OW: mindenkinek elege van a toxic játékosokból - de mit lehet ez ellen tenni?

OW: mindenkinek elege van a toxic játékosokból - de mit lehet ez ellen tenni?

Ha valaki káromkodik, akkor repül a report, de van értelme?

Trollok és toxic játékosok minden olyan játékban vannak, ami kompetitív és random emberekkel dobál össze a gép. Akadnak olyan játékok, ahol a dzsungeles insta kiveszi Master Yi-t vagy a csapattárs inkább azzal van elfoglalva, hogy egy fejes után menjen a teabag. Akik komolyan akarják venni a játékot, azoknak ez nyilván tönkreteszi az élményt, viszont van olyan, akinek ez okoz örömet, a tudat, hogy most sikerült elrontanom más szórakozását. Az ilyen helyzetekre vannak a report rendszerek, hogy megszűrjék a játékosokat. Viszont az Overwatch ebből a szempontból kicsit le van maradva.

Persze itt is lehet jelentgetni, hogy ez meg az nagyon csúnyán viselkedett, és ha minden igaz, a Blizzard bankalapácsa is lecsap azért. De sajnos egyelőre nem látszik az eredménye, a rangsorolt meccseken sokszor még így is eluralkodik a toxikusság.

Persze a Reddit tele van olyan bejegyzésekkel, ahol a játékosok panaszkodnak. Elmesélik a történetüket, hogy milyen negatív játékossal találkoztak és együtt keseregnek azon, hogy a Blizzard nem tesz semmit annak érdekében, hogy ez megszűnjön. De azért van olyan is, aki segíteni akar és javaslatokat tesz. Mint például az alábbi:

„Ami talán a legnagyobb eredményt hozná, az a felugró figyelmeztetés, ha valaki kapott egy reportot, akkor arról szólnia kéne a játéknak. Maga a figyelmeztetés szerintem sokkal inkább elrettentő, mint egy esetleges büntetés. A figyelmeztetésben részesült játékosok nagy része elgondolkodik azon, hogy mit csinált rosszul és változtat rajta.”

Erre már mellesleg példa is van. A Riot évekkel ezelőtt bevezette a figyelmeztetések rendszerét és azt tapasztalták, hogy a közvetlen felugró figyelmeztetés hatásos, sokan hagyják abba a negatív tevékenységüket, miután a rendszer figyelmeztette őket. Nincs büntetés vagy felfüggesztés, már maga a tudat, hogy a valaki figyeli őket elég, hogy felhagyjanak rossz szokásaikkal.

Egyelőre az Overwatch-ban - hacsak nem kap valaki büntetést - nem tudja az illető, hogy jelentették. Ha pedig nincs figyelmeztetés, akkor a játékos nem is fog változni, hiszen nem érzi, hogy kellene.

A másik népszerű felvetés még a Reddit berkein belül a jutalomrendszer. Amellett, hogy büntetnék a vétőket, a példás viselkedésért be lehetne vezetni bizonyos jutalmakat. Ez lehet egy spray, egy skin vagy akármi, ami különleges és csak úgy lehet megszerezni, hogy valaki jó csapattárs.

Az bizonyított tény, hogy egy játék során annak a csapatnak van nagyobb esélye nyerni, ahol jobb a kommunikáció és a csapattársak nem azzal vannak elfoglalva, hogy egymásnak kívánjanak igencsak súlyos egészségügyi problémákat. Valami kell az Overwatch-ba is, de azt senki nem tudja, hogy a Blizzard merre akar elindulni.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!