Nehéz belegondolni, de ezek a fantasztikus játékok idén már 20 évesek

Nehéz belegondolni, de ezek a fantasztikus játékok idén már 20 évesek

Ha azokban az időkben voltál fiatal és esetleg kimaradtak ezek a játékok, van mit pótolnod.

Pár napja olyan remek játékokról emlékeztünk meg, amik idén már minimum 10 évesek és már megjelenésükkor is hozzájárultak a mai e-sporthoz. Ma viszont hat olyan játékot nézünk meg, amelyek egytől egyig 20 éve jelentek meg és amik persze sokunk gyerekkorát villanyozták fel, hiszen kivétel nélkül mind remek, korszakalkotó játékok.

Legacy of Kain: Soul Reaver

Egy külön cikket is meg lehetne tölteni a játék fejlesztésének történetével és a jogtulajdonosok közötti csatározással, –az azonban biztos, hogy bármennyire is nehéz sorsú játék volt a Soul Reaver, a rajongók most is örömmel fogadnának új részt. Röviden legyen elég annyi, hogy borzasztó nagy jogi csata volt a Blood Omen: Legacy of Kain folytatása kapcsán, aminek eredménye azt lett, hogy egy új kiadó, az Eidos Interactive gondozásában jelent meg a széria új epizódja, az elődjei játékmenetét jócskán megváltoztató Legacy of Kain: Soul Reaver. Érdekesség, hogy a játék fejlesztését az az Amy Henning a vezette, akinek az Uncharted szériát is köszönhetjük. 1999-ben innovatív játékmenete, remek története és kidolgozott karakterei miatt az egyik legjobb játék volt a Soul Reaver, megélt pár változó minőségű folytatást is a 2000-es évek elején (a Nosgoth nevű borzalomról beszélni se vagyok hajlandó), azóta pedig a Square Enix egyik poros fiókjának mélyén tengődnek a Legacy of Kain jogok.

Silent Hill

A Resident Evil első és második része mellett a Silent Hill első felvonása volt az, amire nem csak gyerek fejjel, hanem ma is azt mondom, hogy tökéletes. A Konami egyébként nem is titkolta, hogy egy Resident Evil klónt akartak csinálni, legnagyobb szerencsénkre aztán nem egy szimpla utánzat lett a programból, hanem a túlélőhorror egy olyan új kategóriája, amire azóta se nagyon volt példa. Főhősünk Silent Hill városában keresi elveszettnek hitt lányát, ahol aztán a saját bűntudatának és hibáinak megtestesüléseivel kell szembenéznie, miközben a város nem túl fényes múltját is megismeri. A filmszerű történetmesélés mellett az akcióké és a különböző fejtörők megoldásáé volt a főszerep, az akkoriban remek grafika és Jamaoka Akira zenéinek együttese pedig olyan hangulatot varázsolt a játékosnak, amit talán csak a széria második felvonása tudott megismételni. 7 fő epizódot élt meg a Silent Hil; sajnos azt kell mondjam, hogy nem mind volt igazán minőségi (igen, itt pontosan rád gondolok Homecoming), a 2015-ben bejelentett Silent Hills pedig valószínűleg soha nem fog elkészülni.

Star Wars: X-Wing Alliance

Próbálok nem átmenni minden címnél 6 éves fanboy-ba, de megint csak olyan játékhoz érkeztünk, ami mellett nem lehet egyszerűen elmenni. Ahogy az eddigi két játékunk, úgy a Star Wars: X-Wing Alliance is 1999-ben jelent meg és bátran ki merem jelenteni, hogy a valaha készült leghangulatosabb Star Wars játék. Persze remek SW játékokat ismerünk -a teljes Jedi Knight sorozat, a KOTOR 1-2, az Empire at War csak néhány példa a legjobbak közül- de az X-Wing volt az, ami már '99-ben csúcsra vitte az akkoriban nagyon népszerű űrszimulátor kategóriát. Remek történet, kellően bonyolult, de élvezetes irányítás és persze a filmekből is ismert legendás zenék járultak hozzá a játék sikeréhez. Steam leárazáskor ajánlom figyelmetekbe a Star Wars Complete Collection bundlet, mellyel remek áron szerezhetitek be az összes Steamen elérhető SW játékot, köztük az X-Wing Alliance-t is.

Medal of Honor

Aligha kell bemutatnom a Medal of Honor szériát, számos fantasztikus részt megélt már ez a sorozat is, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy az idén már 20. születésnapját ünneplő első rész történetét Steven Spielberg írta, nem kisebb céllal, hogy a készülő videojáték is visszaadja azt a háborús atmoszférát, ami miatt annyira remek film a Ryan közlegény megmentése. Az első epizód egyébként csak PlayStation-re volt elérhető, PC-re az Allied Assault rész látogatott el elsőként. Bármennyire is remek játékok jelentek meg Medal of Honor cím alatt, azt mindig elmondhattuk, hogy örök lemaradásban volt a COD-hoz képest, a modern harcokat bemutató epizódok nem sikerültek túl fényesen, végül a 2012-es Warfighter felvonás óta nem jelent meg új Medal of Honor játék.

EverQuest

2004 óta az MMO-k koronázatlan királya a World of Warcraft, de nagy valószínűséggel az a játék sem jött volna létre, ha nincs az EverQuest. Persze nem az 1999-ben megjelent program volt az első MMO a világon, de az EverQuest volt az első olyan játék, amiben 3D-s környezetben kalandozhattuk barátainkkal és persze ismeretlen játékosokkal. Mi sem mutatja jobban a játék sikerét, hogy a mai napig üzemelnek szerverek a játékhoz, –sőt, folyamatosan készülnek új, a játékosok által gyártott tartalmak is. Természetesen itt sem csak egy részről beszélhetünk, de ahogy az sok esetben lenni szokott, a legfrissebb próbálkozás, az EverQuest Next hamar elbukott.

System Shock 2

Talán a mai napig az egyik leginkább rétegjáték a System Shock első része, semmi túlzás nincs abban ha azt mondom, hogy bőven megelőzte a korát. A második rész már sokkal inkább népszerű volt, a 2114-ben játszódó cyberpunk stílusú játék hangulatát és játékmenetét a mai napig tanítani kéne egyes fejlesztőknek, meglátjuk, hogy a CD Projekt RED mennyire tudja hasonlóan jól elkapni a fonalat majd a Cyberpunk 2077-tel. A System Shock játékokon egyébként az a Ken Levine dolgozott, akinek a BioShock szériát is köszönhetjük (nem véletlenül volt ott is remek a hangulat, nagyon tud valamit ez az ember), de olyan játékok is nagyban merítettek belőle ihletett, mint például a Dues Ex.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!