltad ki és ez a kvázi tesztkörnyezet tűnt így el teljesen. Blind picken valószínűleg menned kell egy jó 10 meccset, amíg elsőként tudod instalockolni az új OP hőst, amit már rég ki akarsz próbálni, a flex que-val pedig már írtam, hogy mik a problémák.

Statisztika ide vagy oda, egyszerűen nem logikus az, hogy a vak mód legyen az egyetlen olyan játékkörnyezet, ami nem versenyszerű, főleg annak tudatában, hogy van egy sokkal kiegyensúlyozottabb és egészségesebb mód, ami ha nem is tökéletes, de a jelenleginél sokkal jobb és eddig bevált. Az már csak hab a tortán, hogy a tiltások hiányában az összes olyan karakterrel találkozol szinte minden egyes meccsen, akiket minden épeszű ember tiltana egy draft vagy ranked mérkőzésen (Camille, Rengar, Yasuo, Katarina stb.).

Egyszerűen unalmassá válik az, hogy minden egyes meccsen arra kell törekedned, hogy a legOPbb hősöket hozd el. Ha ez nem sikerül, de az ellenfélnél ezek ott vannak, akkor könnyen egy roppant egyoldalú mérkőzés alakulhat ki, mivel a balansz most sem tökéletes bizonyos esetekben (khm Warwick). Én személy szerint azt is hiányolom, hogy sosem tudod mi ellen mész. Miden pl most nagyon jó a legtöbb mágusnak a gyorsítás/ghost, mint másodlagos idézői képesség, de mi van ha kifogsz egy LeBlancot, vagy egy Katarinát, esetleg egy Talont akik ellen biztos, hogy kifárasztást/exhaustot hoznál? Hát semmi, mert nem tudsz erre sem készülni.

Összességében tehát, azon felül, hogy a játékosoknak is folyamatosan kellemetlen élményt nyújt a blind pick, a flex que is megissza ennek a levét, mert az összes olyan játékos aki eddig draft "függő" volt, mint én, azok a rugalmast bagatellizálják el helyette.

Végül, de nem utolsó sorban az egészben az a legrosszabb, hogy a Riot egyáltalán nem konzisztens a szervereit illetően. Ez alatt azt kell érteni, hogy a Draft módot nem egyöntetűen szedték ki világszinten mindenhol. Az NA (Észak-Amerika), EUW (Európa nyugati régió) és a BR (Brazília) szervereken a mai napig elérhető. Egyes szerverek pedig soha nem is találkoztak vele, mint pl OCE (Ausztrália és Oceánia), vagy akár a japán és orosz szerverek, igaz ezek mind viszonylag frissebb, fiatalabb régiók. Nem ugyanazt a bánásmódot és játéktípusokat érdemelné meg minden régió?

Szerintetek is vissza kellene hozni a draftot, vagy jó ez a blind?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!