Ilyen durva pro Dota 2 szezon még sohasem volt

Ilyen durva pro Dota 2 szezon még sohasem volt

A tavalyi International után bemutatkozott a Dota Pro Circuit, –vagy röviden DPC–, ami több profi Dota 2 játékot nyújtott, mint eddig valaha. a

A cikkben Gézárt "doedie" József fordítását olvashatjátok, a videó alapján összefoglalta az elmúlt egy év legnagyobb Dota 2-es profi meccseket és történéseket:

A DPC szezon nagy durranással indult a kievi StarLadder i-League Season 3-on. A bajnokság megmutatta, hogy mire is képesek azok a csapatok, melyeket újra rendeződtek a TI után, de az új Mineski Jabzzel és iceiceice-szal különös figyelmet érdemelt. Sokan a TI7 nyerteseit a Liquid-et tartották az esélyes veszteseknek, mivel sok TI győztes roster a „TI utáni átok” áldozata szokott lenni. Helyettük inkább úgy tűnt mintha a TI7 második helyezettje a Newbee-t lett volna lehexelve, mivel ők már a csoport mérkőzések alatt kiestek. A Liquid uralta a bajnokságot és erősebben szerepeltek mint valaha. Talán ChuaN foglalta össze legjobban: „Talán csak IceFrog tudja megállítani a Liquid-et”. A Mineski csapata második lett, –de ez még közel sem a történetük vége.

A következő állomás a DPC-n a PGL Open Bucharest volt. A verhetetlen Mineski megmutatta, hogy bármelyik csapattal összeakasztják a bajuszukat, és még az új felállással érkező Team Secret sem lett ez alól kivétel. Ezen a bajnokságon mutatta meg magát az új LGD Gaming is, ahol a legendás fy lett az új kapitány, és QQQ ideiglenesen stand-in-ként játszott a csapatban (később a csapat edzőjeként jeleskedett). A sebezhetetlen Mineski megszerezte az első Minor címét és ezzel a DPC rangsor tetejére került.

Ezután következett az ESL One Hamburg, a DPC szezon első Major-je. Rengeteg pont volt terítéken, és ez előcsalogatta az összes nagy csapatot, de csak egy hal lehet a legnagyobb a medencében, és a Virtus Pro volt. Az egyik nagy favorit a TI7-en nem voltak messze a dicsőségtől, de ez nem tántorította meg a CIS régió legismertebb játékosait és szétzúztak mindenkit az ESL One Hamburg bajnokságon: a Liquid és a Newbee csapata csak egy játékot tudott nyerni a VP ellen mielőtt összeestek a zsenik előtt. Bár a VP csak a harmadik DPC eseményen csatlakozott a szezonhoz, de nem sokára a pontok nagy részét elviszik majd. A Team Secret a második helyet tudta kiharcolni, és egy emlékezetes meccsben verte meg a TI bajnok Team Liquid-et.

A Team Liquid vissza szerezte méltóságát az AMD SAPPHIRE Dota PIT League Minor bajnokságon, ahol a csapat egészen a döntőig veretlen volt, amíg nem találkoztak a Vici Gaming-el. A kínai VG csapatról három hónapig semmit nem lehetett hallani, de a felkészültségük látható volt, és a közel megölhetetlen Virtus Pro-t is sikerült megverniük. A Liquid ledobta a VG-t a lower bracket-be, de onnan honfitársaikat, a Newbee-t megverve kiharcolták a visszavágót. Bár a VG 2-0ra vezette a döntőt, és úgy látszott beállt az átok, de a Liquid egy fenomenális (kicsit több óra hosszú) mászással visszahozta a meccset és 3-2-re és megnyerte a Minor-t. A Liquid ezzel a Minor címmel a DPC harmadik helyére tudott felmászni.

De azt hittétek, vége a kínai dotának? Még csak most kezdtünk belemelegedni. A Perfect World Masters volt az első bajnokság a DPC-n, ahol 12 csapat küzdött meg egymással egyszerre. A hazai csapatok nem nagyon totojáztak.  Az utolsó nap már csak kínai csapatok voltak jelen a bajnokságon (Vici Gaming, Newbee és az LFY) a többi kontinenst rostereit, kisöpörték a küszöbről. Bár a Vici Gaming erősnek mutatkozott a bajnokság során, a döntőben mindenki szeme a Newbee játékán akadt fenn. Két domináns játék után a harmadik játékban a VG utolsó halvány reményét is eltörölte a Newbee. Talán az egyik leghihetetlenebb pillanat kpii Aegis lopása volt, ami mindenképp a játék történelmének eddigi egyik legszebb kivitelezése. A Newbee remekelt, és a győzelemmel elérték a DPC harmadik helyét.

Egy gyenge Perfect World Masters után a Team Secret visszatért, a DreamLeague Season 8-en, Svédországban. A Secret megmutatta az új játék stílusát –amit most már minden csapat ismer–, és mindenkit 2-0-ra vertek köztük a Liquid-et is, kétszer (igaz a döntőben 3-0-ra verték európai riválisaikat). A Secret minden féle stratégiát bevetett, köztük domináns laning stage stratégiáktól egészen a rat tactic győzelmeken át minden formáját megmutatta a csapat, és hogy egyszerűen fejezzem ki magam, megállíthatatlannak tűnt a csapat. A Secret 3-0-ra verte meg a Liquid csapatát, ami 2016 óta senkinek sem sikerült. Az új Secret megmutatta mit tud és egy új versenyző jelent meg a top 8-ban.

MDL Macau-ban egy round robin csoport mérkőzés rendszert láthattunk. A 2018-as szezonban ez volt az első ilyen, és rengeteg aranyat érő pillanatot láthattunk. Tökéletes lehetőség volt, arra, hogy a csapatok megmutassák mit tudnak, és hogy minden erősebb csapattal összemérhessék tudásukat. Az eddig szunnyadó OG emelkedett ki a hamvakból 6-2-re nyerve a csoport mérkőzéseket utána az egyenes ágon egy meccset sem vesztettek el. Nyolc hónap óta ez volt az első OG döntő, de olyan volt mintha a srácok nem is mentek volna sehova. Viszont a bajnokság meglepetése a TNC Pro Team volt, akik megtudták verni 2-0-ra a VP óriásokat. Sajnos a TNC első és utolsó döntő mérkőzését láthattuk a szezon során.

A VP megmutatta, hogy még mindig nagy halak a pici tengerben, a DOTA Summit 8-on. Minden meccset BO3-ban játszottak. A VP vereség nélkül menetelt előre az egyenes ágba, mindezt kapitányuk Solo nélkül (az edzőjük Artstyle volt a beugró). Az öreg medve Artstyle gond nélkül lépést tartott csapatával: a VP csak egyetlenegy meccset vesztett az egész bajnokság során. Az új Fnatic Abed-del kiegészülve megtett mindent, de egy Ramzes-es Broodmother elérte, hogy a VP legyen az első csapat akik Minor-t és Major-t is nyerjenek a DPC szezonban. Így a medvék másodikok lettek a DPC ranglétrán.

A sztori a következő oldalon folytatódik!

A következő bajnokság a Captains Draft 4.0-volt az USA szívében, Washington D.C.-ben. A formátum szokatlan mivoltija ellenére, minden szkeptikus elhallgatott mivel az egész szezon egyik legizgalmasabb döntőjét láthattuk. A Secret és a VG öt meccset játszott le, és 2-1-es előnyben a VG a negyedik meccsbe be is akarta fejezni a meccset de MidOne mindent vagy semmit Buy Back-je megfordított a játékot és a Secret később megnyerte a meccset is, –valamint a bajnokságot–, ezzel is bizonyítva, hogy miért is a Secret állt a DPC lista elején.

Nemsokkal később a világ túlsó végén az ESL One Genting egymásnak eresztette a világ legjobbjait egy hihetetlen eleven tömeg előtt. Rengeteg csalódás érte a szurkolókat, de mindenki a Newbee vs. Liquid meccset várta a legjobban. A Newbee még sosem verte meg Kuroky jelenlegi rosterjét, és az addigi meccsig hétszer kaptak ki az európai csapat ellen, és nem lehet elfelejteni a TI7-es döntőt sem, ahol 3-0-ás győzelmükkel a Liquid történelmet írt. A Newbee megakarta törni ezt az átkot, és sikerült is Kaka Naga Siren-jével valamint Moogy Ursa játékával.  A meccs a Newbee első Minor győzelmével ért véget és értékes DPC pontokhoz jutatta a kínai csapatot, de ennél fontosabb, hogy kpii végre elmondhatta, hogy végre megtörték az átkot és ez mindennél fontosabb.

Ezután jött a StarLadder i-League Season 4 Sanghajban ahol a Newbee és a Liquid rivalizálása kicsit háttérbe szorult, és előjött a Mineski és az új LGD lineup. Három gyengébb teljesítmény után az új LGD roster behozta Chalice-t és xNova­-t, és olyan jól teljesített az új csapat, hogy a DPC szezon hátralévő részében is figyelemre méltóan játszott a csapat. A Liquid ellen játszott döntő meccsben, a TI bajnokok 18 perc után feladták a második játékot. Bár az új LGD végül elveszítette a meccset a Liquid ellen (ez egyben Kuroky 1000. megnyert játéka is volt) az új LGD megmutatta, hogy nem pecázni jöttek és valami új kezdetét jelezték.

A gyenge gentingi teljesítmény után, úgy tűnt, hogy a VP kicsit meggyengült és hogy végre meglehet verni az oroszokat. Az ESL One Katowice folyamán viszont ez az állítás több szempontból is semmisnek bizonyult. A VP megmutatta, hogy igenis félelemben tartják a DPC ranglistát, és nem tántorodnak meg semmitől. Erős teljesítményt nyújtottak a medvék a csoport mérkőzések során, de egy kis lower bracket pihenés utána a döntőben újra megmérkőzött a Vici Gaming és a Virtus Pro. A Vici Gaming három DPC döntőig is eljutott, de még egyet se tudtak megnyerni. A VG sajnálatára a de ja vu érzése kerítette őket hatalmukba, mert 3-1-re vesztette Solo osztaga ellen. Ramzes úgy vélte, hogy megtudták volna 3-0-ra nyerni a meccset, nem volt kérdés, hogy a VP dominálja a DPC táblát. A VG a második hellyel sem szomorkodhatott hiszen így is magasan álltak a DPC ranglistán.

A lendület nem állította meg a VP-t, egyenesen Bukarestig, ahol is a The Bucharest Major-ön továbbra is a DPC tábla tetején maradtak. A VP látszólag megerőltetés nélkül nyerte meg a bajnokságot, összesen egy játékot vesztettek el az OpTic ellen. De az esemény sztárjai a VGJ.Thunder volt, akik mindenkit megleptek az energetikus teljesítményükkel: olyan csapatokat is legyőztek a bajnokságon, mint a Secret és a Newbee, úgy tűnt mintha kicsit későn érkezett volna meg a fiatal kínai roster, de nem ez volt az utolsó dobogós helyezésük a szezonban és mindez Bukarestben kezdődött. Viszont a VP számára egyre tisztább volt, hogy érinthetetlenekké váltak. A 3-0-ra nyert döntőt végigröhögték a román közönség előtt és ezzel ők lettek az első meghívott csapat a The International 8-ra.

Kicsit elkanyarodva a legjobbaktól a GESC: Indonesia Dota2 Minor lehetőségett adott, hogy a régió új arcai is megmutassák mit tudnak, és egy kevéske DPC pont megszerzésére is lehetőséget adott. Csak egy csapat volt meghívva, és ezzel egy picit nyugodtabb bajnokságnak tűnt az egész esemény. Az Evil Geniuses  jó meghívásnak bizonyult, hisz nem csak hogy megnyerték a bajnokságot, egy meccset sem vesztettek el. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen figyelemre méltó esemény: a VGJ.Thunder megmutatta, hogy zsinórban kétszer is el tudnak mászni a döntőig. Az Infamous volt az első Dél-amerikai csapat, akik DPC pontokat szereztek. Ez volt az első EG döntő a szezonban, annak ellenére, hogy már nyolc eseményen részt vett a csapat, és bár megnyerték a bajnokságot, nem láttuk őket többé DPC bajnokság döntőben.

Na de mi lett a VGJ.Thunderrel? Jah ők folytatták azt, amit eddig. Nem gond, ha összekeveri valaki a Dream League Season 8-at és a Dream League Season 9-et. Megint a Team Secret nyert, és 2-0-ra megverte a Team Liquid-et. Ugyanakkor nem lehet elfelejteni a Fnatic teljesítményét ezen a Minor-ön. Nem sokat számított a második helyük a Summit 8-on, de itt ezen a Minor bajnokságon megtalálták a tökéletes kombinációt, kiütve a Newbee-t és a Liquid-et. Sajnos a döntőben a Secret-be beletört a foguk, és ezzel a Team Secret egy lépéssel közelebb kerültek a Vancouverhez.

Rémlik még az a csapat hogy Mineski? Nem baj ha nem, hiszen csendben voltak az első és a második DPC bajnokságok óta, amelyek ekkor már több mint hat hónapja voltak. Itt az ideje, hogy újra képbe kerüljünk a srácokkal. A Dota 2 Asia Championships egy óriási bajnokság volt. Mindegyik nagy kutya megjelent, de a Mineski és az LGD mutatták meg a világnak, hogy milyen fából faragták őket. Senki sem számított erre a döntőre. Értékes pontok kerültek kiosztásra, és a döntőben történelmet írtak a csapatok. Az LGD jól játszott, de a Mineski új edzője 71 alatt, a Mineski hihetetlen jól játszott. Láthattunk egy Newbee stílusú Naga Siren-t, de újításképp egy még nem látott Pangoliert valamint egy Aghanim Scepter rusholt Tusk is premier plánba került. Ezzel a Mineski megnyerte az első Majorjét és az első Dél-kelet ázsiai Major bajnokcsapat címét is megszerezték. Ugyanakkor 9. helyről a 4.-re ugrottak ezzel a győzelemmel a DPC ranglétrán.

A sztori a következő oldalon folytatódik!

De térjünk is vissza a Minor-ökhöz és nézzük meg mire jutottak a kisebb csapatok. A StarLadder i-League Season 5 Kievben az OpTic győzelmével zárult, és ezzel megmutatta mit is tud a lassan fejlődő Észak-amerikai csapat. Kezdett össze állni ppd lineupja. A legnagyobb fejtörést a VGJ.Thunder okozta számukra, akik eddig a pontig már kétszer döntőig verekedték magukat DPC bajnokságokon, ugyanakkor az OpTic-nak még nem szerzett pontot a szezonban. Habár az első játékot elvesztették, az addig nem ismert 33 bebizonyította, hogy megállja a helyét, és segít elérni a győzelmet bármi áron. Ezzel az egyetlen győzelemmel az OpTic a 13. helyet foglalta el a DPC táblán.

A DPC ezután egyenesen Oroszországba ment, Moszkvába. Itt az EPICENTER XL várta a játékosokat, ahol a meccsek majdnem olyat lenyűgözőnek bizonyultak, mint az összeépített színpad. Az új néven futó PSG.LGD megmutatta, hogy nem csak pénzügyi támogatást kaptak, hanem rengeteget fejlődtek a StarLadder i-League Season 4 óta. Volt egy meccs, amit mindennél jobban vártak: a Liquid elleni döntő. Eljött a bosszú ideje, de ezt majdnem elvette tőlük egy icipici csapat, a FlyToMoon. A nem ismert orosz csapat kiütött két nagy nevet: a Virtus  Pro-t és a Team Secret-et. Az elődöntőben nem sokon múlott, hogy a Team Liquid is az FTM áldozata legyen, de így legalább megkaptuk a PSG.LGD és a Liquid közötti leszámolást a dönntőben, és a győzelmükkel az kínaiak a 8. helyről a 4.re ugrottak.

Az utolsó Minor a DPC szezonban a GESC: Thailand Dota2 Minor-volt. Hasonlóan az indonéz GESC fordulóhoz, a kevésbé ismert csapatok tudták megvillantani mire is képesek, de ami különbözött, hogy a meghívott Team Secret kikapott egy egészen ismeretlen Keen Gaming-től. Eljött az ideje, hogy új csapat nyerjen Minor-t, és ez a csapat a VGJ.Storm volt. Resolut1on csatlakozása a csapatba jó döntésnek tűnt. Döcögős csoportmérkőzések utána a csapat új arcát mutatta az egyenes kieséses fordulóban. Elsöpörték az útból a Fnatic-et majd megnyerték a bajnokságot. Ez még csak a második DPC bajnokságuk volt, de vajon jól szerepelt-e ez a roster egy Major bajnokságon?

Ezután következett az MDL Changsha Major. Ideje volt megmutatni mit tud a VGJ. Storm a nagy halak ellen, és hát a medence legnagyobb hala a PSG.LGD volt. A PSG.LGD megállíthatatlannak tűnt az utolsó Major győzelmük után, de a csoport mérkőzések alatt két csapatnak sikerült legyőznie őket: a Vici Gaming-nek valamint, a VGJ.Storm-nak. A VGJ.Storm megmutatta, hogy nem csak Minor-ökben tudnak kiválóan szerepelni, hanem Major-ökben is megállják helyüket: megverték az OG-t, a Secret-et, valamint a Vici Gaming-et is, így eljutottak a döntőig, ahol viszont az LGD megállította az amerikai csapatot. A VGJ.Storm majdnem tökéletes lower bracket-et futott, de sajnos a kínaiak felkapták a második major címüket.

Az első Nagy Britanniában rendezett Major-ön, ESL One Birmingham-en egy hihetetlen hangos tömeget láthattunk minden, akik minden egyes play-t dicsértek, vagy szidtak. A szurkolók jól érezték magukat, de a játékosok számára fogytán volt az idő. A csapatoknak apait anyait bele kellett adni, hogy értékes DPC pontokra tehessenek szert. A VP-nak ez viszont nem volt ínyére. A VP megnyerte az eddigi két ESL Major-t és most se történt másképp, kellett nekik az új kocsi. A VP nem vesztett el egyetlenegy meccset sem, ráadásul egy major-ön. Minden csapat, amelyik kiállt a medvék ellen összetört álmokkal kellett szembesüljön, hiszen több csapatnak szüksége volt még DPC pontokra, köztük a második befutó OpTic-nak is, akik ha nyertek volna, egyenesen Vancouverben kötöttek volna ki.

A VGJ.Stormmal a nyakukban az OpTic-nak még egy esélye volt a pontszerzéshez: a China Dota2 Supermajor Sanghajiban. Ez volt a DPC szezon utolsó bajnoksága. Abban már biztosak lehettünk, hogy az első hét csapat a DPC ranglistán már biztosan megy a TI8-ra, de pont a 8. hely volt kérdéses. Az OpTic kevesebb mint egy hete lett második Britanniában, és most már csak 4. helyen kellet végezniük, hogy ingyen jegyet kaphassanak Vancouverbe, de egy meccsel a negyeddöntők előtt megjelent… a Virtus.Pro. A medvék most sem kímélték az amerikai osztagot és egy héttel később is feltörölték az OpTic-kal a padlót. Az OpTic csalódva hagyta el a bajnokságot, de később még sikeresen kvalifikált Vancouverbe. Ugyanakkor semmiképp se mondható csalódásnak a bajnokság hátralévő része, mivel az első 4 DPC helyezett játszotta az elődöntőket valamint a döntőt. Egy szinte már klasszikusnak mondható Virtus.Pro vs. Team Liquid döntőt láthattunk, amit végül a Liquid nyert meg és úgy tűnt, hogy egy nagyon jó TI8-nak nézünk elébe.

És ez az idei Dota 2 szezon röviden. Rengeteg történet, rengeteg emlék és rengeteg hihetetlen dota. Na de végre eljött az idő, egész évben erre a pillanatra vártunk, és bár az első Dota Pro Circuit már csak emlék, mindenki ezeket a csapatokat figyeli, ahogy átvonulnak Vancouverbe, a TI8-ra, abban reménykedve, hogy megnyerjék a bajnokok aegis-ét. Egy évnyi vér, izzadság és könnyek nyomát maguk mögött hagyva, hogy eljuthassanak idáig, –és reméljük, hogy majd velünk tartotok, miközben kiderül, hogy ki lesz az idei bajnok a TI-on.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!