5. szezonját kezdi meg idén az ESL SEC kupasorozat

5. szezonját kezdi meg idén az ESL SEC kupasorozat

Ötödik alkalommal indul el idén a már ismert ESL SEC kupasorozat League of Legends és Counter-Strike: Global Offensive játékokban, ezúttal Bulgáriában.

Június 24-én kezdődik az ötödik SEC (Shoutheast European Championship) kupasorozat az ESL szervezésében. A két legnagyobb esport játék fogja magát képviseltetni rajta, vagyis a CS:GO és a League of Legends. Mi magyarok is több ízben érintettek voltunk már a kupa kapcsán, elég csak a budapesti döntőre gondolni még 2015-ben, ahol a görögök taroltak, vagy a tavaly novemberi megmérettetésre Belgrádban, ahol a myRevenge képviselte hazánkat.

Bronzérmes lett a myRevenge az ESL SEC 4. évadában! + Interjúk

Hodi | 16/11/29 11:04 Vasárnap rendezték az ESL Southeast Europe Championship négyes döntőjét, ahol a myRevenge először mutatkozott be magyar csapatként egy külföldi LAN versenyen. Bár a döntőbe jutás végül nem sikerült, tisztességesen helyt álltak a srácok. A finálét egyébként - ahogy eddig minden évben - ezúttal is görög csapat nyerte.

Idén Bulgáriába látogat a rendezvény és a kb. 800 km-re lévő Szófiában ütik fel sátrukat, miután már megjárták Bukarestet és persze Budapestet. Két éve indították útjára a rendezvénysorozatot, azaz évente két évad megy le úgymond. A számok alapján egy egyértelműen növekvő versenyről beszélhetünk, ahol a nézőszámok és a csapatok minősége is évről évre nő. Első alkalommal nagyjából 3500 játékos nevezett be a kupára az érintett országokból, vagyis Magyarország, Görögország, Románia és az adriai régióból, tavaly ez a szám már 6000-re volt tehető. 

A League of Legends szcénát, ahogy már írtuk javarészt a görögök dominálták, akik ilyen téren előrébb járnak, mint mi, legalábbis az infrastruktúra terén, amit kiépítettek a játék köré biztosan. Ott már nem megy annyira ritkaságszámba, hogy a játékosok fix fizetést kapnak, vagy esetleg közösen élnek egy gaming house-ba. Ennek köszönhetően eddig minden egyes szezont egy-egy görög csapat nyert, kétszer a Different Dimension, egyszer az Elysium és legutóbb a Regenesis eSports.

A CS:GO kapcsán ennél már kicsit színesebb a mezőny a győztesek között, hiszen láthattunk már ugyanúgy görög, román, de magyar csapatot is az élen. A legtöbb díjat bolgárok vitték haza, szám szerint kettőt a Gplay.BG-nek valamint a az Outlaws-nak köszönhetően, a románoknak az XPC.gg hozott sikert, mi magyarok pedig a GameAgents-re lehettünk büszkék egyszer.

A versenysorozat az ON! Fest keretein belül fog lezajlani, ami egy összefogó modern kulturális rendezvény, ahol az esportokon kívül sok minden mással találkozhat az ember, úgy mint animek, cosplay, streetart, parkour, zene és persze a játékfejlesztők valamint a casual gaming sem maradhat le a palettáról. Egyértelmű tervük egy kihagyhatatlan eseménnyé kinőni magukat, leginkább talán a PlayIT-hez lehetne hasonlítani.

Az idei szezon a formátum terén kicsit változni fog. A 8 helyből 4-et meghívásos alapon töltenek fel mindkét játékban a 4 érintett ország legjobbjaiból. A meghívás alapját, illetve pontos részleteit nem tudjuk, de ha a SEC-en elért eredményeket nézzük, akkor a myRevenge és a WSE indulhatnak jó eséllyel, mivel mindketten egy-egy 3. hellyel büszkélkedhetnek, előbbi Belgrádban tavaly, míg utóbbi Budapesten a 2015 végén, de persze az is lehet, hogy aktuális erőviszonyok alapján fognak majd kutakodni, ez esetben a WiLD és a THR kerülhetne leginkább szóba. CS:GO kapcsán pedig a már említett győztes GameAgents lehet SEC-es eredmények alapján, aktuális erőviszonyok szerint pedig Sensei jöhet szóba (Flash csapata), Corvini (Gabesson, kolorrr) vagy a Team Hop.

További részleteket majd idővel tesznek közzé, a két játék kapcsán viszont plusz információkat az alábbi linkeken nézhetünk meg a CS:GO és a LoL kapcsán.

A díjazás azonos lesz a két játékon belül, az első hely 2.500 €-t fog érni, a második, 1.500-at, a harmadik 600 €-t, míg a negyedik hely 400 €-t.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!