Miért olyan hasznosak a szerves trágyák?

Miért olyan hasznosak a szerves trágyák?

A szerves trágyák egyik legnagyobb előnye az, hogy hosszú ideig ellátják a talajt tápanyagokkal. A növények így folyamatosan részesülnek a tápanyag-utánpótlásban, amelynek következtében megfelelő ütemben tudnak fejlődni.

Amit a pelletált szerves trágyákról tudni kell

A Gazdadiszkont webáruházban kapható szerves trágyák garantáltan nem tartalmaznak sem vegyszereket, sem gyommagvakat, köszönhetően annak, hogy kíméletes hőkezeléses eljárást követően kerülnek forgalomba.

Nyugodtan lehet őket tehát használni, hiszen nem károsítják semmilyen módon a környezetüket. A baromfitrágya pelletek és a marhatrágya pelletek egy része organikus szerves trágya, ami azt jelenti, hogy biogazdálkodásban is lehet őket használni, hiszen van bio engedélyük.

A hagyományos istállótrágyával szemben bonyodalmak nélkül lehet használni őket, mégis képesek segíteni a biodiverzitás növelését. Ahol pelletált szerves trágyát alkalmaznak, ott szavatolják a hasznos talajban lakó szervezetek számára mind a táplálékot, mind pedig az élőhelyet.

Még a végletekig kizsigerelt talajok minősége is helyreállítható szerves tápanyagokkal. Ezek ugyanis a talajok pufferkapacitását növelik, miközben optimális szintre emelik a mikrobiológiai, fizikai és kémiai szerkezetüket. Tudni kell, hogy az aktív szerves anyagok arra is alkalmasak, hogy megakadályozzák, hogy kimosódjanak a mikroelemek, a nitrogén, a foszfor és a kálium.

Nincsenek káros következményei a hőkezelésnek?

A hőkezelés célja, hogy megtisztítsa a szerves trágyákat a kórokozó gombáktól és a gyommagvaktól. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy így egyúttal nem pusztulnak-e el a talajélet számára hasznos gombák, baktériumok? A jó hír az, hogy nem, sőt, megmaradnak az aminosavak, enzimek, hasznos baktériumok, és más tápelemek is.

A kiadások tekintetében is előnyös a szerves trágya alkalmazása

A szerves trágya talajba juttatása kijuttatási veszteség nélkül megoldható. E trágyatípus nagy előnye, hogy míg a műtrágyák a csapadék vagy az öntözés következtében kimosódhatnak a talajból, addig a szerves trágya kapcsán nem keletkezik veszteség ilyen esetekben. Ezáltal a trágyázásra fordított költségek is csökkenthetők.

Ha ugyanis a szerves trágya átnedvesedik, akkor a többszörösére nő a térfogata. Amennyiben megfelelő a talajhőmérséklet, akár órákon belül feltöltődhet mikrobiológiai élettel.

Hosszú távon előnyös szerves trágyát használni

A szervestrágya-granulátum alkalmazása megannyi előnnyel jár. Felturbózza a talajban lakó baktériumok, gombák és rovarok anyagcseréjét, és az életfolyamatok hatására a szén-dioxid termelés is növekszik, ami optimális talajlevegőzöttséghez vezet. Mindezen felül a talaj kiegyenlített kémhatásúvá válik, nem beszélve arról, hogy tápanyagokban milyen bőséges lesz.

Tény, hogy a műtrágyákat könnyebb beszerezni, és gyorsabban képesek biztosítani a növények számára a tápanyag-utánpótlást. Ugyanakkor a szerves trágyák környezetkímélőbbek, és hosszú távon fenntarthatóbb gazdálkodást tesznek lehetővé.

Kövess Minket!



Gamer szótár