Mitől is igazán erős Xayah és Rakan kapcsolata? Segítünk, nem a szerelmük miatt

Mitől is igazán erős Xayah és Rakan kapcsolata? Segítünk, nem a szerelmük miatt

A történelme során most először adott ki két hőst gyakorlatilag egymásnak teremtve a Riot és a szinergia a két karakter között majdnem tökéletes.

De mi is teszik őket igazán erőssé, mitől lehet az ő kapcsolatuk ennyire domináló más ADC és support párosításokhoz képest? Az a játék szempontjából teljesen mellékes, hogy a háttértörténetük szerint ők egy pár, de ahogy ezt a képességeik együttes használata is alátámasztja, nos az már igenis számít.

Hogy milyen összhang van Xayah és Rakan között? Egy pentára pont elég! - videó

Elég szép megmozdulást láthatunk az új duohősöktől, ahogy gyakorlatilag ketten feltakarítanak egy egész csapatharcot.

A közös párbeszédsorok persze csak hozzátesznek ehhez, ahogy az is, hogy egyik a másik karakter recalljához szinte bármikor tud csatlakozni, ezzel értékes másodperceket nyerve, közben pedig akár egy teljes hullámot lefarmolva Xayah esetében. Szerencsétlenségükre az összhang annyira jól sikerült, hogy elég ritkán találkoznak egymással a kompetitív meccseken. Xayah amúgy is majdnem állandó szereplője lett a mérkőzéseknek, aki önmagában is veszélyes lehet, de ha még Rakan-nal is párosítják, akkor kezdődnek az igazi gondok, amit a legtöbb csapat inkább elkerülne.

Ha valami csoda folytán mégis összepárosítják őket, az általában látványos jeleneteket jelent. A páros közül Xayah egyértelműen a fontosabb, mivel Rakant több support is helyettesíteni tudja, fordítva ez már annyira nem igaz. Az LCK-ben is megmutatták mire lehet őket használni, de az NA LCS-ben is láthattuk már aphromoo-tól, érdemes megnézni mikre képes vele.

Visszatérve a párosra, az igazi meglepetést az LCK-ben játszó JAG okozta, akiktől nem sokat vártak a nézők. A teljes kompozíciót jól építették fel, Jayce, Graves és Xayah biztosították a sebzést, Galio a tauntot, de kellett még valami, ami igazán megnehezíti az ellenfél dolgát és ez nem mást volt, mint a Rakan. A helyzet ettől még nem volt egyszerű, Rakan dolga volt beugrani, káoszt okozni, majd csatlakozni csapatához, mindezt úgy, hogy Rakan nem egy túl tankos hős, akár egy CC is elég, hogy kinyúljon. Ha egy tank karakter rendelkezne ilyen képességekkel, igencsak OP-nak számítana, így Snowflower-nek nagyon résen kellett lennie. A jelek szerint ez sikerült neki.

Ezt a taktikát többször is tudták használni, hogy Rakan hirtelen beugrik, mindenkinek a figyelmét elvonja a szó minden értelmében az ultijának köszönhetően, ez pedig elég időt ad Xayah-nak és a többieknek, hogy feltakarítsák a harcot, ráadásul ne feledkezzünk meg Rakan nagyobb E hatótávjáról, ha hű szerelméről van szó. Ráadásul nagyon szépen ki is vártak a megfelelő pillanatra, először Shy-t szedték ki, majd miután a Cassio ulti is kiment, jöhetett a kigyóasszony.

Ezért volt ez igazán szép Rakan-tól, előbb megvárták, illetve kihúzták a megfelelő ultikat az ellenfélből (Kennen, Cassiopeia és Ashe) ez pedig azt jelentette, hogy a legfontosabb CC-k nem voltak elérhetőek, így könnyedén berohanhatott mindenki közés a Quickness-el. Ha a charm az ultijából nem lett volna elég, ezt még folytatták egy szép több emberes Galio taunt-tal. 

Mindez azért volt lehetséges mert egyik CC-t a másikra lehet építeni. Még ha nem is lett volna Galio, a páros két ultija több másodperce le tud kötni akár több embert is, először charm-mal, utána pedig snare-el, elég nehéz elmenekülni és mindeközben a tollak csak repülnek jobbra-balra, hatalmas sebzést okozva. A CLG meccséből pedig azt is láthattuk, hogy ezt a kezdeményezést akár több, mint egy képernyőnyi távról meg tudja tenni, amire kevés játékos van felkészülve, Sneaky se igazán tudta időben lereagálni, pedig minden summoner-je elérhető volt. 

Egy kis kommunikációval ez elég könnyen elérhető akár amatőr játékokban is, ha gyakoroltuk egy keveset. Pár gyenge pontja azért van a párosnak, amit nem árt szem előtt tartani, mielőtt mindenki Xayah-Rakan main lesz a bot lane-en. Az egyik, hogy Xayah-nak viszonylag alacsony hatótávja van alapból, ezért passzívját kell kihasználnia képességek segítségével, ami manába kerül. A másik fontos dolog vele, hogy nincs menekülőképessége az ultiját leszámítva, így mindig figyelnünk kell a helyezkedésünkre. Másik oldalról nézve Rakan legnagyobb gyengéje az ösvényen való jelenléte, ami nem a legjobb. Kezdeményezésre persze tökéletes, de az ösvényt nem tudja úgy megtolni, mint egy Karma vagy egy Zyra például, így ha olyan páros ellen vagyunk, akik könnyen tudnak minionokat tolni, számítsunk arra, hogy a tornyunk alá tolhatnak, mert Xayah manája előbb utóbb elfogy.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Vizicsacsi volt midese nyerte az EMEA Masters-t

Letarolta az EMEA Masters teljes mezőnyét Tristan Schrage és az Eintracht Spandau. A német alakulat midesét a League of Legends közösség valószínűleg inkább a játékos nevén ismeri, ő ugyanis nem más, mint PowerOfEvil, Vizicsacsi egykori középső ösvényese.