Legyőzhetők a pénzzel kapcsolatos félelmek?

Legyőzhetők a pénzzel kapcsolatos félelmek?

A pénzzel kapcsolatban általában attól tartanak az emberek, hogy elfogy. Ha nincs pénz, nincs miből kifizetni a számlákat, nincs miből ennivalót venni. Sokan ebből a megfontolásból spórolnak, hogy a vészterhes időkben is legyen mihez nyúlni.

Vannak, akik egyáltalán nem tudnak bánni a pénzzel, és egészen addig költekeznek, amíg pénzt látnak a tárcájukban vagy a bankszámlájukon. Ezek az emberek tipikusan hónapról hónapra élnek, de hó végén sok esetben már csak kisebb kölcsönökkel tudják fenntartani magukat.

Gond az, ha félünk a pénztől?

A félelem a tudósok szerint hasznos funkciót töltött be egykor, mivel megóvta az embereket a veszélyes helyzetektől és arra késztette elődeinket, hogy meneküljenek, ha úgy érzik, bajban vannak. Manapság azonban a félelemnek szinte kizárólag negatív töltete van, ha eluralkodik valakin, akkor nem fog tudni optimális döntéseket hozni.

A pénzügyek fölött is átveheti a hatalmat a félelem. Ha ez megtörténik, abból nem sok jó sül ki. Ennek következménye lehet, hogy valaki inkább a párna alá dugja a pénzét, mert tart attól, hogy ha befekteti, akkor elbukja. Mások nyugdíj helyett is tovább dolgoznak, hogy még több pénzük legyen, ahelyett, hogy végre törődhetnének a szeretteikkel.

Megint mások annak ellenére sem költik el a pénzüket, hogy remek bevételük van, és megtakarítással is rendelkeznek. Néhányan saját maguktól is sajnálják a pénzt, vagy akár a vállalkozásuk fejlesztésétől tartják vissza azt, így a hosszú távú növekedéstől is elesnek.

Ha te is hasonló cipőben jársz, érdemes Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadásán részt venni!

Ismerd fel a félelmeidet és cselekedj!

Ha megszokásból cselekszel, akkor minden bizonnyal kerülöd a váratlan, új dolgokat. Egy megszokás szerint élő ember aligha vásárol részvényeket, értékpapírokat. Van, aki olyannyira biztonságosan akarja élni az életét, hogy még állampapírt sem mer vásárolni, pedig az az egyik legbiztonságosabb befektetési forma.

A legjobb, amit tehetsz, ha felismered, ha valamitől indokolatlanul ódzkodsz és átgondolod, hogy miért alakult ki benned ez a félelem. Nem arról van szó, hogy kezdj el őrült módjára kockáztatni, viszont azt megteheted, hogy racionalizálod azt, amit cselekszel, és annak megfelelően lépéseket teszel, ha felfedezed, hogy valamitől különösebb ok nélkül tartasz, például egy jövedelmező befektetési lehetőségtől.

Nem árt az óvatosság

Mindenképpen érdemes alaposan átgondolni azt, hogy lehet-e alapja a félelmednek. Ha a családod, a barátaid és a jó ismerőseid egyetértenek abban, hogy van okod félni egy adott pénzügyi szituációban, akkor nem kell úgymond megerőszakolva magad levetkőznöd a félelmet. Ha külső szemmel úgy látják mások, hogy nincs okod annyit aggódni, akkor viszont próbáld racionálisan újragondolni, hogy megközelíthető-e más szemszögből is az adott szituáció.

Ne csak abban gondolkodj, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, hanem arra is fókuszálj, hogy mit tehetsz? Az élet általában több lehetőséget is felkínál, érdemes minél előbb cselekedni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!