Overwatch vb: A tavalyi bronzérmes mellett a házigazda a hétvége nyertese!

Overwatch vb: A tavalyi bronzérmes mellett a házigazda a hétvége nyertese!

Ausztrália méltó otthona volt a nemzetek csatájának a második héten. Változatos heropool és frenetikus csaták jellemezték a világbajnokságot ezen a hétvégén.

Vasárnap hajnalban az utolsó fordulóval a végéhez érkezett a C, valamint a D csoport a Sydney-ben zajló Overwatch világbajnokságon. Az előző napok parás meccsei után Svédországnak Ausztrália ellen kellett megküzdenie a továbbjutásért, a hazaiak már tegnap kivívták a legjobb 4 közé jutást. Portugália pedig a már kiesett Olaszország ellen játszhatott, és az előző mérkőzéstől függően még volt esélye a kvartettből való kijutásra. A D jelű négyes nagyon szorosra sikeredett, köszönhetően a Japánok Spanyolország felett aratott győzelmének. Ezután a 2 európai gigász küzdelméből a spanyolok kerültek ki győztesen. Finnország a japánokkal szemben hozhatta be lemaradását, a spanyolok pedig a leggyengébb Vietnám ellen szerezhettek újabb pontokat.

 
Zseniális volt az ausztrál nézőközönség az egész hétvégén!

C csoport

Svédország 3-1 Ausztrália

Hollywood: Nem sűrűn fordult elő, hogy az ausztrálok Genjivel álltak fel, de most ez történt. Már a limuzin megszerzésénél látszott, hogy a remek ütemben használt Dragon Blade sokat hozott a konyhára, csak OT után bukták a payload-ot. A 2. pontnál szint OT-ba torkollt a meccs, és hiába TviQ (SWE) 2 killes Pulse Bombja, nem tudták tovább lökni 117 méternél. Azért a skandinávokat sem kellett félteni, a védelemben cseréltek, S76 és Sombra csatlakozott a lineup-hoz. Hiába jöttek az entry killek az ausztráloknál, nagy előnyt nem bírtak sosem kovácsolni belőle. Svédország defenzív játéka hibátlanul sikerült.
Ilios: Az első mapon (Well) nagyon határozottan és agresszívan léptek fel a svédek, könnyen meg is szerezték a pontot, Aetar (AU) egy alkalommal 4-et lőtt S76-ként és ez foglalást jelentett. Miután a svédek újra szervezték a soraikat elsöpörték a szigetlakókat. Ruins-on Sniper a Sniper ellen kezdést láthattunk, viszont IEATUUP (AU) majdnem a játék végéig ragaszkodott Widowhoz, Manneten (SWE) nem sokat teketóriázott, D.Va-ra váltott. Jó döntésnek bizonyult. Svédország ezzel a győzelemmel kvalifikálta magát a legjobb 4-be, már csak a helyezés volt kérdéses.
Volskaya: Svédország 2-0 után megnyugodhatott, talán túlságosan is. Szinte semmilyen ellenállást nem voltak képesek kifejteni, aztán szó szerint berobbant TviQ a Tracerrel és az ultival megmentette csapatát az összeomlástól. Mint kiderült csak időt nyertek ezzel, bár ádáz egy utolsó küzdelmet produkáltak, de meg lett a második pont is az ausztráloknak. Fordulás után az első pont egész hamar összejött a svéd válogatottnak, viszont utána nem találták a fogást. TviQ és Cwoosh viszont nagyon jól időzített, egyszerre kezdtek el frag-elni és ezzel szétzilálták az ausztrálokat, bár 1 perccel kevesebb idejük maradt a rájátszásban. Az ausztrálok az extra körben gyönyörűen megszervezték a védelmet, becsalták először a pontra ellenfelüket, majd miután betöltött az EMP, levadászták őket, a mini D.Va-t ameddig csak lehetett azért életben tartották, ezzel is hátráltatták az ellenséget. A második akció már kapkodós volt a svédektől, ráadásul eldurrant Aetar Tac Visor-ja és véget vetett a támadásnak. A szerepcserét követően kilőtték a svéd Winston egy rövid csatározást követően, az emberelőnyt meg már könnyedén kijátszották, így sikerült a szépítés.
Route 66: Nem igazán lehet sokáig feltartóztatni az előre nyomulást a benzinkút tetejéről, de jó munkát végzett az ausztrál csapat, a 2. szakaszra kevesebb mint 4 perce maradt Svédországnak. Amit meglehetősen könnyen teljesítettek, alig foglalták el a magaslati pontokat Aetarék, a support-jaikat elbukták és ez az ember hátrány folyamatosan fennállt. Jöhetett az utolsó etap. A cél előtt kevéssel, de megálljt parancsoltak a payload-nak. Kezdés gyanánt kiszaladtak az étteremből az ausztrálok és egy rövid kis csatát követően összehoztak egy team killt, majd feltankoltak a kúton és átrobogtak a kapun. Továbbra is könnyedén tudtak haladni, az épületen belül viszont beletört az ausztrálok bicskája a svéd védelembe. Svédország ezzel csoportelső, Ausztrália pedig a 2. helyet szerezte meg a C csoportban.


Amikor a fagyi visszanyal!:)

Portugália 4-0 Olaszország

Az előző mérkőzés tudatában ennek a találkozónak már gyakorlatilag nem volt tétje. Matematikailag Portugália 4-0-s győzelem esetén sem tudott előrébb lépni a kvartettben. Olaszország az utolsó napon, az első vb pontjaiért hajthatott. Végül az andalúz válogatott nem kegyelmezett, a King's Row, Nepal, Horizon, Dorado pályákon gond nélkül legyőzte ellenfelét. Addicted hatalmasat játszott, nem lenne csoda, ha ősztől valamelyik nagy csapatban is szerephez jutna majd.


4 frag 1 bombával, nem mindennapi látvány és teljesítmény! Addicted nagyon bizonyítani akart az utolsó napon is!

D csoport

Finnország 2-2 Japán

Japán már eddig is erőn felül teljesített, a tavalyi vb 4. helyezett pedig csak tiszta győzelem esetén reménykedhetett továbbjutásban.
Hollywood: Meglehetősen jól indult az európaiak számára. Támadó oldalon bevetették a már eddig is újításként használt Reinhardt-ot és hirtelen nem is találták a gyengéjét a japánok. Végigvitték a payload-ot, majd a 2. pont után kivédekezték a meccs hátralevő részét.
Lijiang Tower: Egész egyszerűen Japán lemosta a finneket, Garden-en és Nigth Marketen is kegyetlenül visszavágott az első map-ért (kétszer is 100%-0% lett a vége).
Horizon: Ez a lendület továbbra is megmaradt az ázsiaiknál. Hosszú idő után bevetették támadó oldalon AKTM révén Reapert, megfűszerezték azonban Ta1yo kezében egy Zaryaval. Ez olyannyira bevált, hogy az első perc után meg volt az első pont, majd egy újabb perc elteltével a Transcendece közben aprító Nanoboostos Reapert már csak a Zarya ultija múlta felül és ezzel behúzták a második pontot is. Finnország vállát egyre nagyobb teher nyomta, nem tudtak megfelelően összpontosítani. A japán védelem már az első ponton is nagyon sokáig kitartott, a következőnél meg olyan jól működött, hogy elbukott az északi válogatott. Ezzel eldőlt, hogy nem juthatnak már tovább a csoportból.  
Dorado: Miután Japán óriási meglepetésre véghez vitte a lehetetlent egy könnyed kis utolsó map-ot toltak. A finnek megemberelték magukat és a pálya megnyerésével döntetlenre módosították az eredmény állását, de mit sem változtatott a tényen, hogy harmadik helyen végeznek a csoportban, Japán pedig megnyerte azt!


Itt még minden stimmelt Finnország javára! Kár, hogy nem tudták tartani ezt a teljesítményt...

Spanyolország 4-0 Vietnám

Spanyolországnak egy dologra kellett figyelnie. Véletlenül sem eshetett meg az a szégyen, hogy kikapnak Vietnámtól. A papírforma nem borult és laza sikert arattak, ezzel biztosítva helyüket a legjobb 4 között.

Playoff

Svédország 3-0 Spanyolország

Hollywood: Nagyon meggyőző első map-ot produkált a svéd válogatott. TviQ (SWE) előre törésével nagy tisztogatást végezhetett a Tracerrel a hátsó sorokban, így a payload elfoglalása majd a 2. pont is egészen könnyedén sikerült. A stúdióban pedig a 2 Tank (Winston, D.Va) vezérletével remekül szervezett teamfight-oknak köszönhetően leparkolták a limuzint.
Következhetett a spanyol előre nyomulás. Bevetették Toxiken Pharajat, amivel könnyen megtörték az ellenállást, elhozták a payload-ot. Úgy tűnt, Hollywoodon mindkét csapat a támadásaiban bízott. A célegyenesre Toxiken Genjire váltott, de nem jött a várva várt áttörés. Néhány méterre a parkolótól a svéd védelem legyőzhetetlen volt. Manneten (D.Va) és Reinforce (Winston) elképesztően jól játszott, helyet csináltak TviQ-nek, hogy gond nélkül lerendezzék az ellenfelet.
Lijian Tower - Garden: A nyílt területnek köszönhetően újra bevethetővé vált Toxiken titkos fegyvere, a Pharah. A Control mapon jobban teljesítettek a spanyolok, egészen 99%-ig majd OT-ig jutottak. Az utolsó csatában azonban fordított a svéd válogatott, átvették a pont irányítását és fantasztikus csapatjátékkal meg is őrizték.
Control Center: Egy rendkívül agresszív svéd dive-val indult, amellyel a pontot is elfoglalták. Már a feléig jutottak, ekkor viszont HarryHook (S76) és Bromas (Tracer) vállvetve harcolt és egymaguk számoltak le a svéd válogatottal, lehetett gyűjteni a százalékokat. A skandinávok nem adták könnyen a bőrüket (gazdát cserélt még párszor a szerverszoba) de az OT-ban elhasznált EMP és Sound Barrier ellenére spanyol győzelmet hozott.
Night Market: A Pharah megint jól működött az elején, Toxiken ráadásul 2 embert is lelökött tetőről, biztonságban volt a pont. Az ellenfél azonban megtalálta az ellenszert, gyors és pontos célzással kilőtték a többieket, így azok a rakéták már nem is voltak olyan félelmetesek. A svéd hatos hengerelt, 2-0-s előnyre tettek szert.
Horizon: A HarryHook (S76), Toxiken (Genji, 2. pontra D.Va), Bromas (Tracer) trió újra a dps-ek mellett döntöttek. Mintha kezdett volna elfogyni a spanyol válogatott, rendkívül ötlettelen támadásokat hajtottak végre. Elindultak jobbra, ráadásul HarryHook levált a csapattól, de már a lépcsőkön elbukta, majd próbálkoztak balról, a svédek azonban rögtön kilőttek 1-2 embert. Az utolsó 30 másodpercben több ultival a zsebben viszont már megvolt a pont. A másodikat is így szerezték meg, ha 3-4 szuper képesség rendelkezésre állt, azt gyönyörűen meg tudták viszont játszani. Ezek után minden a védekezésükön múlott. Felálltak a magaslatra, viszont TviQ (Tracer) észrevétlenül beosont a pontra és ezzel teljesen megzavarta a spanyolokat, megbomlott a csapategység és a svédek könyörtelenül kihasználták. A svéd fenomén továbbra is önkívületi állapotban játszott, frag-jeivel oroszlánrészt vállalt az újabb gyors foglalásban.(SWE) 4:52 az (SPA) 1:52-vel szemben, kezdődhetett a rájátszás. A spanyol rohamok nem vezettek eredményre, kicsit kapkodós is volt a játékuk az idő szűke miatt. A váltás után a svédek türelmesen, ultikat építve, szép lassan felőrölték az ellenfelüket és megnyerték a harmadik pályát is. Svédország ezzel a győzelemmel megváltotta a jegyét a BlizzCon-ra.


A spanyol válogatottnak csupán álom maradt a top 8! Aludj el szépen kis Pharah!

Ausztrália 3-2 Japán

King’s Row: A Japán támadás jól indult és egészen addig egész jól haladt előre a payload, ha sikerült elsőnek kiszedni Kiki-t (D.Va). Viszont ez a gyár bejáratánál már kevés volt, elfogyott a tudomány. A sztorihoz hozzátartozik, hogy az ausztrálok teljesen kiszedték a játékból a 2 dps-üket, Ta1yo-t (Tracer) és AKTM-et (S76). A hazaiak nagy elánnal mentek előre ezután, IEATUUP nagyon beindult. A csapat hihetetlenül egységes volt és megdöntötték a 106 métert.
Lijiang Tower – Garden: Az első harc sima volt az ausztráloknak. Ez után még fel tudtak zárkózni a japánok, majdnem egyenlítettek is. Aztán 80%-nál a Team Kill végleg eldöntötte az első pont sorsát, ausztrál előny.
Control Center: Dacára Gunba (AU) zseniális Sombra-jának, Japán emberfeletti teljesítményt nyújtott. 99% volt mindkét oldalon és az OT most az ázsiaiaknak kedvezett, főleg miután egy D.Va robbantás eredményeként AKTM két bujkálót lőtt ki egyszerre a helix rockettel.
Night Market: Hiába szerezte meg a pontot és gyűjtött 88%-ot az óceániai csapat, Japán felállt a padlóról és okosan játszva, szép fokozatosan hozta be a lemaradását. Egyre izzadósabbá vált az ausztráloknak, akik rettentő rossz döntéseket hoztak, pláne ami az ultikat illeti. A másik oldalon (főleg a support-oknak köszönhetően) sokkal jobb volt az ulti menedzsment. 1-1.
Volskaya: Egy szervezett védelemmel találták szembe magukat a Japánok. Ráadásul, ha az előbb Gunba (Sombra) zseniális volt, akkor ebben a meccsben ezt fokozhatjuk. Precíz ultikat tolt, ami nagyon zavarta az ázsiaiakat. (pl mikor Nano Boostot kapott AKTM és abban a pillanatban az arcába kapta az EMP-t) Az első pont azért nagy nehezen meglett. A 2. pont rohamai közben kétségbeesésükben még a Pharat is hozták, illetve későn ismerték már fel, hogy a Soldier helyett a Winstont hatásosabb lenne boostolni.
Az ausztrál támadás jelmondata: mint kés a vajon. Az első foglalásnál ez tökéletesen létrejött. Aztán szépen megvártak néhány ultit, majd az első kill-jük a Sound Barrier-rel rendelkező Lúcio volt. A terv további részét a Nanoboostolt Winston tette tökéletessé. Újra vezetett Ausztrália.
Dorado: Előhúzta Japán az aduászát, AKTM a vadnyugat hősével szolgáltatott igazságot, hihetetlen lövésekkel segítette csapatát a payload végigtolásához. Igaz a Deadeye nem volt effektív, viszont nem is hiányzott igazán. A fordulás után az ausztrálok már keményebb ellenállásba ütköztek, főleg a 3. pontnál. Végül bevitték ők is, de alig több mint 1 percük maradt. A rájátszásban ők kezdtek ismét, viszont a Japán védelem a magaslatról indított, folyamatos támadásait nem bírták sokáig, az alagút után pár méterrel megállni kényszerültek. Következésképpen a Japán előrenyomulás gyors és könyörtelen volt, így a mindent eldöntő 5. pályára került sor.
Oasis: A városközpontban kezdtek, óriási adok-kapok ment középen, a pontot hol egyik, hol másik csapat foglalta el. Végül IEATUUP és Aetar kritikus időpontokban szerzett killje Ausztrália oldalára billentette a mérleget. Gardens pedig egy hihetetlen történetet mesélt el nekünk. 99%-ot szerzett Japán, készülhettünk a minden eldöntő utolsó utáni mapra. De az ausztrál válogatott máshogy gondolta. 5 ultijával sem tudott védeni az ázsiai csapat és elindult a számláló az óceániak javára. Egalizáltak és az utolsó Japán támadás előtt IEATUUP szemfüles volt és pimaszul kirobbantotta AKTM Genjijét a világból. Ez a kill azt jelentette, hogy újraszervezni már nem tudta sorait az ellenfél. Ausztrália megnyerte a párharcot és negyedikként kiharcolta a részvételt a legjobb 8 között!


Emberfeletti lövések AKTM-től, de végül ez is kevésnek bizonyult

A Top 8 eddig résztvevői:

Sanghaj-i selejtezőből: Kína, Franciaország
Sydney-i selejtezőből: Svédország, Ausztrália

Az ötödik kontinensről tehát Svédország és Ausztrália jutott ki! Folytatás 2 hét múlva Lengyelországban, ahol az E (Dél-Korea is bemutatkozik) és az F csoport küzd majd tovább az újabb helyek betöltéséért. Nektek, hogy tetszett a 2. állomás? Ezt az eredményt vártátok?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!