Dancsó Péter vs Pamkutya – Mi is történt pontosan?

Dancsó Péter vs Pamkutya – Mi is történt pontosan?

Mint derült égből a villámcsapás osztotta ki Dancsó Péter a magyar influenszerek és zenészek tömegeit és ezt sokan már nem hagyhatták szó nélkül.

Dancsó Péter Videómánia nevet viselő YouTube-csatornája mostanra már több, mint egy évtizede megkerülhetetlen szeletét képezi a magyar internetes tartalomgyártásnak. Biztos vagyok benne, hogy annak idején legtöbbünk örömmel nézte és jókat szórakozott a kritikáin, ahol különféle, sokszor általunk egyáltalán nem ismert filmeket vett górcső alá, és mutatott be követői számára. Az évek során ezen tartalmak nagy részét felváltották a reakcióvideók, melyekben főként reklámokat, realityket és influenszereket elemez, valamint parodizál. Sokan rosszul fogadták ezt az éles fordulatot, a számok azonban nem hazudnak. Több százezres, akár milliós tömeg követi napról napra a Videómániát, amióta a csatorna fő témája a közélet és annak szereplői. Ezeknek a videóknak az elkészítése már jóval meredekebb, hiszen könnyedén konfliktust generálhat egy-egy rosszul megfogalmazott, vagy súlyosabb kritika. Sokszor pedig egyszerűen a hibalehetőség ott lebeg Péter feje fölött. Többször láttunk már arra is példát, hogy nyúlt már olyan témákhoz és tette azt olyan stílusban, amit legnagyobb rajongói is elítéltek. A mostani sztori azonban minden eddigit überel.

Dancsó egy hete – április 29-én – töltötte fel a „Pamkutya és a Nagykövet partysorozata" címet kapó videóját, ami hatalmas hullámokat vert. Röviden összefoglalva a videó arról szól, hogy David Pressman – az Egyesült Államok magyarországi nagykövete – az utóbbi időben számos influenszert és zenészt látott vendégül, akikkel egy közös vacsora mellett beszélgettek – feltehetőleg arról, hogy a magyar fiatalok miként látják az ország életét és mindennapjait. Péter belpesti szektaként jellemezte az összegyűlt társaságot, akik közül több személyt külön kiemelt – például Whisper Ton, Forstner Csenge, Azahriah –, de a legkomolyabb savazást a Pamkutya név alatt befutott duó kapta, akiket kimondottan meglepett ez a váratlan helyről érkező támadás.

A felvételen a „legcringebb magyar influenszerpárosként hivatkozik Norbira és Márkra, akik mára egyébként a hazai YouTube legtöbbek által követett csatornáját tudhatják magukénak – közel 1,5 millió feliratkozóval büszkélkedhetnek. Ha nem egy kő alatt töltötted gubbasztva az utóbbi évtizedet, akkor már te biztosan belefutottál Pamkutyáékba, akikről bátran kijelenthető, hogy szerethető figurák és időről időre igyekeznek új és érdekes tartalmakkal előrukkolni. Tény, hogy mostanában sok reklámot elvállalnak és azokat a saját amatőr filmes stílusukban készítik el, de a Dancsó által hangoztatott álláspont, miszerint ezeket a legborzalmasabb produktumok közé sorolhatóak és a srácok leragadtak egy szinten, amit 50 éves korukra sem lesznek képesek megugrani, enyhén szólva is gonosz és nem igazán rendelkezik valóságalappal. Ahogy fentebb már említettem, a duót váratlanul érte a súlyos kritika és úgy döntöttek, hogy kivételes módon az Instagram-oldalukon reagálnak az elhangzottakra. A dolgok pedig csak ezután vettek igazán érdekes fordulatot.

Miután Norbi és Márk is külön-külön elmondta véleményét az állításokkal kapcsolatban, Dancsó utólag kitörölte a meredekebb mondatokat a már tízezrek által látott videóból, hiszen meglepő, de a YouTube-on van arra lehetőség, hogy visszamenőleg is szerkesszük, elvegyünk belőle, vagy hozzáadjunk a már közzétett tartalmainkhoz. Természetesen ez szemet szúrt a testvérpárnak és megkérték a Videómánia tulajdonosát, hogy ha már egyszer közzétette, akkor vállalja a véleményét és az azzal járó következményeket és tegye elérhetővé az egész 11 perc 11 másodperces felvételt, ugyanis közel 2 perccel rövidült az anyag. Nem sokkal ezután néhány részlet visszakerült, de nem mind. Ezt követően hamar a közmédia is rátalált videóra, felhasználták a saját műsoraikban, ami minden bizonnyal meglepte Pétert, hiszen újabb kapkodós szerkesztésbe kezdett, és ki tudja, hogy hányszor változtatott a tartalmán, mire az elérte a végső 10 perces hosszát. A technológiának hála, bárkinek lehetősége van arra, hogy megtekintse az első vágatlan feltöltést az Internet Archive oldalon – amit ezen a linken találtok.

Ezeket olvastad már?

Norbi a válaszban elmondta, hogy nem ért egyet az elhangzott állításokkal, szerinte lehetőségeik szerint jó tartalmakat gyártanak, valamint arra is kitért, hogy nem kell őket félteni, mert közel sem annyira naívak, mint ahogy azt gondolná. Örömmel és teljesen önszántukból találkoztak az amerikai nagykövettel, amiért semmit sem kaptak és a posztot is saját akaratukból osztották meg saját felületükön. Meglepőnek találja, hogy néhányakból milyen heves érzelmeket váltott ki, ez az amúgy ártalmatlan esemény. Dancsó Péter az egyik kivágott jelenetben arról beszél, hogy David Pressman őt is megkörnyékezte, azonban közel egyedüliként a hazai tartalomgyártók közül nemet mondott a lehetőségre, aminek következményei is voltak.

„Lassan már én maradtam az utolsó sok követővel rendelkező tartalomgyártó, aki nem állt be ebbe a belpesti szektába. Pedig azért próbálkoztak nálam keményen. Miután ez nem jött össze nekik, megpróbáltak minden belpesti szócsőben engem valami bukott hősként prezentálni, hátha akkor majd kevesebben fognak nézni engem." – állítja.

Hosszasan lehetne vitázni arról  és biztosan mindenkinek megvan a saját véleménye róla , hogy Pressmannek valójában mik a szándékai ezekkel a találkozókkal és, hogy mennyire használhatóak fel „amerikai célokra" a szóban forgó infuenszerek, de rendkívül ironikus, hogy a másik oldal pedig pont a Videómánia ezen tartalmát használta fel saját nézetei megerősítéséhez, népszerűsítéséhez. Végső soron úgyis mindig erre megy ki a játék.

Az internet népe lélegzetvisszafojtva várja, hogy mi lesz Dancsó Péter következő lépése, hogy egyáltalán reagálni fog-e a történtekre, vagy csak kivárja, míg elcsitulnak a dolgok – ahogy ezt már többször láthattuk tőle. Az viszont biztos, hogy az elkövetkezendő időszakban még sokan fognak foglalkozni a témával és fejtik ki a véleményüket a történtekkel kapcsolatban, melyekből mi is értékes gondolatokat bogozhatunk ki.

Kövess Minket!



Gamer szótár