Íme a nerfek legnagyobb nyertesei és vesztesei

Íme a nerfek legnagyobb nyertesei és vesztesei

Melyik kártyák tűntek el a süllyesztőben, és melyek azok, amiket sokkal többen használnak most már? Íme a válaszok!

Bár a legutóbbi Hearthstone patch-ben mindössze két kártyát nerfeltek, a Small-Time Buccaneer és a Spirit Claws gyengítése is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy megváltozzon a játékkörnyezet.

Az említett lapok a változások következtében szinte teljesen kikoptak a metából, a nerfeknek azonban voltak természetesen közvetett hatásai is: egyéb kártyák, illetve konkrét koncepciók is gyengültek, illetve erősödtek a metaváltás miatt. A HSReplay által összeállított statisztikából most kiderül, melyek ezek - összesen 50 millió play-t elemeztek benne.

A grafikonok a cselekvések (lapkijátszás, illetve hero power használata) gyakoriságának változását mutatják, class-okra lebontva. Kattintsatok a nagyobb méretért!

A vesztesek

Hogy mekkora volt az Aggro Shaman dominanciája, azt jól mutatja, hogy a legtöbbet gyengült playek listájának első 7 helyén ez a class szerepel. A Small-Time Buccaneert a nerf előtt tízszer annyiszor játszották ki a Shamanok, mint utána, míg a Spirit Claws jelentősége nagyjából nyolcadára csökkent. A sötétkék szín mellett a világoskék gyakori még ezen a grafikonon, ami a Reno Mage népszerűségének csökkenését mutatja.

Az első grafikon megmutatja, melyik play-ek gyakorisága csökkent a legtöbbet (az érték az előtte/utána arányt mutatja)

A nyertesek

A sok-sok lila oszlop a Zoo felemelkedését jelzi: a deck nagy hirtelenséggel visszatért a meta élének közelébe - több mint hétszer gyakoribbak a kapcsolódó play-ek, mint a nerfeket megelőzően. A legújabb trend, a "Water csomag" (Bluegill Warrior, Murloc Warleader, Finja) népszerűsége is sokat nőtt, ami leginkább a Rogue kapcsán látható, de a Jade Druid előretörése is megkérdőjelezhetetlen, hiszen 11 olyan play is van a class-ban, melynek a gyakorisága a kétszeresére nőtt.

A második grafikon megmutatja, melyik play-ek gyakorisága nőtt a legtöbbet (az érték az utána/előtte arányt mutatja)

Konklúzióként tehát elmondható, hogy a nerfek legnagyobb vesztesei az Aggro Shaman és a Reno Mage, a legnagyobb nyertesei pedig a Zoo és a Jade Druid lettek, de a Water paklik előretörése is jól látszik a statisztikákból.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!