Na ez vajon e-sport? Itt a 21. század egyik legújabb tech őrülete, a Drone Racing!

Na ez vajon e-sport? Itt a 21. század egyik legújabb tech őrülete, a Drone Racing!

Száguldózó és verekedő drónok. Van átmenet a való világ és az e-sportok között.

Gondolkodtatok már azon, hogy mi van az e-sport és a valóvilág határmezsgyéjén? Sokakban talán előjön a Gamer című film, ahol elítéltek ’adják el’ a tudatukat, hogy utána egy játékos irányítsa őket egy vérre menő FPS-ben. Persze ez egy nagyon sarkított lehetőség, hiszen az ilyesfajta gladiátorjátékok finoman szólva ’etikátlanok’. De ha választ keresünk az eredeti kérdésre, akkor nem kell sokáig keresni, adunk egy tippet: drón versenyzés!

A 21. század egyik legnépszerűbb tech játéka a drón, egy kis repülő szerkezet, amit távirányítóval lehet kezelni. A többi repülő modellel ellentétben a drón mozgékony, gyors és könnyen manőverezhető, talán ez az egyik oka annak, hogy főleg az Egyesült Államokban a technológia iránt rajongók egyik új hobbija ezeknek a röptetése lett. Azonban az ártatlan kis hobbiból pár évvel ezelőtt sportág született, pontosabban kettő.

Drone Racing League

Ez az ágazat arról szól, hogy a szervezők készítenek egy pályát és a ’pilóták’ megpróbálják minél hamarabb teljesíteni azt, persze úgy, hogy közben ne ütközzenek falakba és persze egymásba se. Meglepő, de egy-egy ilyen kis kütyü nyolcvan mérföld/órás sebességet tud magából kicsikarni. Szóval a versenyek látványosak és pörgősek. Nem csoda, hogy a versenysorozatra felfigyelt a Twitch, a Facebook és a Youtube is. Sőt mostanában úgy tűnik már tévétársaságok is érdeklődnek iránta.

A drónok egyébként fel vannak szerelve egy kamerával, amin keresztül az irányítója is láthatja merre megy éppen a járműve. De persze nem képernyőkön keresztül nézik, hanem FPV szemüvegeken keresztül, amit a VR játékok is használnak. A legtöbb esetben a nézőknek lehetőségük is van becsatlakozni az élő adásba, hiszen a szervezők elérhetővé tették azon a platformon is az adást. A bajnokságról Chris Ballard, a Freedom Class drónkészítő cég egyik vezető mérnöke a következőket mondta:

„A drón verseny gyakorlatilag annyit takar, hogy a versenyzők áthelyezik a tudatukat a gépükbe és anélkül száguldanak végig a bonyolult pályákon, hogy valaha is kézzelfogható veszélybe kerülnének.”

Egyébként, ha ez sem lenne elég, a cég Ausztráliában is létrehozott egy hasonló versenyt, csak ott a gépek már a 160 mérföld/órát is el tudják érni, ami még izgalmasabbá tudja tenni az egészet.

Aerial Sports League

A másik ágazat már közel van a gladiátorviadalhoz, de még mindig nem rugaszkodunk el a drónoktól. Ebben a ligában a versenyzők arra készítik fel járgányaikat, hogy harcoljanak egymással. A szabályok egyszerűek: Maradj a levegőben utolsóként! Ahhoz, hogy ezt elérd, bármit fel lehet használni: hálóvetőket, lézert, paintball ágyút. Sőt volt olyan is, aki egy mini lángvetőt is a gépére eszkábált. A liga egyik alapítója, Marque Cornblatt a következőket mondta a sorozatról:

„Azzal, hogy vannak fegyverek az egész kezdd olyan alakot ölteni, mint egy kutyaviadal, persze anélkül, hogy valakinek fájdalmat okoznánk.”

Sport? e-sport?

Mint már említettem, ez a fajta versengés főleg a világ nyugati felén kezdd egyre népszerűbbé válni. Az elején még drága sport volt, de ma már egy kezdő versenyszettet meg lehet vásárolni nagyjából 300-500 dollárért (átszámítva kb. 90-150.000 Ft). Az árak pedig folyamatosan esnek, az előrejelzések szerint 1 éven belül a drón+VR szemüveg együtt nagyjából 100 dollár körüli értékre esik le. Ez logikus, hiszen a drónok egyre népszerűbbek és ezért egyre többen gyártják őket, ha pedig a kínálat magas, akkor az ár egyre csak csökkenni fog.

A másik hatás még inkább pozitív és inkább a harci játékokhoz kötődik. Abból kell kiindulni, hogy harci kiegészítőket nem igazán gyártanak a világon, tehát ha valaki ezzel akarja felszerelni a kedvencét, akkor már indulhat is a sufni tuning. A fiatalok pedig nem is veszik észre, de a szerelés alatt lassan elsajátítják az elektronika, a gépészet és aerodinamika alapjait, ami mindenképpen örvendetes.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!