Digitalizációs és hatékonysági tippek hagyományos könyvelőirodáknak

Digitalizációs és hatékonysági tippek hagyományos könyvelőirodáknak

Két dolog biztos a könyvelői szférával kapcsolatban. Egyrészt minden vállalkozás legfontosabb pillére a pénzügyi szakember, másrészt egyre többet hallani, hogy a szakma elég sok nehézséggel és kihívással áll szemben manapság. Például egy könyvelőirodának még a túlélés sem olyan egyszerű. De amiatt nem kell aggódni, hogy a szakma kihalóban lenne – amiatt már inkább, ha valaki nem halad a korral és nem alkalmazza a mai technológiákat.

Nem árulunk zsákbamacskát: egy bérszoftver igénybevétele vagy a RackForest VPS szolgáltatása egyaránt jó alternatívát jelenthet egy 21. századba “igyekvő” könyvelőiroda számára.

Mi a helyzet a számlázási piacon?

Az elmúlt években mondhatni forradalmi változások történtek a számlázási piacon. A vállalkozások túlnyomó többsége ugyanis áttért az online megoldásokra, ezáltal egyszerűbb folyamatokra tettek szert, olyan extrákkal, mint a céggel kapcsolatos statisztikák és információk. De még a NAV felé nyújtott automatikus adatszolgáltatás is egy csapásra megoldott feladattá vált. Nincs messze valószínűleg az sem, hogy a bankok is beszálljanak az innovációba, így még kevesebb repetitív feladat marad majd hátra.

Igen ám, azonban a hagyományos könyvelőirodák nem biztos, hogy annyira örülnek ennek. Bármilyen kemény is a helyzet, ez aligha izgatja a piacot. Lehet persze “maradni” a klasszikus receptnél, de az körülbelül úgy nézne ki, mint amikor lovaskocsin szeljük az utakat. Szó mi szó, az innovatív programok egyre inkább átveszik a stafétabotot és ahogy bővítik a szolgáltatásaik körét, úgy végzik el a könyvelőirodák feladatait, automatizálják azokat.

Ami viszont biztos, hogy a jó könyvelő olyan, mint a focicsapat esetében a kapus. Nélküle mit sem ér az egész. Ahhoz viszont, hogy valaki ebbe a körbe tartozzon, fel kell készülni az új időkre, és a legjobbak közé tartozni. Ehhez pedig egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni az informatikai és online folyamatokat.

Mit hoz a jövő?

Az biztos, hogy nem a jól megszokott belsős szerverről futtatott rendszereké a jövő, amihez csak munkaidőben lehet kapcsolódni és így tovább. A forradalmi változások már igazából a jelenben is itt vannak, nem csak a jövőben, csupán pár könyvelőiroda még nem igazán szeretne tudomást venni erről. Tagadás helyett érdemes ezért a megoldáson gondolkodni.

Megoldási javaslatok könyvelőirodáknak

A jó hír, hogy még a legelavultabb könyvelőirodák is gyorsan változtathatnak a helyzeten és integrálhatják rendszereiket a mai kor szellemének megfelelően. Ráadásul már minimális költségekkel is jelentősen javíthatják munkájuk minőségét, az adatbiztonság növelésével. Elég ehhez például egy bérszerver vagy VPS bérlése is. De egy ilyen átállás során meg kell vizsgálni pár technikai kérdést is. Másik lehetőség még a licenszelt könyvelőszoftver alkalmazása. A hangsúly azon van, hogy tartsák a lépést a technológia folyamatos fejlődésével, és ne féljenek újítani, ha azt a piac szükségessé teszi.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.