Kiknek készülnek a Patch-ek? Casual játékosok vs. profik

Kiknek készülnek a Patch-ek? Casual játékosok vs. profik

Erről megint elharapódzott a vita és most maga Jeff Kaplan is beszállt.

Minden e-sport játékban eljön az a pillanat, amikor a profi része a történetnek olyan méreteket ölt, hogy egy-egy frissítésnél felmerül a kérdés. Ezt most tényleg a játékbalansz miatt követték el vagy csak azért, mert legjobbak előnyt szereznek egy pici hibákból, amit az alacsonyabb rangú játékosok nem is ismernek vagy nem tudnak alkalmazni. Gondolok itt most példának okért az animáció megszakításokra. 

A vita pedig folyamatos arról, hogy akkor a készítők kinek is csinálják a Patch-eket. Legutóbb a hivatalos fórumokon egy érdekes bejegyzés született, ami parázs vitát szült.

"Tudom, hogy noob vagyok, a kérdés pedig az, hogy az olyan átlagos játékosok, mint én élvezhetik-e a játékot, ha az a profikra van balanszolva? (Ha az Ow valaha is igazi e-sport játék akar lenni, akkor az egyensúlynak a profi liga érdekeit kell szolgálnia) Szerintem ez a megközelítés a helyes, az egész így együtt a nem profi játékosok számára szerintem egy plusz motiváció. Nekem mindig is egy pici pluszt jelent, ha tudom azt, hogy egy taktikát azért nem tudok alkalmazni mert nem vagyok elég jó."

Persze van olyan is, aki ez ellen van. Aki inkább látna egy olyan játékot, ahol a többség kapja a változtatásokat, ahol a játékon belüli adatok határozzák meg, hogy ki kap nerfet és ki kap buffot.

"Ahogy én látom egy játék soha nem lesz jövedelmező, ha az átlag játékosok nem szeretik. Ezért a prioritásnak ott kell lennie. Talán eljön majd az a pont a világban, amikor az e-sport eléri ugyanazt a népszerűséget, amit hagyományos sportok és milliók követik majd, szinte vallásos odaadással. De ez a nap még nem jött el. Addig egy játéknak az átlagos játékosok körül kell forognia, a profi e-sport csak egy bónusz marketing fogás."

Az adok-kapok, pedig nagyon sokáig ment tovább. Addig, hogy a leírtakat már Jeff Kaplan sem tudta figyelmen kívül hagyni és egy elegáns lépéssel lezárta a vitát.

"Annyi bejegyzést láttam már az érme mindkét oldaláról, hogy mi csak a casual játékosoknak vagy csak a profiknak toljuk ki a frissítéseket. A válasz erre pedig nem ennyire egyszerű, alapvetően semmi köze a mi rendszerünkhöz. Nem hunyhatunk szemet egyik oldal felé sem, nekünk mindkettőt képviselnünk kell. Egy-egy döntés lehet csak az egyik csoportnak szól, de mindig észben tartjuk, hogy a változás milyen hatással van a másik oldalra."

Persze mindig lesznek olyanok, akik egy patch-be olyan dolgokat látnak bele, ami igazán nincs is ott. Viszont a másik oldalról Kaplan írása sem biztos, hogy tökéletesen fedi a valóságot. Hogy ki kinek hisz, azt döntse el maga.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kép forrás: www.rollingstones.com

Kövess Minket!