Jöhet a legális e-sportfogadás Amerikában

Jöhet a legális e-sportfogadás Amerikában

Minden állam maga dönthet az ügyben, de a kongresszus is megszavazhatja a következő napokban.

Május 14-én az Amerikai legfelsőbb bíróság 6-3-as arányban döntött egy, a sportokat és e-sportokat is nagyban érintő kérdésben, -hiszen elengedték a 1992-ben megszavazott szövetségi tiltást a sportfogadásokra. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy innentől a kongresszus átveszi az ügyet, ők pedig vagy megszavazzák vagy nem, de ettől függetlenül minden állam maga dönthet, hogy engedélyezik-e a sportfogadást, és így az e-sportfogadást is. Egészen idáig csak Nevadában és pár másik államban lehetett sport fogadni, de mostantól előfordulhat, hogy az egész Egyesült Államok területén újra pénzben fogadhatnak kedvenc csapataikra az állampolgárok. Természetesen ennek bőven vannak hátulütői, de érdemes először a pozitívumokkal kezdeni.

Csak felnőtt játékosok fogadhatnak majd, ellenőrzött körülmények között, ami egy dolgot jelent a hagyományos és az e-sportoknak is: rengeteg új fogyasztó, akik önszántukból próbálnak sikert faragni a mérkőzésekből. Sokszor mondjuk, hogy a fogadás és a szerencsejáték maga az ördög, de ellenőrzött körülmények között ez nem így van. Ha játékosok betöltötték a 18. vagy 21. életévüket és pontosan tudják, hogy mibe vágnak bele, az csak jót jelenthet mindenkinek, hiszen a sportágak és e-sportágak is hatalmas növekedést fognak látni az amerikai felhasználók felől. A negatívum persze az, hogy függőséget okozhat.

Ez persze nem csak azt jelenti, hogy a meglévő hivatalos fogadóoldalak járnak jól, hiszen akár a közismert CSGOLounge is újraindulhat, ezúttal viszont teljesen legális keretek között, a skinek helyett pedig igazi pénzzel. Ez főleg azért lehetséges, mert az ESPN statisztikái szerint, 2016-ban összesen öt milliárd dollárt fogadtak el a játékosok CS:GO-ra illegális úton, csak Amerikában. Jelenleg ott tart a helyzet, hogy 11 állam már próbálja legalizálni a sportfogadásokat, míg négynek már sikerült is, így valószínűleg továbbra is ezt a trendet láthatjuk majd. Egyelőre tisztázatlan, hogy mégis mekkora plusz bevételt és szerepet fog ez jelenteni a mainstream médiában, de valószínűleg ez volt az egyik első fontos lépés, hogy az Egyesült Államokban is elismerjék az e-sportot, hiszen egyre többen és többen fognak a tradicionális sport mellett az e-sportokra is fogadni. Európát ez a kérdés egyelőre nem igazán érinti, hiszen itt eddig is tudtunk sportra vagy e-sportra fogadni, de persze ennyire nem fekete vagy fehér a helyzet, az egyes országokban eltérő törvényi keretek között van (vagy éppen nincs) lehetőség e-sportfogadásra.

Érdekesség, hogy az előbb említett öt milliárd dollár a CS:GO fogadásoknál eltörpül a nagy sportok mellett és valószínűleg ez volt az igazi oka, hogy végre megszavazták ezt a törvényt, hiszen évente összesen 150 milliárd dollárt játszottak el illegálisan különböző sportokra Amerikában, ami valljuk be, még gombócból is sok. Emellett 2016-ban az e-sport fogadás értéke körülbelül 325 millió dollárra rúgott, ami becsült értékek szerint 2020-ra elérheti az 1,4 milliárd dollárt is.  Akárhogy is lesz a folytatás, ez egy hatalmas lépés a modern sportoknak az Egyesült Államokban és lehet, hogy pár év múlva is ezt az időpontot fogják emlegetni az e-sport mainstream kezdetének.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!