A mostani meta legsikeresebb hősei platina divízióban - 4. rész

A mostani meta legsikeresebb hősei platina divízióban - 4. rész

Sorozatunk mostani részében már majdnem elérjük a high elo-t, itt már a platinában jellemző hősöket nézzük meg, ösvényről ösvényre.

Erről a divízióról azért már elmondható, hogy javarészt az itt lévő játékosoknak már van átfogóbb tudása a játékról és kicsit tudatosabban mozognak a pályán, tudják mi az, hogy wardolni és a teamfightokba is némi haditervvel mennek be. Nézzük hát melyik ösvényen kik örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, illetve sikernek.

A mostani meta legsikeresebb hősei arany divízióban - 3. rész

Aioween | 17/06/06 17:31 Azt már megvizsgáltuk az ezüst és a bronz ligákban is, hogy az ottani néhol kaotikus meccseken mivel tudnak leginkább teljesíteni a játékosok. Ezúttal az arany ligát is leleplezzük és megnézzük mennyire hasonlatos vagy éppen más, mint a profi meccseken megszokott meta.

Ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is a felső ösvényt nézzük meg először és szép sorjában vesszük a többit, lefele haladva a mapon.

Egy korábbi Fiora-val foglalkozó cikkünkben már említettük Pantheont, mint esetleges counter és az ott jellemző elnyomó játékstílus a folyamatos dárdákkal nem csak Fiora ellen hatékony, hanem igazából bárki ellen. Nem véletlenül áll az első helyen, viszonylag könnyű vele snowballozni, az ultijának köszönhetően pedig a térkép többi részén is bele tud szólni a harcokba. Kayle valahogy mindig a bújócskanyertes karakter, sokszor feltűnik egész jó számokkal, mégsem igazán képzi részét a metának, ő is egy igazi lategame szörny, ultija pedig igencsak nehézkessé teszi az 1 v 1-et ellene. Karthus megint egy jokerpick, a harmadik helyen van, de nagyon alacsony pick rate-el, alig 0,2%.

Népszerűség terén a két kardforgató áll az első két helyen, vagyis Riven és Fiora. Mindkettejüknek nagyon jót tett a szezon közi patch, különböző okok miatt, Rivent a Death's Dance tette erőssé leginkább, Fiorat az új Doran's Shield és mindketten nagyon örvendtek az új Guardian Angelnek is. Nem sokkal elmaradva mögött a harmadik helyen Darius található, szintén egy igazi snowball hős. Azt mindenképp jó látni, hogy a tankokról kezdenek egyre inkább leszokni a játékosok és inkább bruiser karaktereket látunk, az egyetlen kivétel itt Galio, akinek nagyon jót tett a rework.

Az objective control itt is nagyon fontos, ezért emelkedhet ki valamelyest Nunu, de ha megnézzük a többi 4 szereplőt, egyik között sincs 1%-nál nagyobb különbség. Zac az eddigi gyengítések ellenére is még mindig jó aránnyal rendelkezik, az alapvető képességein nem sokat változtattak, pár sebzésszámot leszámítva. Aurelion Sol dzsungellel anno még Nightblue3 is játszott, de ez hasonló, mint topon a Karthus, az esetek 0,2%-ban kerül kiválasztásra, így ezek nagy valószínűséggel az otp-k által összeszedett wineket mutatják. 

Lee Sin még mindig a leggyakrabban játszott hősök között van, de itt azért már visszább esik ennek az aránya és a győzelmi aránya sem valami jó, 50% alá esett a legutóbbi nerfek óta. Elise kicsit hasonlatos Lee-hez, legalábbis a játékstílusa alapján, neki is az a feladata, hogy az első 10-15 percben legyen igazán hatással a meccsre, ebben az időszakban viszont nagyon jó. A harmadik helyen lévő Kha'Zix továbbra is jól érzi magát a metában, az AD tárgyak változásai őt is valamennyire pozitívan érintették, igaz ő leginkább az új Guardian Angelt tudja kihasználni.

Fiddlesticks itt is megjelenik, még ha alacsony pickrate-el is. Az biztos, hogy a meglepetésbuliknak ő a királya és talán ezért is meglelő a jelenléte, mivel ő inkább alacsonyabb eloban hatékony, ahol kevés a ward. Anivia a control mage-ek egyik legjobb megtestesítője, ténylegesen uralni tudja a középső ösvényt, csak valahogy túl kell élnie 6-os szintig, amit a passzívjával együtt nem olyan nehéz. Malzahar ellen egyszerűen rémálom játszani, szerintem nincs olyan élő ember a világon aki ezt élvezi, állandóan bepushol torony alá és 6-os szint után megnyom egy gombot és nagyjából vége a törtánetnek, ha nincs QSS.

Másik oldalon már egy hihetőbb választás áll az élen, vagyis Orianna. Ő egy tipikusan olyan hős, aki sosem volt túlzottan kiemelkedő, de mindig megállta a helyét szinte minden matchup-ban, talán ezért is támaszkodnak rá ilyen sokan. Ezzel együtt Ahri itt már a második helyre csúszik vissza. A kis rókalánynak szinte a játék összes szintjén van szerepe, legyen szó amatőr, vagy versenyszerű meccsekről. Helyet kapott még az eltüntető mágus, SyndRa. Igen az R betű nem véletlenül nagy betű, ezzel nagyjából el is mondtunk róla mindent, ami fontos. Viccet félretéve, sebzése mellett a CC-je se semmi.

Lövészeknél ismét egy nem megszokott ADC vezeti a győzelmi listát, legalábbis az LCS meta szerint, Draven-t az alacsony lőtávolsága és viszonylagos immobilitása miatt nem gyakran látjuk versenyeken, solo que-ban viszont tökéletes arra, hogy gyorsan leszakítsa az arcunkat pár kill után. Twitch már sokkal inkább egy várt versenyző a listán, képes akár egymaga annyi sebzést kiosztani, hogy egy teljes harcot megfordítson, feltéve, ha jó helyről érkezik és a csapata le tudja foglalni az ellenfeleket. Caitlyn a nerfek ellenére is még mindig itt van, igaz most már nem egy hurrikán szeszélyével tör be a pályára, helyette inkább a statikus energiával feltöltött helyzeteket szereti. 

Ezért is lehet az, hogy népszerűsége mit sem csökkent a nerfek ellenére, ezzel beelőzve még Lucian-t is, aki játéktechnikailag egy sokkal élvezetesebb karakter, de az erőviszonyt tekintve Caitlyn most talán erősebb, Lucian amúgy is átköltözött a midre legújabban. Meglepő módon Xayah csak a harmadik helyre fért fel és a győzelmi arányok szempontjából nincs is a top 5 között, pedig LCS-ben jelenleg dominál. Úgy tűnik még kell egy kis idő, amíg mindenki igazán kiismeri.

Végül de nem utolsó sorban, ezúttal is jöjjenek a támogatók. Az a pár Sion, akiket még pár hete goldban láttunk, nagyon jól mászhatnak, mert itt is megjelennek az első helyen, még ha nem is túl gyakran. A zenész hajlamokkal rendelkezők is jól érzik magukat platban, Sona elég stabil választás a jelek szerint, rengeteg sustaint és persze poke-ot biztosít a lane-en, egyetlen gyengéje, hogy nem túl mobilis, ha elkapják, akkor vége a dalnak. Blitzcrank nemrég mutatkozott meg az LCS-ben is, nem véletlenül, elkapásai nagyon hatékonyak tudnak lenni, főleg 6-os szint után, ahol a berántást még egy jó némítás is követi, hogy esélyünk se legyen menekülni.

Thresh továbbra is a kedvenc support, érthető okokból, hiszen nagyon sokoldalú a képességeit illetően. Lulu nem biztos, hogy a legélvezetesebb hős a játékban, de az biztos, hogy hatékony, főleg ha tudatosan használják Polymorph képességét, még akár egy 10 0 10-es Yasuo-t is könnyen meg lehet vele büntetni. Janna pedig úgyszintén nem az a hős, akivel életünk legjobb játékait fogjuk játszani, de védekezni tökéletes, pajzsai és tornádói, ha ölni nem is, de elég káoszt tudnak okozni, ahhoz hogy az ADC-nek beszedjen pár killt, ultija pedig nem egy teamfightot mentett már meg, főleg a Redemption-nel párosítva.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.