A mostani meta legsikeresebb hősei gyémánt és afölötti ligákban - 5. rész

A mostani meta legsikeresebb hősei gyémánt és afölötti ligákban - 5. rész

Sorozatunk 5. és egyben utolsó részében az igazi high elo-t nézzük meg, vajon itt mivel érnek el nagy sikereket a játékosok?

Elérkeztünk az igazi high elo-ba, ahova csak a játékosok kis százaléka képes eljutni, legtöbben csak álmodnak egy gyémántos, netán még magasabb szintű keretről, rosszabb esetben pedig "megveszik", hogy villoghassanak a haverok előtt. De térjünk is vissza a ténylegesen ezen a szinten lévő játékosokra, vajon mennyire lehet más itt a meta, mint alacsonyabb szinteken?

A mostani meta legsikeresebb hősei platina divízióban - 4. rész

Aioween | 17/06/13 14:00 Erről a divízióról azért már elmondható, hogy javarészt az itt lévő játékosoknak már van átfogóbb tudása a játékról és kicsit tudatosabban mozognak a pályán, tudják mi az, hogy wardolni és a teamfightokba is némi haditervvel mennek be. Nézzük hát melyik ösvényen kik örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, illetve sikernek.

Ahogy azt már megszokhattátok, most is a felső ösvényen kezdünk és onnan haladunk lefele, de ne is szaporítsuk tovább a szót!

Első helyen, platinához hasonlóan itt is Pantheon szerepel. Egy viszonylag egyszerű játékmechanikával rendelkező karakterről van szó, aki képes iszonyatos nyomást gyakorolni az ösvényre, folyamatos dárdáinak tömkelegét kevés karakter bírja jól, emellett a passzívja is roppant idegesítő lehet, hiszen egy alaptámadás, vagy akár toronylövés sebzését teljesen levédi. Itt már nem a szerencsén múlik egy-egy csere, a játékosok általában tisztában vannak azzal, hogy mi a tervük, mire képesek és egy alaptámadáson bizony sok múlhat. Második helyen Kayle található. Ő nemrég feltűnt egy érdekes stratégia részeként is, ahol gyakorlatilag supportot játszik egy hypercarry dzsungelessel, akit erőteljesen fel tud buffolni és így darálják végig a felső ösvényt, de normális játékstílusban is megállja a helyét, hiszen viszonylag biztonságban tud farmolni, gyógyítással is rendelkezik, az ultija pedig sok fejtörést okozhat, ha jól időzítik. Karthus megint beférkőzött a legjobbak közé, de ahogy a többi ligában, úgy itt is nagyon ritkán jelenik meg, az esetek 0,3%-ban. Globális jelenléte mindig jól jön, ellenben elég könnyen kiszedhető egy-egy gank-kel, szerencsére a karaktert ez annyira nem hatja meg a passzívja miatt és vele is nagyon hatékonyan lehet farmolni tisztes távolságból.

Népszerűségét tekintve Riven áll az első helyen, minden bizonnyal kevesek örömére. Riven az a karakter, akinél talán az egyik leglátványosabb hozzáértés vagy épp ennek hiánya. Ég és föld a különbség egy alkalmi Riven játékos és egy vérprofi között, akit tisztában van minden apró részletével, kezdve a falak átugrásától, egészen az animáció megszakításig és hogy pontosan mennyi sebzés is rejlik benne. Jó példa erre boxbox, aki az egyik legismertebb Riven main a világon. A környezetváltozások nagyon jót tettek Fiora-nak, nem véletlenül csücsül a második helyen. Late game-ben talán az egyik legfélelmetesebb karakter kisebb összecsapásokban és kevesen veszik fel vele a versenyt 3-4 tárgy után, ha egyáltalán létezik ilyen. A bronzérem pedig Renekton markát ütötte. Egy ideig eltűnt a metából, amikor leginkább tankok voltak jellemzők toppon, de mostanában ismét visszatért és még mindig egy nagyon idegesítő karakter az ösvényen. E, W, Q, alaptámadás, E kombója még mindig verhetetlen a maga módján, mivel ezzel egy teljesen ingyenes cserét nyer ellenünk jó eséllyel, igaz ha közelben van egy dzsungeles ilyenkor, Renekton teljesen védtelen marad ezzel szemben.

A dzsungeles karakterekről is elmondható, hogy az első három helyen nem sok különbség van platinához képest, Shaco kicsit jobban teljesít, míg Zac nem fért be a top 5-be. Azt azért hozzá kell tenni, hogy mióta elkezdtük ezt a sorozatot, volt patch-váltás, ami szintén hatással lehet az adatokra. Nunu még itt is az első helyen van, egész magas választási aránnyal ráadásul. Ebből is látszik, hogy ebben az elo-ban már nem minden csak a gyilkosságokról szól, amiben Nunu nem a legerősebb választás. Helyette inkább a nagyobb objektívek és a counter-jungle az, amivel az ellenfelet teljesen ki lehet venni a játékból, saját magunknak meg további előnyöket kovácsolunk. Aurelion Sol ide olyan, mint topra Karthus, magas a győzelmi aránya, de csak nagyon kevés meccsen jelenik meg ebben a pozícióban. Shaco a tegnapi napon kapott buffokat, amikről nem tudni, hogy mennyire jelennek meg már most a számokban, egy dolog azonban biztos: jóval kevesebb AP Shaco-t fogunk látni. Legalább nem kell annyira tartani a dobozoktól.

Lee Sin az összes eddigi ligában első helyet foglalt el a népszerűségi listán és ez itt sincsen másképp. Egy nagyon szórakoztató és még mindig hatékony karakterről beszélünk. Riven-hez hasonlóan itt is szemmel látható a különbség egy jó Lee Sin és egy profi Lee Sin között, mivel képességeinek hála a lehetőségeink szinte végtelenek vele. A kérdés már csak az, hogy ki mennyire képes őket kihasználni. Kha'Zix egyike a legerősebb orgyilkos dzsungeleseknek, ő az aki akár egymaga is képes lehozni egy meccset, ha az elején megindul. Roppant mozgékony, hatékonyan farmol pár szint után és ami szintén nagyon fontos, könnyedén le tudja solozni a sárkányokat hatos szint után, csak a megfelelő rálátás és nyomás kell az ösvényeken, hogy senki ne zavarja ebben. Elise a harmadik a listánkon és az előző kettővel egyetemben ő is inkább az első 15-20 percben tud igazán kiteljesedni és iszonyatos előnyre szert tenni. Rajtaütései hatékonyak a kábításának hála, célozhatatlanságának köszönhetően pedig, amit az E-ből kap, tökéletes tornyok alatta gank-ekre.

A játék talán egyik legidegesítőbb mides karaktere vezeti a győzelmi listát, vagyis Malzahar. Nincs még egy ilyen elnyomó hős, aki csak rád tolja az ösvényt állandóan, úgy hogy a kisujját se kell megmozdítania enyhe túlzással, majd hatos szinten, ha közelben van a dzsungelese, egy ulti alatt megölnek. Persze van erre is válasz a QSS képében, de az máris 1300 arany, amit csak a védekezésünkre költöttünk, míg ő rendesen vehet tárgyakat. Második helyen Froggen kedvence, vagyis Anivia szárnyal. Anivia legfontosabb feladata valahogy túlélni hatos szintig, illetve előtte a Tear of the Goddess-ig. Onnantól kezdve pedig zónázás és CC hegyek egész nap, nagyon nehéz megközelíteni, tornyot ostromolni ellene pedig olyan, mint egy fogpiszkálóval egy várkaput bedönteni. Midre is befért egy kakukktojás, aki nem más, mint Fiddlesticks. Vele se játszanak sokan, de akik igen, azoknak láthatóan jól megy. A folyamatos némítás és rémítés ellen nagyon frusztráló játszani, ultijával pedig eléggé fel lehet borítani egy-egy csapatharcot.

A másik oldalon Orianna-t még mindig sokan szeretik. A teljes karakter annyira jól el lett találva, hogy hacsak nem nerfelik a földig az értékeit, valószínűleg mindig is a meta része lesz. Egy felettéb biztonságos hősről beszélünk, aki mágusként megfelelő sebzéssel, egész jó CC-vel, biztonságos ösvény fázissal és páratlan csapatharc képességekkel rendelkezik. Ahri, a rókalány pár patch-el ezelőtt még mindkét lista tetején volt, azóta kicsit visszacsúszott, de még mindig nem panaszkodhat. Orgyilkosként továbbra is megállja a helyét, még ha több tudást is igényel, mivel sebzésének egy részét inkább a csábítására helyezték át. Presszer Gábor távoli rokona, Press R Syndra áll a harmadik helyen. Őt valószínűleg nem nagyon kell bemutatni, hatalmas távolságról képes kábítani, de lassítani is és szó szerint egy gombnyomással eltüntet minden törékenyebb karaktert.

Draaaaaven! Igen, ő a legsikeresebb lövész jelenleg ebben az elo-ban. ADC-k terén nem vagyok szakértő, de annyit biztosan tudok, hogy akár már egy Youmuu's Ghostblade-es Draven alaptámadás is baromira tud fájni, ha a Q be van kapcsolva. Kiindulva abból, hogy magasabb eloban rövidebbek a meccsek, mivel sokszor akár már az első 15 percben eldőlnek, feltételezem, hogy az akár egy-egy Draven snowball-nak is köszönhető, ahonnan már nincs megállás. Twitch-et profi meccseken is szinte állandóan látni lehet, ahol elég szép sikereket ér el, csak egy kis védelem kell neki, 20-25 perc farmolás és vége a meccsnek jó esetben. Caitlyn a Ruunan's Hurrican nerfjei ellenére még mindig sikeres, a legtöbben egyszerűen Statikk Shiv-el helyettesítették a tárgyat és így is megfelelő mennyiségű waveclear-je van. A kevesebb fejlövés persze nem a legjobb, de így is megállja a helyét.

Nem tudni, hogy mekkora befolyással bírt az új skin, de az biztos, hogy Lee Sin-hez hasonlóan ő is minden ligában az első helyet foglalja el népszerűségben. Biztonságos karakter és jó élmény vele játszani, mert hasznosnak érezzük magunkat minden egyes fejlövés után. Lucian egyik személyes kedvencem és ezzel láthatóan nem vagyok egyedül. Bár lehet, hogy nem ő a legerősebb lövész jelenleg, főleg, hogy leginkább miden látni mostanság, a játéka még mindig élvezetes. Rengeteg outplay lehetőség van benne az ide-oda csúszkálással. A helyezés nem annyira passzol a karakterhez, mindenesetre a harmadik helyet szerezte meg a négyes számról elhíresült lövész, vagyis Jhin. Ne felejtsük el, hogy a 7.12-ben kapott némi buffot, így a népszerűsége érthető lehet, emellett nagyon hangulatos vele is a játék.

Sion ismét tiszteletét teszi itt is, a maga 0,38%-val, de ez is inkább egy fajta "troll" pick a maga nemében, nem túl gyakori. Blitzcrank viszont annál inkább. Nem csak a magas szintű solo que-ban, de az LCS-ben is feltűnt pár hete és azóta nem lehet őt kirobbantani onnan. A burst-öt és pajzsot adó támogatók nerfelésével ismét előtérbe kerültek a playmaker támogatók, mint Blitz. Ő és Thresh kéz a kézben terrorizálják az alsó ösvényt elkapásaikkal, Thresh ráadásul még ezen kívül is elég sokoldalú karakter.

Thresh a harmadik olyan hős a listánkon, aki szintén minden divízióban a legnépszerűbb választás, nem véletlenül. Ő az a támogató, akivel nagyon látványos dolgokat lehet csinálni, főleg magas szinten, egy kis összhang és máris történnek a csodás mentések, vagy épp elkapások. Lulu a nerfek ellenére még mindig a legtöbbet játszottak között van. A pajzsát nerfelték, de ez nem akadályozza meg őt abban, hogy E Q képességeivel szétpokeolja ellenfeleit az ösvényen. Harmadikként pedig Blitzcrank virít az előbb említett okok miatt.

Ezzel együtt a végére értünk sorozatunknak, hosszú kaland volt, reméljük gazdagodtatok néhány új információval! Az adatok és százalékok, a champion.gg oldal statisztikái alapján készültek.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.