2015 van újra? A FlyQuest ismét előrántja a semmiből Mordekaisert

Már megint Mordekaisert hozott a FlyQuest az ADC posztra, ráadásul egy Nautilus supporttal.

Elsőre talán trollkodásnak, vagy véletlennek tűnhetett, mikor a múlt héten az EnVyUs ellen a FlyQuest Mordekaisert hozta az alsó ösvényre. Hozzá kell tenni, hogy az EnVyUs jelenleg az utolsó helyeken kullog, így talán érthető, miért is nem félt a veszteségtől Hai és csapata. Viszont tegnap az Phoenix1 ellen is behozták, akikkel már azonos helyen állnak.

Ők egyébként az első csapat, akik világszinten elsőként és eddig utolsóként behozták Morde-t ebben az évben. Ha visszaemlékszünk a 2015-ös évre, a VB-n szinte végig bannolva volt, egészen a juggernaut patch-ig, ahol is kiesett a metából és senki nem látta azóta sem. Hjaarnannak azért volt egy jó meccse vele.

Szóval miért pont őt választotta Altec és a FlyQuest?

Mivel mindkét karakter közelharci az alsó ösvényen, így mindketten megvehetik a Targont és ezzel nagyjából kiegyensúlyozni az ösvénytolási képességet, amivel egy lövész rendelkezik, illetve passzívjának köszönhetően több XP-t kap, mint az ellenfél bármikor, a szintelőny pedig fontos lehet.

De nem ez az egyetlen ok, amiért őt választották. Hogy ezt igazán megértsük, egy kicsit a sorok közé kell nézni. Valóban egy ellenválasztásnak minősül, de nem a saját ösvényével szemben, hanem pont, hogy a térkép másik felén, azaz a top laner ellen. A két alkalommal amikor behozták, olyan toposok ellen mentek (Seraph és zig) akik változatos hősbázissal rendelkeznek és preferálják a sebzés-orientált karaktereket, akikkel lehet splitpusholni, a tankokkal meg valahogy jobban szenvednek, mint kellene.

Mitől ennyire jó válasz a felső ösvényes splitpusholók ellen? Ez függ egyrészt a játékstílustól, amit pl. a FlyQuest használ, miszerint szeretnek a mérkőzés elején agresszív szituációkat kialakítani és 4 vagy akár 5 emberrel érkezni az alsó ösvényre. Ez a taktika kifizetődni látszik, ugyanis másodikak a First Blood elhozásában és sárkányokban és harmadikak az első torony elhozásában gyorsaság szempontjából.

A P1 is szeret variálni ilyen téren, viszont az EnVyUs nagyjából topot campeli és ezzel ki is merült a stratégia. Ez elsőre egész jól alakult, mivel az EnVyUs felkészült az alsó ösvény körüli akciókra, így nem érte őket meglepetésként és az első párharcokat megnyerték, Seraph pedig felszabadult a felső ösvényen és elkezdhetett splitpusholni Renektonnal.

Mindez azonban hiába, mert az alsó ösvény irányításával a sárkányok is hozzájuk kerültek, amik segítették lebontani a tornyokat és a passzívnak hála, azt az előnyt amit Seraph kovácsolt, Mordekaiser behozta az alsó ösvényen. Hiába vezettek Seraph-ék, aranyban, vagy gyilkosságban, mégis a FlyQuest-nél éreztük a gyeplőt.

A másik része a stratégiának a kompozíció. Az alsó ösvényen Morde-val és Nautilus-szal máris két tankos tagja volt a csapatnak, így Balls nyugodt szívvel választhatta ki Rumble-t, mert a frontvonal már megvolt nélküle is. Hiába az EnVyUs kezdeményezte a harcokat, azok valahogy mindig a FlyQuest javára dőltek el, mint például az utolsó meccset eldöntő is.

Második alkalommal már egy hagyományosabb kompozíciót hoztak Hai-ék, amit az EnVy meg is vert, de harmadjára ismét Mordekaisert választották az előbb említett okok miatt és egy kezdeti hógolyóhatásnak köszönhetően nem is tudták megállítani.

Azért nem verhetetlen ez a stratégia, a sikerhez kellett az is, hogy az EnVy nagyjából a leggyengébb csapat az NA LCS-ben, ugyanis ha az early game-et bukja Mordekaiser és az ellenfél pedig folyamatosan csoportosul, nem sok mindent tud tenni a visszatérés érdekében. Pontosan ezt mutatta meg nekünk tegnap a Phoenix1, hogy igenis verhető ez a kompozíció. Ők is az alsó ösvény körül játszottak Meteos és Ryu segítségével, zig-ben pedig bíztak, hogy biztonságosan tud játszani majd Gangplank-kel. Csak egy Thresh Q kellett a helyzet kialakulásához Stunt-nak köszönhetően.

Ezzel meg is bukott a stratégia, hiába próbáltak volna scale-elni, Arrow befejezte 10 perc alatt a Munamúnt, míg Altec még csak rakosgatta az építőkockákat. Moon megpróbálta megindítani ezért a többi ösvényt, de még Balls és Hai előnye sem volt elég a fordításhoz. Túl jó eszközei voltak a P1-nek, ahhoz, hogy labdába rúghasson a FlyQuest, miután az elsődleges győzelmi opcióját elbukták a meccs elején, arra pedig esélyük sem volt, hogy közel jussanak a P1 carry karaktereihez.

Mint látható, minden lépésre van egy ellenlépés, de a FlyQuest lehet, hogy tanult a hibából és legközelebb kiküszöbölik azokat. Hozzá kell azt is tenni, hogy Arrow ellen bukott meg a stratégia aki a legjobb lövész jelenleg a régióban. Talán más csapatok ellen még bevethető lesz a közeljövőben is.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!