Megverheti a Fortnite-ot az Apex Legends?

Megverheti a Fortnite-ot az Apex Legends?

Röviden: egyelőre nem, –de a játékipar nem egy sprint, hanem egy maraton.

Február 4-én, este 9-kor megjelent a legújabb Battle Royale, az Apex Legends. Mint azt már egy tegnapi cikkünkben is láthattátok, nekünk és a közösség nagy részének is pozitív csalódás volt a teljesen ingyenes játék a Titanfall készítőitől.

Ezek után sokan már párhuzamot véltek felfedezni a PUBG vs. Fortnite és a Fortnite vs. Apex Legends csatában is. Tény és való, hogy rengeteg Fortnite játékos próbálta ki a legújabb Battle Royale-t, és nagy részüknek valószínűleg tetszett is, de vajon megverheti a világ leghíresebb játékát egy új Battle Royale?

Tökéletes marketing

Az Apex Legends a lehető legjobb marketinget kapta, amit 2019-ben kitalálhat egy cég. Először meghívta a legpopulárisabb FPS streamereket egy kiadás előtti próbára a Respawn, majd valószínűleg fizetett is nekik. Ez persze bevett szokás, de mivel nem egy korai hozzáférésű, bugokkal teletűzdelt játékról van szó, hanem egy kiforrott, teljes kiadásról, a streamerek is ráragadtak a játékra. Shroud régóta nem lépte már át a 100 ezres határt, amit az Apexel könnyedén átugrott, pár óra után pedig rájött, hogy nagyon tetszik neki ez a játék, és még a nézői is élvezik. Meg sem állt egy jó ideig és egyhuzamban 18 órát streamelte, ami neki is és a kiadónak is aranyat ért.

Persze nem csak ő, hanem rengeteg kisebb –például magyar– csatorna is folyamatosan közvetítette a legújabb őrületet, az este folyamán pedig félmillió ember nézte a különböző streamereket szerte a világon.

"Már az első napon több, mint 600 ezer játékos játszott egyszerre, a megjelenés utáni második estén, pedig az egymilliót is átlépte a játék"

Ingyenes

Az EA-től hatalmas meglepetésre teljesen ingyenes játékot adhatott ki a Respawn, ami ismét tökéletes döntésnek bizonyult. Rengeteg játékos fáradt már bele a 125. Battle Royale-ba, így ha meghallották volna, hogy újabb játék érkezik 50 dollárért, még a streamek megnézése után is csak legyintettek volna, hogy ezért nem adnak ki megint pénzt. Pedig valljuk be, a játék megérdemelné, hiszen tényleg közel hibátlanra sikerült, de valószínűleg én se vettem volna meg látatlanban. A Fortnite után az Apex-nek is bejön az ingyenesség, így tényleg a kozmetikai mikrotranzakciók és a F2P lehet a gaming jövője.

A Fortnite éppen hullámvölgyben van

Ez persze nem azt jelenti, hogy rohamosan csökkenne a játékosbázis, vagy éppen nem a legpopulárisabb játék még mindig a világon a Fortnite, –de be kell vallani, hogy a mostanában érkező tárgyak és játékmechanikai változtatások nem sokat segítettek. Természetesen a Marshmello koncert ismét hatalmasat durrant, az Epic-et pedig egy percig sem szabad leírni, de sajnos mostanában nem pont azt történik, amit a játékosok szeretnének. Persze ez lehet csak a szezonvégi melankólia, amit már az ötödik és hatodik évad végén is megfigyelhettünk. Az biztos, hogy tökéletes időzítést használt az Apex Legends.

A fenti pontok tudatában kijelenthetnénk, hogy az Apex Legends megveri a Fortnite-ot! De ez közel sem igaz. Akármennyi piros pontot gyűjtött össze a legújabb őrület, a Fortnite másfél év után is folyamatosan növekszik és olyan mainstream csatornákba jutott el, ahol ezelőtt játék még nem járt. Nem látunk a jövőbe, így nem tudjuk megmondani, hogy melyik játék nyeri majd a csatát, de jelenleg inkább azt tudjuk elképzelni, hogy a két Battle Royale, akár még szimbiózisban is élhet tovább. A konkurencia mindig jó dolog, mivel fejlődésre sarkall; így könnyen lehet, hogy mostantól az Epic is rákapcsol, –talán még jobban, mint ezidáig–, ezzel pedig mi, a játékosok járunk legjobban.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!