Likkrit:

Likkrit: "Az ANX konkrétan lehúzott mindenkit!

Emlékszünk még a 2016-os ANX-re, Likkrittel az élen? Igen, ők azok, akik egészen a nyolcaddöntőig jutottak szinte nulla gyakorlással. Sajnos a külsőleg látható siker és csillogás belülről már közel sem volt ilyen szép, sokakat lehúztak nem kevés pénzzel.

Likkrit mostanában kissé eltűnt a mezőnyből, de talán páran még emlékeznek rá. A hosszú hajú támogató játékos, aki nagyon jó inspirációs beszédeket mondott a VB-n, és jellegzetes választásai közé tartozott a Brand és a Taric. Hiába a nagy siker és a csillogás, -a pénz valahogy elmaradt.

Erről a híres játékos egy nem túl régi streamjében beszélt, illetve fakadt ki, és sajnálatos módon nem csak az ANX-re vonatkozik, hanem a CIS (az orosz régió) legtöbb részére. Talán nem meglepő módon az említett videó már lekerült Twitch-ről, (Vajon miért? -a szerk.) de valaki még előtte vette a fáradtságot, hogy a lényeget lefordítsa nekünk angolra. Nem a teljes szöveg következik, inkább a fontosabb részeket emelnénk ki, amik között lesz egy-két elég megdöbbentő dolog is (-legalábbis számomra az volt).

A League of Legends sosem volt nyereséges a legtöbb CIS csapat számára. Voltak persze kivételek, mint a Hard Random, egy olyan projekt, ami minden belefektetett pénzt visszahozott, sőt még profitot is, és ott van még az Albus Nox. Nos az ANX... elég ramaty állapotban vagyok most, évek óta nem volt ilyen, szóval megosztanék egy kis belsős infót veletek.

Az ANX az a csapat, aki lehúzott mindenkit: játékosokat, alkalmazottakat, mindenkit. Nem tudok egy olyan személyről sem, akitvel nem tette volna meg az ANX. Bizonyos fizetéseket ígértek nekünk, meg ezt-azt, de még mindig nem kaptam meg azt a három hónapos fizetésem arra az időszakra, amíg velük voltam, pedig már egy év is eltelt. Olyan eredményeket értünk el, amikre senki sem számított, de Byrduko átvert minket játékosokat, az OW csapatot és persze a staff-ot is. Volt egy meghatározott keretösszeg, de azok akik e fölött rendelkeztek inkább maguk között osztották el, aztán nekik minden gucci volt.

Az ANX a legrosszabb átverés, amit valaha láttam. Elmehetnénk persze bíróságra, de ahhoz előbb el kéne ismerjék legálisan a szerződéseinket, amit nem lehet biztosítani. Másodsorban nincs mit elvenni tőlük. A szervezet halott, ha esetleg nem tűnt volna fel. Ami pedig a felelős személyt illeti... elmehetünk bíróságra, de feleslegese, mert többet veszítenénk, mint amennyit valaha nyerhetnénk.

A LoL továbbra sem térül meg a befektetők számára. Nagyon drága játék, ott van például a Virtus.Pro, akiknek a tavalyi csapata annyiba került, mint most három másik. A LoL gyakorlatilag itt halott. A csapatok nem tudjáj teljesíteni a rajongók elvárásait, vagy úgy egyáltalán bármit. Nincs pénz. Harmadannyi pénzünk van most kb. erre, mint egy éve, mikor az ANX-ben játszottam. Ezt nem lehet egy adott személyre hárítani, több döntésnek a következménye.

Ami a játékosainkat illeti, a fizetések nagyjából 1,5 évet léptek vissza szintben. Oké, nem olyan már a helyzet, mint amikor 250$-t kaptunk havonta, de még mindig nagyon rossz. Nagyjából ez a helyzet mindenkinél, talán a Gambit az, aki annyira nem szenved ebben, pedig megérdemelnék ők is.

Ami engem illet, én jól vagyok, mert ismertebb játékos vagyok, de nagyon rosszul érzem magam a többiek miatt, akik közül a legnagyobb gondja az újoncoknak van.

Azt is megemlítette, hogy anno játszhatott volna a régi EU LCS beli Gambitben, de akkor még szerződése volt a VP-nél. A VP túl sok pénzt kért volna érte, hogy kivásárolják, mert a Dota szintű fizetésekhez voltak hozzászokva, és azt hitték a LoL is ennyit ér, de nyilvánvalóan senki nem volt hajlandó ennyit kiadni egy játékosért.

A téma miatt beszélgettem mumu100-al, hogy mennyi is igaz ebből, illetve ő mit tapasztalt. Sajnos ő is csak alátámasztani tudta ezeket a dolgokat, illetve kiegészítette pár másikkal. Ő még szerencsés helyzetben volt; elmondása szerint a Team Empire-ben sosem volt gond a kifizetésekkel, mindig mindent időben megkaptak, de nem minden csapat volt ennyire jól megszervezve. Az említett ANX-nél a mai napig nem történtek meg a kifizetések. Az egészben leginkább azt furcsállja, hogy ez egyáltalán hogy juthatott el erre a pontra. Az orosz LCS-ben ugyanis hármas szerződéseket kötnek, ami azt jelenti, hogy nem csak a játékos és a csapat, de a Riot Games is szerződik, sőt az ahhoz szükséges iratokat is maga a Riot rakja össze, a csapat maximum a számokat tölti ki. Ehhez hasonló esetről már nem egyről hallottunk, ahol a Riot-nak igenis közbe kellett lépnie, ha valami nem volt betartva a szerződésben. Ehhez képest ebben az esetben már egy év is eltelt, sőt egy olyan csapatról beszélünk, aki top 8 lett a VB-n.

Azt is kiemelte, hogy a LoL Oroszországban olyan, mint idehaza a DotA2, kevés embert érdekel, és ez alól a nagyobb csapatok sem kivételek. A legtöbb helyen maximum mellékprojektként fut a dolog, de a CS:GO és DotA2 csapatokon sokkal nagyobb a hangsúly, természetesen így a pénz is oda megy leginkább, ezért a LoL-ra maximum töredék rész jut, vagy egyes esetekben még annyi sem.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.