Metaelemzés: Roadhog szinte eltűnt, D.Va és Winston a viszont a csúcsra tör

Kimerítő jelentés a legutóbbi frissítés okozta változásokról.

Akárcsak a korábban, az OmnicMeta közzétette az aktuális ranked statisztikáit, amiben mélyrehatóan elemzik a jelenlegi kompetitív viszonyokat. A kutatáshoz az észak-amerikai régió szervereiről szerezték az adatokat és csakis kizárólag a ladder játékokat vették figyelembe. A jelentésből jól látható, hogy az 1.12.02 frissítés óta, hogyan változott az aktuális meta és milyen hősök népszerűsége változott negatív, vagy pozitív irányba.

Az firssítés egyértelmű vesztese Roadhog, aki hónapokig az első számú offtank hősnek számított, most viszont drasztikusan csökkentek a választási arányai.  Reinhardt is sokat veszített régi fényéből, köszönhetően az agresszív dive hősöknek és a karakter korlátozott mozgásának. 
omnicmeta s5w5 losers
Helyükre Winston és D.Va érkezett minden szinten, továbbá az élet töltő passzív képesség miatt, Reaper használata is lényegesen megnőtt az alacsonyabb régiókban.
ow omnicmets s5w5 gainers
Ha kicsit mélyebbre megyünk és az összes hős népszerűségét hasonlítjuk össze minden rangon, azt látjuk, hogy supportok tekintetében még mindig Mercy a legnépszerűbb egészen Grandmasterig, ahol már inkább a skill igényesebb Lucio és Zenyatta viszi a prímet. Ana sincs nagyon lemaradva, azonban az uralkodó dive metában ő továbbra sem találja a a helyét igazán, főleg a ranglétra tetején. A dive koncepció további alapkövei, D.Va, Winston, Tracer és Genji továbbra is fényévekkel vezetnek a többi karakterrel szemben.
omnicmeta ow overall hero usage
Rátérve az offenzív hősökre, a Reaper buff igencsak szembetűnő, használata összességében 12 százalékkal nőtt és a Bronztól Platinumig terjedő intervallumban a harmadik helyre kúszta fel magát Soldier:76 és Pharah mögé. A nagyobb képességet igénylő régiókban Tracer és Genji tovább növelte előnyét Soldierhez képest, ráadásul a szintén buffolt McCree is elcsípte a negyedik helyet, ha a grandmaster szekciót nézzük.
ow omnicmeta offense heroes
A védekező hősök sajnálatos módon abszolút vesztesei a közelmúltnak, használatuk kuriózumnak számít a magasabb régiókban. Widowmaker, Torbjörn és Hanzo  a legnépszerűbbek master felett, választási arányuk azonban így sem éri el a 10 százalékot. A bronz királya továbbra is az örök mókamester Junkrat, akit 36 százalékban visznek csatába a játékosok. Az egyértelmű vesztes pedig Bastion, aki a korábbi átalakítások ellenére sem nyerte el a játékosok tetszését.
ow omnicmeta defense heroes
A tankokra lebontva tisztán látszik, hogy D.Va minden szinten extrém módon népszerű a játékosok körében. Reinhardt és Winston a két végletet testesítik meg, kedvenc német kalapácsmesterünk az alsóbb régiókban, amíg emberszabású tudósunk a felső rétegben közkedvelt. Zarya érdekes módon stagnál, viszont  Roadhog mélyrepülése talán itt látszik a legtisztábban, mivel egészen a játékosbázis által fekete bárányként kezelt Orisáig csúszott vissza.
omnicmeta ow tank tiers
Supportok tekintetében, ahogy korábban is említettük, Mercy toronymagas népszerűségnek örved egészen grandmasterig. Ahol már a képességbeli különbségek inkább számítanak, ott már Zenyatta, Lucio és Ana verseng a népszerűségi lista első helyéért. Egyértelműen látszik viszont Symmetra népszerűtlensége is, akit leginkább a trollok visznek csatába mindenhol.
ow omnicmeta supports

Mivel a jelentés igen csak TL;DR, ezért az összesített tier listát a holnapi nap folyamán fogjuk publikálni nektek. Ha nem szeretnétek lemaradni róla, mindenképpen figyeljétek az Esport1 oldalát.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!