Ezért jó, ha az ember gyakran iszik matcha teát

Ezért jó, ha az ember gyakran iszik matcha teát

Nemcsak élénkzöld színe és finom íze miatt érdemes gyakran matcha teát kortyolgatni, hanem a testünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is.

A Biobarátnál is megvásárolható matcha por segítségével otthon is elkészíthető ez a távol-keleti ital, nem kell drágán megvásárolnunk a kávézókban a teaként.

Mi is az a matcha por?

A matcha por finomra őrölt, különlegesen termesztett zöld tea leveleiből készül, a sima zöld teától eltérően a matcha készítéséhez a teacserjéket a szüretelés előtt árnyékolják. Ez a módszer arra készteti a növényt, hogy több klorofilt és L-theanint termeljen, így éri el a jellegzetes vibráló zöld színt és ízvilágát, melyért világszerte odavannak. A leveleket leforrázzák, kis adagokba csomagolják, porrá őrlik, majd a tea készítésekor erre forró vizet öntenek (felhabosítják).

A matcha készítése, mint hagyomány

A matcha tea hagyományai a kínai teakultúrában gyökereznek, viszont ma Japánban a legelterjedtebb és különleges helyet foglal el kultúrájukban a teaceremóniák miatt. A szertartásokhoz speciális eszközöket is használnak, mint például a chawan nevű tálat és a bambusz ecsetet/habverőt (chasen).

A teaceremóniák nemcsak gasztronómiai szempontból fontosak, hanem rituális értékük is van, melynek során a hangsúlyt a gondolatok megnyugtatására, a jelen pillanat megélésére helyezik és a vendéglátásnak is nagy szerepe van benne. Nem csupán egyszerű teázásról van szó tehát, hanem egyfajta meditatív gyakorlatról.

Ezért érdemes gyakran matchát fogyasztani

A matcha por jótékonyan hat az egészségre, számos pozitív hatásról számolnak be a kutatások. Például:

  • Tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében. Ezáltal csökkenthetőek a krónikus betegségek – például rák, szívbetegség – kialakulásának kockázatai.
  • A fentebb említett L-theanin egy olyan aminosav, mely nyugtatólag hat az idegrendszerre. Segíthet a stressz csökkentésében, a koncentráció javításában és a pihentető alvás elősegítésében.
  • A matcha koffeint is tartalmaz, de a kávéval ellentétben az L-theanin miatt lassabban szívódik fel és hosszabb ideig tartó energialöketet biztosít.
  • A fogyásban is társ lehet a matcha gyakori iszogatása, mert a benne található egyik antioxidáns, a katekin fokozhatja a zsírégetést, visszafoghatja az étvágyat.
  • A méregtelenítéshez is támogatólag járulhat hozzá a matcha por fogyasztása, a katekin és a klorofill segíti a máj munkáját.
  • A bőröregedést, a ráncok megelőzését támogatják továbbá antioxidánsai.
  • Végül pedig az immunrendszerre is jótékonyan hat, kevésbé leszünk kitéve a fertőzéseknek, ha gyakorta fogyasztunk ebből a teából.

Ne feledjük persze, hogy nem csodaszer, így mellette sem hanyagolható el az egészséges, tudatos életmód, amely nélkülözi a káros szenvedélyeket és tartalmaz elegendő mozgást.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.