Mikor érdemes rangsorolt meccseket játszani leginkább?

Mikor érdemes rangsorolt meccseket játszani leginkább?

A meccsek minősége is gyakran változik annak függvényében, hogy mennyi az idő.

Ahány ember, annyi szokás. Sokan esküsznek a délelőttökre, legalábbis suli időben, mások inkább az éjszaka közepén szeretnek játszani és a legtöbben egyetértenek abban, hogy a délutáni órákban lehet a legtöbb rossz élményt összegyűjteni, mivel ekkor játszanak a legtöbben. De mikor lehet a leghatékonyabban felfele mászni a rangsorolt létrákon? Nos, erre mindenkinek más elmélete van, ezért próbáltam több oldalról is körbejárni a témát és persze a nap óráit. Nézzük meg, melyik időszakban milyen előnyei és hátrányai vannak a rankedezésnek.

"Nem titok, én kb. mindent erre raktam fel"

Hodi,Heldeus | 17/06/30 13:58Bemelegítésként, hogy sikerült az érettségid? Elégedett vagy az eredményekkel? Mennyire tudtál közben gyakorolni a csapatoddal, hogy nézett ki egy napod ebben az időszakban? Mesélj nekünk egy kicsit a francia élményekről! Az utazásokról, az ott eltöltött időről, a versenyekről, amiken szerepeltetek a csapatoddal. Hogyan élted meg mindezt?

A reggeli órákban, kelés után nem sokkal elvileg még friss az ember. Legalábbis ha nem egy atom kockáról van szó (mint sokan, akik a LoL-lal töltik napjaikat) és hajnal 5-ig játszott, majd két óra alvás után nyomja tovább. Ideális esetben ilyenkor még jól fog az agyunk, talán a reakcióidőnk is jobb formában van, nagy valószínűséggel kiürítettük már a tegnapi napot a fejünkből, ha ott esetleg kitilteltünk valamin. De nézzük a csapattársakat is. Tanév közben ez valóban egy nyugisabb időszak lehet, hiszen a legtöbben iskolában vannak, kezdve az általánostól, egészen a középiskoláig. Az egyetemisták már más tészta, nekik sokkal kötetlenebb az órarendjük. Ezen kívül még ráérhetnek a más munkarendben dolgozó felnőttek is. Első ránézésre ez egy egész jó időszak lehet a mászásra, kevesebb az aktív játékos és a nagy számok törvénye szerint kevesebb a flamer, a troll, vagy a sima int feeder. A nyári időszakban viszont ez ugyanúgy egy veszélyes zóna lehet, mivel az iskola kevésbé tényező, szóval ilyenkor azért óvatosabban.

Sokan rettegik a délutáni solo que-t és talán nem véletlenül. Ekkor ér haza a legtöbb iskolás, valamint a dolgozó réteg is. Könnyen megeshet, hogy rossz jegyet kapott a suliban, vagy épp inzultálták, esetleg egyszerűen olyan a jelleme és személyisége, hogy hajlamos könnyen kiégni a játéktól. Felnőtteknél pedig szintén nem esti mese a munkahelyi stresszfaktor, a levezetést meg sokszor a csapattársak kapják meg egy-egy nehezebb nap után. Ilyenkor találkozni a legtöbb "ragekiddel", feederrel, kitiltelő AFK-val és úgy összességében talán ebben az időszakban a legnehezebb feljebb jutni. Tényleg sok minden tud a szerencsén múlni, hogy milyen embereket kapunk magunk mellé.

Ez a napszak sajnos évszaktól függetlenül kritikus tud lenni, tanév közben is akár, de igazából nyáron is. Sokaknak ilyenkor kötelező nyári gyakorlata van, amik nagy része délelőttre esik. Azt sem árt megjegyezni, hogy egy fárasztóbb nap után az ember kevésbé tud koncentrálni, valamint a meleg miatt ingerlékenyebbek tudunk lenni, könnyebben ugornak egymás torkának a játékosok. Ha nincs legalább egy társatok, akivel duozni tudtok (érdemes megjegyezni, hogy ez eléggé lerontja az MMR-etek), azt javasoljuk, hogy kerüljétek ezt az idősávot, inkább normálozzatok a haverokkal.

Lassan lemegy a nap és jöhet az esti játék. Itt talán egy fokkal jobb a helyzet. A legfiatalabbaknak ilyenkor már javarészt fellövik a pizsamát. Ezzel nem azt mondjuk, hogy minden 12-13 év körüli gyermek tehetségtelen lenne, elég csak Rekklesre vagy Xerxe-re gondolunk, akik ebben a korban tűntek ki a mezőnyből először. Az általános tapasztalat azonban az, hogy mechanikailag, illetve játéktudásban, esetleg játékon belüli intelligenciában nem feltétlenül emelkednek ki az átlagból. Az érettség nagyon is megmutatkozik a játékon belüli viselkedésben, amiért nem mindig lehet magát a játékost hibáztatni. A fejlődéséhez sokat - vagy egyes esetekben épp keveset - tesz hozzá a környezete. Sok szülő próbálja védeni gyermekét mindentől, néha túlzottan is, így előfordul, hogy nem feltétlenül vannak hozzászokva ahhoz, ha valami nem úgy alakul, ahogy ők szeretnék és ez frusztrációt okoz náluk egy-egy vesztett meccs után. A fáradtság is bőven szerepet játszhat az itteni játékokban. Nem csak a melegben, de fáradtan is kevésbé tud koncentrálni az ember, figyelmetlenebbül játszik és mire beesteledik, már simán lehet, hogy túl vagyunk pár nem túl szerencsés mérkőzésen, ami tovább csökkenti az ingerküszöbünket.

Végezetül jöjjön az éjszaka. Ilyenkor rendszerint az igazi tryhard emberek maradnak fent és sok, magas elo-ban játszó ember szerint is ez a legalkalmasabb a mászásra. A fáradtság itt is visszafogó tényező lehet, de akik aktívan játszanak ebben a napszakban, rendszerint vagy megszokták az "éjszakázást", vagy egyszerűen már beállít a bioórájuk arra, hogy ilyenkor is aktívak és teljesítőképességük teljében legyenek. Ilyen későn már tényleg alszik nagyrészt a fiatalabb korosztály és a felnőtt dolgozó réteg is inkább pihen, vagy ha ébren is van, valami mást csinál. Nyilván ez nem szabályszerű, de a nagy számok alapján nagyjából ez a jellemző.

Ekkor lehet a leginkább a fejlődésre is koncentrálni, mivel az adott eloban lévők közül nagy valószínűséggel azokkal fogunk együtt játszani, akik szintén a fejlődésre és persze a létramászásra koncentrálnak. Ez különösen igaz a profikra a magasabb szinteken (diamond 2-1 fölött). Azt is mondhatjuk, hogy az igazi hardcore gamerek tolják ilyenkor az ipart és azok, akik valami komolyabbat is szeretnének elérni a játékkal, azon felül, hogy meglegyen szezon végén a hőn áhított gold keret a hozzátartozó ingyenes hőskinézettel. Mielőtt félreértésbe esnénk, nem szeretnénk senkinek sem azt tanácsolni, hogy ezért fennmaradjon hajnalok hajnaláig, pusztán az eddigi tapasztalatokat osztottuk meg, legyen az személyes, vagy elmondás alapján. Egyébként az éjszakai solo que pozitív hatásairól már számtalan profi több alkalommal is beszámolt a saját stream-jén, ha nekik bevállt szokás, akkor biztosan van valami alapja.

Osszátok meg ti is a személyes tapasztalataitokat velünk!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!