Miért van rá szükség, és hogyan végezzük az alapozást festés előtt?

Miért van rá szükség, és hogyan végezzük az alapozást festés előtt?

A festés előtti mélyalapozás nem csupán a festék jobb tapadását segíti elő, hanem az aljzat erősítését is szolgálja, továbbá a nedvszívás kiegyenlítését, vagyis gátolja a foltosodást, így kihagyhatatlan lépés.

A falra alkalmazott mélyalapozók többsége diszperziós alapanyag, így egyszerűen és könnyen felhordható, vagyis nem okoz gondot, sőt segít, ha házilag készülsz a festésre. Az egyes gyártók termékeinek felhasználási módja kis mértékben eltérő lehet, alapjaiban azonban hasonló, így a cikkben leírtak alapszabályként alkalmazhatók. Mutatjuk, hogy csináld!

Fontos a felület előkészítése

A festés végeredménye, az egységes megjelenés, a tartós és nem fakuló színhatás nagymértékben függ a felület előkezelésétől, ezért válasszunk a felület anyagának megfelelő mélyalapozót a MesterekFutára széles alapozókínálatából!

A festendő felület mélyalapozáshoz történő előkészítése fontos lépés a sikerhez vezető úton, ezért ez a fázis kihagyhatatlan. Ennek során javítani szükséges a festendő felületet, el kell távolítani a fellazult, felhólyagosodott vakolatot vagy betont, az alapozót ugyanis csak szilárd és stabil felületre lehet felvinni. Az anyag kötésének további feltétele a por- és zsírmentes, tiszta felület, ugyanis csak ez képes megfelelő tapadást biztosítani. 

A festeni nem kívánt elemeket – például ajtók, ablakok, párkányok, padló, villanykapcsolók, stb. – le kell takarni, hogy a mélyalapozó ne károsítsa, illetve festék se kerülhessen rájuk, és a felesleges munkáktól megkíméljük magunkat. 

Hogyan hordjuk fel a mélyalapozót?

Az egyes mélyalapozók felhordási gyakorlata között kis eltérés lehet, ezért fontos, hogy használat előtt olvassuk el, majd tartsuk be a gyártó ajánlását! 

Az alapanyag használatához a legideálisabb az 5-25 ℃, felhordása ideálisan ecsettel vagy teddy hengerrel történhet, de a korongecset is jó választás lehet. Száraz, tiszta felületre vigyük fel, és ne csak egy-egy falat vagy kisebb részt, hanem a teljes falrészt kezeljük vele, különben eltérő színárnyalatokat kapunk.

A mélyalapozó beleszívódik a vakolatba, kiegyensúlyozza a nedvszívó képességét, megszilárdítja azt, így nem mállik és porlad, illetve kevesebb festéket vesz fel. Kötőhidat képez az alapfelület és a festék között.

Hogyan javíthatjuk a mélyalapozó hatását?

Amennyiben az alapozást vízzel erősen, akár 50%-ban hígított festékkel és ecsettel végezzük, az egyszerre portalanítja és be is masszírozza a festéket a falba, növelve ezzel a tapadást és a takarást. A falhibák javítása alapozás után könnyebb, ugyanis jobban láthatóvá válnak.

A fedőréteget az alapozó teljes száradása után hengerrel vigyük fel, így elég lesz egyetlen réteg is, ezért ha felmerült volna bennünk, hogy a mélyalapozás drágítja a festést, látható, hogy nem így van, hiszen kevesebb festéket igényel utána a felület.

A diszperziós mélyalapozót alapvetően problémásabb falfelületeknél használjuk, illetve amikor más típusú festékről váltanánk diszperziós falfestékre, de Ytong falaknál is jól jöhet.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.