Transgender játékosokat zártak ki egy női ESL kupáról

Transgender játékosokat zártak ki egy női ESL kupáról

Egy transgenderekből álló csapat szeretett volna részt venni egy csak nőknek szóló tornán, ám a szervezők nemet mondtak erre és nem engedték őket versenyezni.

A transgenderekből álló csapatot kizártak egy nőknek szóló online CS:GO versenyről, miután az ESL szerint csaltak a nemüket illetően, ezért a büntetés.

Sly Buehl Rigillio, a csapat olasz kapitánya szerint 10 éves kora óta gamer. "Mindig is sokat segítettek a játékok abban, hogy elviseljem az önkifejezés hiányának a terhét. Mint azt gondolom hallottátok, nem igazán fogadnak minket szívesen ebben a közegben, legalábbis ami az átlagot illeti. Viszont amikor találkoztam egy csapat transgender lánnyal egész jó fordulatot vettek a dolgok."

Szeretett volna csapatával versenyezni, ezért beneveztek egy 5 v 5-ös női CS:GO kupára az ESL szervezésében, a Munich Finest Gaming keretein belül, a jelentkezésüket azonban visszadobták a következő indoklással:

"Férfiak nem vehetnek részt, a nem hamisítása büntetést vonhat maga után."

"Amikor megláttam a választ elsírtam magam. Azt hittem végre lesz egy esélyünk megmutatni magunkat és az igazi énünket a gamer világnak, de ezt megtagadták számunkra a kinézetünk miatt, mert nem volt elég femininek nekik."

Továbbra is próbált harcolni magáért és csapatáért, első körben egy support ticketet nyitott az ESL-nél, ahol arra kérdezett rá, hogy mért lettek kizárva.

Abból amit láttam és olvastam, minden ellenőrzésen átestünk, az egyetlen különbség a csapatunkban, hogy van pár nyitott transzszexuális. A mi szemszögünkből úgy éreztük, hogy pár admin szerint nem voltunk elég jók nekik, ami egy elég nagy diszkrimináció az LGBTQ társadalommal szemben (LBTGQ: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Queer or Questioning).

A kapott válasz azonban nem segített túl sokat rajta. Manuálisan be tudtak volna nevezni egy admin segítségével a kupára, ehhez viszont minden egyes tagtól egy útlevél másolatot kértek, amin látható, hogy valóban nőneműek. Ez problémát jelentett Sly-nak és csapatának, mivel nem mindenki jutott el addig, hogy megváltoztassa nemét ezeken a dokumentumokon.

Nem hinném, hogy fel tudjátok fogni mekkora erőfeszítést és megaláztatást jelent az, hogy ilyen információkat változtasson meg az ember, főleg ilyen rövid idő alatt.

A hivatalos ESL szabályozások alapján, az adminnak nem volt más választása, mint hogy kizárja őket a versenyről. Anna Rozwandowicz, az ESL egyik képviselője is megszólalt a témában.

Mivel a női bajnokságoknak pont az a célja, hogy elősegítse a női játékostársadalom növekedését, kifejezetten óvatosak vagyunk és akár háromszor is ellenőrizzük a résztvevőket, akik szeretnének jelentkezni egy-egy ilyen eseményre.

A biztonság kedvéért elmondanánk, hogy nem arra gyanakodtunk, hogy esetleg trollkodni szeretnének - azok az extra vizsgálatok, amiknek alávetettük őket, másokra is ugyanúgy érvényesek voltak, a szabályszerűség elve miatt és hogy védjük a versenyt.

Érdekes módon az Intellel is partnerségben álló ESL alapította az AnyKey Organizationt, ami pont arra hivatott ösztökélni a játékosokat, hogy mindenki szívesen látott ebben a közegben, nemtől, vallástól, szexuális beállítottságtól, rassztól, hátrányosságtól, háttértől és megjelenéstől függetlenül.

A történtek után tehát, a csapat nem tudott részt venni a versenyen, így lemaradtak róla. 

Időközben az AnyKey is kiadott egy nyilatkozatot az ügyben.

Függetlenül attól, hogy mit ír az útlevelünk vagy személyink, vagy hogy mit gondolnak az emberek, mindenki az aminek gondolja magát, mi az AnyKey-nél úgy gondoljuk, hogy az vagy akinek mondod magad. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nőként azonosítja magát, akkor nem kéne tőle megtagadni a lehetőséget, hogy egy női kupán vehessen részt.

Az eset érdekes kérdéseket vethet fel, jól járt-e el az ESL admin, vagy jogos volt Sly felháborodása? Hol kell meghúzni azt a határt a nemek közt, valóban bemondás alapon kell ezt elbírálni, vagy kell lennie valamiféle választóvonalnak?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!