Mennyit gyengülnek a legnépszerűbb paklik?

Mennyit gyengülnek a legnépszerűbb paklik?

Az Aggro Shaman korszaka minden bizonnyal véget ér, de lesznek deckek, amik alig gyengülnek majd a rotációval.

A tavaszi Standard rotáció közeledtével egyre nagyobb figyelem hárul azokra a lapokra, melyek hamarosan elhagyják majd a Hearthstone első számú játékmódját. Nemrégiben megnéztük például, hogy a három kirotáló kiegészítő, a Blackrock Mountain, a The Grand Tournament és a League of Explorers közül melyik adta a legtöbb hasznos lapot a játéknak.

BRM, TGT, LOE: melyik kirotáló kieg hiányzik majd legjobban?

Számok és statisztikák a kirotáló kiegészítők kapcsán - ennyi lap kopik majd ki a metából.

Összesen 208 kártya búcsúzik majd az első idei kiegészítő megjelenésével párhuzamosan. De mennyi található meg közülük a jelenlegi top koncepciókban? Erre vetettünk most egy pillantást: megnéztük, hogy az aktuálisan legnépszerűbb paklik mennyi lapot veszítenek a rotációval.

Aggro Shaman (3)
Tunnel Trogg, Totem Golem, Sir Finley Mrrgglton

Egyre valószínűbb, hogy a Blizzard valamit kezdeni fog a kalózos vonallal - leginkább a Small-Time Buccaneer nerfelésével -, ha pedig hozzávesszük ehhez, hogy a deck legjobb korai lényei is távoznak, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, várhatóan véget ér az Aggro Shaman uralma.

Pirate Warrior (1)
Sir Finley Mrrgglton

A Shamannal ellentétben a meta másik aggro paklija szemernyit sem gyengül, már ami a kirotáló lapokat illeti - egy esetleges Small-Time Buccaneer nerf persze itt is beleköphet a kalózok levesébe. Sir Finley nyilván hasznos kártya, ha nem sikerül 4-5 kör alatt nyerni, de mivel ez a pakli alapvető célja, ezért nem ennek a lapnak a távozásától függ majd a deck jövője, sokkal inkább attól, merre változik a meta.

Midrange Shaman (2)
Tunnel Trogg, Totem Golem

Az Aggro Shamannál már előkerült páros a Midrange változatok többségében is megfigyelhető, így ilyen tekintetben itt is várható gyengülés. A Jade vonal megjelenésével azonban létrejött egy olyan változata is a Midrange Shamannak, mely a fenti két lap nélkül is életképes tud lenni. Így amennyire valószínű, hogy az Aggro Shamanok visszahúzódnak majd, olyannyira nagy esély van arra, hogy az új metában sem maradunk Tier 1 Shaman pakli nélkül.

Miracle Rogue (1)
Tomb Pillager

Mennyiségre nem rossz, hogy csak egyetlen lapot veszít a pakli, az azonban óriási veszteség, hiszen az extra coin miatt egyértelműen a Miracle deck egyik kulcslapja a Tomb Pillager, méghozzá a játék egyik legjobb 4-dropjába építve. A "Pirate-csomag" gyengülése ráadásul ezt a paklit is érintheti.

Dragon Priest (6)
Twilight Whelp, Wyrmrest Agent, Blackwing Technician, Twilight Guardian, Brann Bronzebeard, Blackwing Corruptor

A jelenlegi legnépszerűbb sárkányos pakli lapjai egyharmadát elveszíti majd a Standard rotációval, a Gadgetzanban megkezdett utánpótlásgyártás miatt azonban nem kizárt, hogy túléli majd a tavaszt. A fenti névsor persze óriási veszteség, ehhez nem férhet kétség - a Twilight Whelp, Wyrmrest Agent, Blackwing Technician, Twilight Guardian, Blackwing Corruptor curve számos esetben egyenlő volt az optimális játékkal.

Dragon Warrior (7)
Alexstrasza's Champion, Fierce Monkey, Blackwing Technician, Twilight Guardian, Blackwing Corruptor, Drakonid Crusher, Sir Finley Mrrgglton

Amíg a Dragon Priest számára talán még van remény, a Dragon Warrior szinte reménytelen helyzetbe kerül, hiszen a távozó class-specifikus lapok még erősebbek, mint a Priest esetében, különösen az Alexstrasza's Champion. Az előző deckkel ellentétben ráadásul sok jel nem utal arra, hogy a Blizzard megtartaná ezt a koncepciót a Warrior számára.

Jade Druid (3)
Raven Idol, Mulch, Brann Bronzebeard

Egy egészen friss koncepció, amely ugyan nincs ott a Tier 1 deckek között, de sokan játsszák és fontos része a metának - mind a ladderen, mind pedig a versenyeken. Kulcslapokat nem, inkább csak kiegészítő kártyákat veszít, ezért esélyes, hogy nem megy túlságosan messzire.

Control Warrior (4)
Bash, Revenge, Justicar Trueheart, Elise Starseeker

A Control Warrior népszerűsége óriásit zuhant a Gadgetzan megjelenésével, mostanában azonban ismét felszállóágban van, köszönhető annak, hogy elég jó counter az aggro paklikra. A rotáció után azonban alapos átalakításra szorul majd a deck, hiszen a fatigue-re építő stratégia két alappillére is távozik Justicar és Elise személyében.

Control Shaman (3)
Ancestral Knowledge, Elemental Destruction, Healing Wave

Az Aggro és a klasszikus Midrange mellett a Control Shaman is gyengül valamelyest, amely leginkább a Healing Wave masszív gyógyulásának hiányát érezheti majd meg. Az Elemental Destruction mostanság egyre inkább kiszorul a deckből, így ez talán kevésbé fáj majd, míg az Acenstral Knowledge távozásával nagyobb feladat hárul majd a Mana Tide Totemre, ami laphúzást illeti.

És mi a helyzet a Reno deckekkel?

Az egylapos pakliknál igen komoly különbségek lehetnek egy-egy összeállítás között, így az ő esetükben jóval képlékenyebb, hogy mely távozó lapokkal kell kalkulálni. Reno Jackson távozása persze könnyen lehet, hogy önmagában kinyírja ezeket a koncepciókat, pláne úgy, hogy a Blizzard nem tervez további no duplicate lapokat. A Reno Lock ezzel szinte teljesen reménytelen helyzetbe kerül, a Reno Mage számára sem túl jók a kilátások, egyedül a Reno Priest reménykedhet, hiszen ennek fáj legkevésbé a masszív gyógyulás hiánya - de persze itt is vannak komoly távozó kulcslapok, mint például az Entomb. Brann kirotálásával ráadásul Kazakus is veszít erejéből.

Ti mit gondoltok, a mostani meta deckek közül melyek azok, amik túlélhetik a rotációt?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!