Tudósok egy Petri-csészényi agysejtet megtanítottak Pongozni

Tudósok egy Petri-csészényi agysejtet megtanítottak Pongozni

Én is, aki ezt a cikket megírja, egy halom neuron vagyok, mégis ez a „csésze csapat” lehet jobban játszik nálam.

A Cortical Labs egy biológiai és egyben számítástechnikai startup cég, melynek kutatócsoportja megtanított a laboratóriumban megalkotott agysejteket pongozni. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy fogtak nagyjából 800 ezer neuront, szétterítették őket egy szilícium chipen és elektromos jeleket sugároztak rájuk. A tudósok elmondása szerint a sejtek körülbelül öt percen belül látványos módon fejlődtek a tanulási folyamatokban. A szilícium/neuron konglomerátumukat egyébként DishBrainnek hívják, és a folyamat egy kicsit elvontabb volt, mintsem egy Petri-csészényi agysejtet leültettek volna egy Atari 2600-as konzol elé. A DishBrain alapvetően nem a vizuális inputokra reagált, mint te vagy én, hanem a váltakozó elektromos jelek sorozatára – amelyek egy Pong-kört szimuláltak, ezt pedig a kutatók aztán átalakították és vizuális megjelenítették játék formájában.

Az alábbiak szerint működött: valahányszor a DishBrain eltalálta a labdát, kiszámítható elektromos választ kapott. Valahányszor rontott, a jel véletlenszerűen megugrott. A sejtek nem voltak tudatuknál, tehát nem tudták, hogy játszanak. Gyakrabban kapott kiszámítható válaszokat, ezért a DishBrain alkalmazkodott – vagy ami még költőibben hangzik – megtanulta a Pongot. A kutatók számára a legizgalmasabb része viszont az volt, hogy gyorsan, menet közben tanult, fejlődött, méghozzá nagyon alacsony energiaigény mellett. Persze nem vált benne profiá, tehát nem kell attól tartani, hogy a legügyesebb játékosokat is lealázná a Petri-csésze csapat.

Erről a játékról van szó, bár a felvételen nem az Petri-csésze lakói küzdenek egymással:

A DishBrain mögött álló csapat azt állítja, hogy a következő tesztjük az alkoholnak a neuronok játéktevékenységére gyakorolt hatását fogja vizsgálni. A projekt célja az, hogy segítse a neurodegeneratív betegségek kezelését, és mivel számos ilyen állapot létezik – például a demencia –, amelyet a túlzott alkoholfogyasztás okozhat vagy súlyosbíthat, ezért van értelme a kísérleteknek.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!