Hogyan vernek át a ládanyitós oldalak?

Hogyan vernek át a ládanyitós oldalak?

Újabb botrány a CS:GO körül, ezúttal a ládanyitós oldalaknak jártak utána, és derült fény a szomorú valóságra.

Mióta a Valve bevezette a fegyverkinézeteket a játékba, azóta megnövekedtek a botrányok is a játék körül. Ezek a “kozmetikai” termékek soha nem látott növekedést eredményeztek és egy második valutává váltak a játékosok és a Steam felhasználok között. A játékos- és a nézőbázis az egekbe szökött, a CS:GO a legnépszerűbb e-sportok közé került. Habár a skinek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a játék ott legyen, ahol, a legnagyobb gyengeségét is ez jelenti. A bunda botrányok, scam-botrányok és a gambling mind-mind ahhoz vezetnek, hogy dehonesztálják a CS-t és a közösséget. Be kell látni, hogy ezeknek az alfája és omegája nem más, mint a ládanyitás és az ezekre specializálódott oldalak, amikről kiderült, ugyancsak átverés az egész.

Az egész lavina Tmarn és m0E botránya után indult, amikor kiderült, hogy mindketten tulajdonosai voltak gambling oldalaknak, ezeket pedig úgy reklámozták, mintha egy új, ismeretlen, de annál alkalmasabb oldal lenne a meggazdagodásra (de hasonló botrányba keveredett PhantomL0rd is). Később kiderült az is, hogy manipulálják az eredményeket, az emberek pedig elkezdtek ébredezni és a Valve is kénytelen volt beavatkozni. Ez persze nem szüntette meg magát a tevékenységet, a nagyobb lobby-erejű és átláthatóbb működésű oldalak fennmaradtak.

10 napos határidőt adott a Valve a gambling site-oknak, két óriási oldal máris biztonságban?

Másfél héten belül eldőlhet, ki marad állva és ki bukik bele a világméretű gambling botrányba!

Rátérve a ládanyitós oldalakra. Ugyanazt nyújtják, mint a játékon belüli, de valamivel olcsóbban. Mialatt mindenki a szerencsejátékkal foglalkozott, a ládanyitásra specializálódott oldalak elszaporodtak és egyre népszerűbbé váltak. (Nem tennék különbséget a rulett és a ládanyitás között, hiszen mindkettő láthatóan ugyanaz! - a szerk.) Természetesen ugyanazt az életpályát járják be, mint korábban a gambling oldalak. Megjelentek a streamerek, e-celebek, akik előszeretettel mutatták be ezeket az oldalakat és kaszáltak rengeteg pénzt, ezzel felhívva magukra a figyelmet. Egy programozó, hívjuk csak David-nek, elárulta Richard Lewis-nak, hogy milyen tisztességtelen kérésekkel keresték meg ezeknek az oldalaknak az üzemeltetői. Beismeri szerepét és megosztotta szakmai tudását, ami bizonyítékként szolgálhat. Talán már nem lep meg senkit, amit le fogok írni. Így vagy úgy, de mindenképp lehúzhatják a rolót a ládanyitós oldalak. 

A tisztánlátás végett szögezzük le, hogy a Valve ládanyitásaira nem fog vonatkozni, amit alább olvashattok. Illetve a Steam-en vásárolt ládák és azok kinyitása legitim, ellentétben a virtuális ládákkal, amiket más oldalak kínálnak.

Az esélyét annak, hogy a felhasználók nyerjenek az oldalon, manuálisan kódolják, tehát a ház változtatni tudja az odds-ot, ami azt jelenti, hogy ha úgy akarják, soha nem fog nyerni a felhasználó. David bemutatta egy panelen, hogy az oldalon hogy lehet beállítani a százalékokat. Az egyiket azoknak állította be, akik fizettek, a másik pedig az ingyenes menetben résztvevőkre vonatkozott. Az ingyenes játékkal ugyanannyi eséllyel nyithatsz nagyobb értékű skint, mint kevésbé értékeset, ez azt a célt szolgálja, hogy behúzzon az oldal és ha már sikerült és be is fizettél valamennyi összeget, akkor az odds jobb esetben lecsökken, de akár 0-ra is állítható, így onnantól kezdve soha nem fogsz nyerni. Említettük a youtubereket, streamereket, nos, természetesen ők nagyobb eséllyel nyernek, hogy ezzel vonzóbbá tegyék az oldalt. 

"Ezek az oldalak azzal hirdetik magukat, hogy a rendszerük "Provably Fair", ami azt jelenti, hogy az oldal üzemeltetői sem ismerik az algoritmust, ami megjósolja az győzelmi esélyt. Azt viszont nem írják le, vagy mondják el, hogy milyen hatással lehet egy hozzáértő személy erre manuálisan. Továbbá ezek a rendszerek 10-14 napon belül törlik a mentéseiket, ezek után pedig lehetetlen visszanyomozni a csalást. Egyszóval a "Provably Fair" is csak egy jó nagy hazugság!" - Állítja David.

Így már nem sokáig folytathatják ezt a tevékenységet ezek az oldalak. Jelenleg a G2A Pay és a Steam API tartja életben ezt az üzleti modellt. Előbbi azért, mert olyan egyedi szolgáltatást nyújt (amit se bankok, se a PayPal), hogy direktbe skinekkel üzletelhessenek, utóbbi pedig hozzáférést biztosít harmadik fél számára a Steam szolgáltatásokhoz. Itt lenne az ideje, hogy a Valve ismét közbelépjen és hasonlóan járjon el, mint a kaszinóknál. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!