Miért Mercy a legnépszerűbb hős a női gamerek számára? Ezért!

Bár tudományosan (eddig) semmi nem támasztja alá, hogy valóban Mercy lenne a legnépszerűbb Overwatch hős a női gamereknél, mégis vannak erre utaló jelek! Lássuk mik ezek! 

Redditen indította el a diskurzust egy főiskolai hallgató, akinek a szakdolgozati témája Gamer Kultúra és Esport témakörben íródott. Személyes benyomásait használva, illetve néhány Mercy "main-t" meginterjúvolta összeszedte, hogy mik a lehetséges okai annak, hogy a női gamerek számára Mercy a legszimpatikusabb és legjátszottabb Overwatch karakter. 

  • A videojátékok hagyományosan a fiúk hobbija. Nem titok, hogy a '90-es és a 2000 évek lövöldéit fiatal fiúk igényeinek megfelelően tervezték, így amikor a játékosok áttértek Overwatch-ra egyértelműnek tűnt, hogy DPS karaktereket játszanak. Ebben már versenyelőnnyel indulnak a fiúk, ám ott van Mercy, akivel könnyű sikerélményt realizálni azok számára is, akik egyébként FPS-ben nem jártasak. A leghasznosabb karakterek egyike, és akár úgy is játszhatsz vele jól, hogy még céloznod sem kell!
  • A gender sémák lányoknál és fiúknál. Ez arra vonatkozik, hogy a fiúknál sokkal inkább tolerálják az agresszív viselkedést. A lányokat szociálisan az együttműködésre, a gondoskodásra, figyelmességre kondicionálják. 
  • Nemi viselkedéssel kapcsolatos kulturális normák. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a nők sokkal gyakrabban kötnek kompromisszumokat azért cserébe, hogy a csoport sikeres legyen. Az együttműködésre való hajlam, az egyéni önfeláldozás a közös célért magasabb prioritást élvez, ezért hajlandóak alkalmazkodni.
  • Nők számára szimpatikus karakter design. Mercy nemcsak kinézetében, személyiségében is egy igazi női archetípus, amivel úgy tűnik könnyen tudnak azonosulni a női gamerek. Persze, aki fan fatal szeretne lenni, annak ott van Widowmaker, vagy ha a gamer lányok sztereotípiáját akarjuk megkapni, akkor D.VA tökéletes példa rá. 
  • A sztereotípiák megerősítésének félelme. Maga az is egy általánosítás, hogy Mercy lenne a legkedveltebb karakter a hölgyek számára, s amíg a Blizzard erre vonatkozó statisztikát nem készít, addig ez spekuláció marad. Ez a pont arra vonatkozik, hogy a "fiúk jó játékosok a lányok pedig rosszak". Természetesen misem áll távolabb valóságtól, hiszen minden csak gyakorlás kérdése, a fiúk is lehetnek ügyetlenek, és a lányok is lehetnek tehetségesek! Viszont ha egy új karaktert kell megtanulni, akkor óhatatlanul ügyetlenek leszünk vele az első órákban, és talán ez lehet az az elrettentő erő, hogy ezalatt az idő alatt sem szeretnének a lányok ezt a kirekesztő mondatot hallani.

Neked mi a véleményed a témában? Lányként, avagy a női ismerőseid milyen hősökkel szeretnek leginkább játszani?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!