Milyen rúnákat használj topon? Frather segített nekünk

Milyen rúnákat használj topon? Frather segített nekünk

Könnyű néha elveszni a folyamatosan változó metában, hogy épp mi a jó, vagy mi nem és persze nem mindegy, hogy milyen rúnákat választasz. Ebben szeretnénk nektek segíteni!

Ráadásul a felső ösvény, vagy top pont az a hely, ahol nagyon sokszínű a meta és nem feltétlenül annyira beszűkült a hősválaszték, mint mondjuk egy ADC-nél, ahol nagyjából meg van határozva, hogy mit lehet játszani és mit nem. Segítségünkre ezúttal Mikó 'Frather' Lóránt sietett, aki már elég régóta benne van a haza LoL mezőnyben. Anno régen még a Team HOPE-pal vertek el mindenkit, mondhatni az volt az akkori THR. Később egyébként játszott a THR-ben is, még Marine előtt, utána pedig a myRevenge csapatánál, ahol az első fizetett játékosok között lehetett.

Első oldalának nagyon kreatív és találó nevet adott, ez nem más, mint a "vegyesss vágottttt". Ez egy általános top lane rúnaoldal, ha nincs sok oldaulnk vagy rúnánk ezt mindenképp rakjuk össze. Felhasználható a legtöbb AD toposra, azokon belül is inkább azoknál, akik spellcasterek, vagyis nem csak alaptámadásokkal operálnak, hanem képességeket is használnak aktívan az ösvényen. Tehát ha Jarvanozni vagy Renektonozni támad kedvünk ez a build teljesen jó lehet, de Darius-nak is teljesen jó választás.

Természetesen az itt felsorolt rúnák nem egyenlőek a szentírással, hiszen az is számít, hogy mi ellen játszunk. Ha egy AP ellen vagyunk, mint egy Rumble, akkor a páncél helyett lehet HP/szintet hozni, meg hát az armornak sem fogjuk hasznát venni egy mágus ellen. További variácói is lehetnek ennek, ha AD ellen megyünk, akkor ösvényen nem annyira kell azonnal az MR, elég ha az MR/szintet hozzuk helyette, így a late game-ben összesen több ellenállásunk lehet, illetve ez már Frather személyes preferenciája, de ő szereti a CDR-t is, ezért 10%-os a CDR/szintből össze szokott szedni. Állítása szerint sokkal többet ér, mint az MR/szint, elvégre az a pár MR később tényleg nem számít sokat, a tárgyak többet, viszont a 10% CDR az mindig hasznos, a játék bármelyik szakaszán.

A következő nagyobb variációja ennek a támadási sebességgel operáló karakterek rúnaoldala. Ide tartoznak olyanok, mint Gnar, Irelia, Jax stb. Ahogy az előző rúnaoldalnál is elmondta Frather, ha van lehetőségünk, mindig legyen több verzió egy-egy oldalból, hogy az ellenfélre is reagálni tudjunk. Ez kicsit könnyebb ha már van egy main lane-ünk, de azért ne feledkezzünk meg a többiről sem, nem lehetünk pl. mindig topon.

A támadási sebesség az fix, de a páncél itt is cserélhető HP/szintre, ha AP ellenfelünk van és mint látható, itt is megjelenik a CDR, hiszen ez a felsorolt hősöknek mind jól jön.

A következő rúnaoldal leginkább egy karakterre vonatkozik és ez nem más, mint Shen. Ő az a karakter, akit sok topos nem szeret, mivel elmondásuk szerint unalmas tud lenni maga a játéka. Ettől függetlenül egy nagyon hasznos választás, így érthető, hogy miért szerepel itt. Frather erre a karakterre rögtön két variációt is megmutatott, általában ezeket kifejezetten Shennel használja. Az első verzió a Shen mega tank névre hallgat.

Hozzátett még annyit, hogy bár elsődleges ezeket Shenre használja, Malphite-ra is hasznos lehet, Malphite pedig egy személyes kedvence, vagy legalábbis az volt Frathernek. A legnagyobb különbség ezzel az oldallal a többihez képest az, hogy mindenképp viszunkt HP/szintet és armort is, nem egymást váltják ki ezek a rúnák. Mivel a leghatákonyabb HP rúnák a sárágk, így értelemszerűen a quintekhez fér be a páncél, majdnem 13, ami főleg eleinte nagyon sokat számíthat. A támadási sebesség is fontos már csak a miniontakarítás miatt, de cserékben is hasznos. A sebzést Shen Q-ja miatt kihagyhatjuk a piros rúnákból, annyira nagy hiányt nem fogunk szenvedni vele. Az armorból látszik, hogy ezt inkább AD karakterek ellen tudjuk használni, de van egy változat AP-k ellen is.

Az előző oldallal szemben itt már nem fér bele a CDR a kék rúnáknál, oda kell az MR, viszont quinteknél továbbra is található páncél. Ennek egyszerű oka, hogy ADC szinte biztos, hogy lesz az ellenfélnél és mivel van egy globális ultin, hiába az AP topos, az AD karakterekkel szemben is meg kell állnunk a helyünket, illetve az életerő mindig hasznos egy tank számára.

Maokai-ra is rögtön két oldalt mutatott meg nekünk. Az új Maokai mostanában eléggé kinőtte magát, bár inkább a dzsungelben, de topra is hozható. Két viszonylag egyértelmű oldalról beszélünk, az egyik AD hősök ellen, a másik AP-k ellen. Az eddigi oldalakkal szemben itt egy nagy különbség, hogy Maokai alapsebzését is megpróbáljuk kihasználni, ezért a quinteknél AP rúnát használunk, azon kívül minden a régi, AP ellen HP/szint és flat MR rúnák támadási sebességgel, AD-k ellen meg Páncél és MR/szint rúnák, szintén támadási sebességgel.


Nyilván ezeket az oldalakat sem csak Maokai-ra lehet használni, más AP toposoknak is ugyanúgy jól jöhet, ilyet például egy Galio vagy Gragas, korábban pedig a tank Ekko, amíg még meta volt. A támadási sebesség elsőre furcsa lehet, de mivel nincs lehetőségünk AD-t venni nekik és az alapsebzésük sem a legmagasabb, ezért a gyorsabb támadásokkal könnyebb farmolni.

Végezetül az igazi pörkölőmasinát, vagyis Rumble-t mutatta be nekünk. Nála azért van szükség erre a rengeteg flat korai AP-ra, mert az ösvényen nagyon sokat hozzáad az erejéhez. A Deathfire Touch-csal és a Q-val együtt nagyon sok sebzést tudunk kiosztani, ez a minionok ellen is jó, illetve a mögöttük álló ellenféllel szemben is. Az első szinteken gyakorlatilag bárkit haza tudunk zavarni. A sárga rúnák alapból HP/szint, de ha AD ellen vagyunk, itt se felejtsük el kicserélni armorra. Mást nagyon nem is lehet elmondani róla, jó pörkölést kívánunk!

Reméljük, hogy ezúttal is sikerült pár hasznos tanáccsal ellátni titeket, sok sikert a szurdokban!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.