Egy egyetemista otthon a sufniban épített egy működő processzort

Egy egyetemista otthon a sufniban épített egy működő processzort

Egyelőre még nem váltja le a jelenlegi top hardvereket a srác alkotása, de nem semmi amit összehozott.

Sam Zeloof neve valószínűleg nem sok embernek lesz ismerős, pedig ő egy igazán kreatív személy, és az egyik kedvenc elfoglaltsága, hogy otthon rakja össze az általa kitalált dolgokat. 2018-ban készült el az első saját integrált áramkörével, mikor még végzős gimnazista volt, és ezt Z1-re keresztelte el. Akkor az a chip mindössze 6 tranzisztorral volt ellátva, viszont azt ne felejtsük el, hogy saját két kezével alkotta ezt meg. A nem mindennapi teljesítményt azóta megfejelte már a Z2-es verzióval, ugyanis a fejlesztés során már 100 tranzisztort pakolt, méghozzá 10x10-es felosztásban. Talán azt kevesen tudják, hogy a 10µm-es poliszilícium megoldás az Intel 1970-ben megalkotott 4004-es-as processzorával egyezik meg, bár akkor a cég 2300 tranzisztorral látták a hardvert.

A fiatal titán pedig még videót is készített a saját processzorának elkészüléséről, és már az elég érdekes, hogy egy garázsban hozta mindezt össze:

Az új technika révén jelentősen sikerült csökkentenie a chipek energiafelvételét, viszont az amatőr eljárás miatt és a megfelelő eszközök hiánya miatt a 15 chipből csak egyetlen egy képes 100%-on működni, és emelett még kettő üzemele 80%-os teljesítménnyel. Azt azért nem árt hozzátenni, hogy így is fantasztikus, amit összehozott, és nem elképzelhetetlen, hogy feltűnik még a jövőben.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!