Hogyan válasszunk könyvelőt?

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Akár egyéni vállalkozás indításán, akár cégalapításon gondolkodunk, az első feladataink közé tartozik a könyvelő keresése. Ez ugyanis a kulcsa annak, hogy a vállalkozás könyvelési ügyei rendben legyenek, így minden éjjel nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket. Azonban a megfelelő szakember megtalálása nem egyszerű, hiszen az interneten rengeteg hirdetést találhatunk, és ismerőseink is előszeretettel ajánlgatnak könyvelőket. Hogyan válasszuk ki közülük azt, akiben megbízhatunk? Cikkünkből kiderül!

Hol találhatunk megbízható szakembereket?

Mindenki olyan könyvelőt keres, aki a mellett, hogy megbízható, megfelelő referenciákkal rendelkezik, és érti a dolgát. A Bookkeepie egy olyan könyvelő kereső szolgáltatással segíti a döntésünket, mely összeköti a vállalkozásokat a számukra leginkább megfelelő szakemberrel. Az is fontos, hogy az induló vállalkozások mindenekelőtt vegyenek részt egy olyan konzultáción, ahol meg tudják beszélni a leendő könyvelővel, hogy milyen vállalkozási formát és milyen adózási lehetőséget érdemes választani.

Mennyi tapasztalattal rendelkezik a könyvelő?

Ez egy igen fontos tényező, hiszen minél tapasztaltabb a szakember, annál több referenciát tud felmutatni, ezek a vállalkozások pedig garanciát nyújtanak arra, hogy a könyvelő megbízható. Fontos, hogy tisztában legyen a jogszabályokkal, kövesse a folyamatosan változó törvényi környezetet, képezze magát és megfelelően kommunikáljon az ügyfelekkel.

Egyéb lényeges szempontok, melyeket ellenőrizni kell

Mielőtt megbízunk egy könyvelőt, érdemes utánanézni, hogy szerepel-e a Pénzügyminisztérium regisztrált mérlegképes könyvelők listáján, illetve van-e felelősségbiztosítása. Ez ugyanis védelmet nyújt mind neki, mind pedig az ügyfélnek, ha bármilyen hiba csúszik a számviteli folyamatba. És ami még fontos lehet, az maga a könyvelési díj, melyben igen nagy szórással találkozhatunk. Olyan könyvelőt bízzunk meg a feladattal, melynek díja megfelelő a számunkra. A magasabb díj nem biztos, hogy magasabb szolgáltatást takar - azonban ha nagyon alacsony díjat mond a könyvelő, nem árt elővigyázatosnak lenni! A reális piaci ár meghatározásában is segít a Bookkeepie: mintegy 300 könyvelő naprakész árai alapján azonnal kalkulálnak egy előzetes árat a keresési folyamat végén.

Mi lesz a feladata a könyvelőnknek?

Nyomon követi a bevételeket és a kiadásokat, ezeket a jogszabályoknak megfelelően lekönyveli. Annak érdekében, hogy mindez megtörténjen, időben el kell juttatni számára a vállalkozásunk által kiadott és befogadott számlákat, a kiadott nyugtákat, a bankszámlakivonatokat. Ezek alapján fogja tudni elkészíteni a főkönyvi kivonatot, eredményt és a mérleget, kiszámolni az adókat, járulékokat. A könyvelő elkészíti és beadja az adóbevallásokat, így nekünk csak az általa kiszámolt összegeket be kell fizetnünk a megadott számlaszámokra.

A tárgyi eszközök nyilvántartása is fontos

A könyvelő gondoskodik arról, hogy a tárgyi eszközeink nyilvántartásban legyenek, és azok értékcsökkenése folyamatosan vezetve legyen. Rálát a vállalkozás működésére, azonban nem hoz pénzügyi döntéseket - legfeljebb javaslatokat tehet.

Egy vállalkozás vezetése összetett feladat, beletartozik az is, hogy felelősen döntsünk a pénzügyekről és a cég jövőjéről, melyhez kérhetjük szakember segítségét is. A megfelelő könyvelő keresése, felkutatása tehát kikerülhetetlen feladatunk a vállalkozás indításakor.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.