"A hazai League of Legends helyzete stagnál"

A magyar esport világáról, a N1CE-6AMINGRŐL beszélgettünk Murzsa Norberttel, a THR volt menedzserével.

Egyeseknek a CS:GO szcénából ismerős lehet a N1CE-6AMING neve, hiszen a tavalyi Esport Festen második helyezést értek el, azonban LoL csapattal eddig nem rendelkeztek. Ez idén változik, hiszen új League brigádot rakott össze újdonsült menedzserük, Murzsa 'Debate' Norbert, akinek neve a THR-ből lehet ismerős, ahol szintén menedzserként tevékenykedett. Elsősorban a THR-ből való kiválásáról, eddigi karrierjéről, az új gárdáról és a magyar esport jelenlegi helyzetéről faggattuk.

Esport1: A legtöbb embernek a THR-ből lehet ismerős a neved, hiszen itt is menedzserként tevékenykedtél. Mesélj kicsit ennek a hátteréről, hogyan kerültél a csapathoz, vagy miért vetetted bele magad egyáltalán az esportokba? 

A válasz nagyon egyszerű: játszottam, mint mindenki más, szórakoztam, gyakoroltam, másztam a ranglétrát és elértem egy olyan szintet Diamondban, ahol már úgy éreztem, érdemes lehet elkezdeni versenyezni is. Így kerültem közel a kompetitív szcénához, illetve magához az esporthoz. A THR-nél kezdődő munkám nem olyan nagy sztori: mikor Sk1nzor megalapította a csapatot, akkor ott volt az 5 játékos, és LittlePwnyval közösen kitaláltuk, hogy csináljunk ennek az egésznek egy Facebook oldalt és kezdjünk el brandként működni. Ennek a Facebook felületnek lettem én a felelőse. Innen pedig épült szépen minden felfelé, a többit pedig már ti is tudjátok.

Esport1: Tavaly nem sokkal a MEB vége előtt eljöttél a THR-től. Mi vitt rá erre a döntésre, hogy váltani akarsz, hiszen az egyik, ha nem a legerősebb magyar csapatnál voltál, illetve milyen volt az elválás?

Egészen pontosan a MEB után jöttem el, a döntőn még a közönség soraiból szurkoltam a csapatnak, pont melletted ültem. A döntés oka összetett és hónapokkal korábbra visszavezethető. Nagyon leegyszerűsítve és rövidítve: nem láttam azt, hogy hogyan tovább a THR-rel, azt éreztem, hogy amit én szeretnék megvalósítani és amiben én látom a jövőt, azt máshol kell keresnem. Így jött a váltás.

Esport1: A zágrábi versenyre is kvalifikáltatok, akkor még w.I.w-GAMiNG néven, de végül nem jelentetek meg. Mi történt? 

A zágrábi verseny halálát számunkra karácsonyi ajándékok okozták. Egy bizonyos meglepetés wellness. De abszolút nem voltunk csalódottak, a legőszintébben: korai volt még az a verseny számunkra. (És még most is az lenne.)

Esport1: Hogy jutottatok el a w.I.w-GAMING-től a mostani brandig? 

Az új csapattól a N1ce-6aming egyik menedzsere keresett meg, hogy lenne itt egy ilyen és olyan lehetőség, mit szólnék hozzá. Így kerültem kapcsolatba a szervezet vezetőjével, akinek a személye, szakmai múltja és elképzelései nagyon szimpatikusak voltak, továbbá a nekünk tett ajánlata is vonzó volt, így egy nagyon rövid mérlegelés után megtörtént a szerződéskötés.

Esport1: A multigaming alapítója és tulajdonosa az ASUS egyik magas beosztású vezetője, esetleg van bármi kapcsolat az IT cég és a csapat között? 

Nincsen, egyelőre. 

Esport1: Szerződéses csapatként fogtok üzemelni, számíthattok havi szintű fizetésre, vagy marad még az úgynevezett „hobbi” szint?

A csapat tagjai havi szintű fix anyagi finanszírozást élveznek, ezenfelül pedig különböző prémiumokban és tárgyi juttatásokban részesülnek.

Esport1: Mi alapján raktad/raktátok össze a csapatot?

Fiatal és sikerre éhes fiatalokat kerestünk, akiket azért már nem lehet zöldfülűnek nevezni a hazai porondon. Ezeket a lehetőségeket láttuk meg Hiponixxban, Cuhiban, Pengében és Vioreleeeeben, hiszen mind a négyük rendelkezik már kompetitív tapasztalattal és komoly csapatokhoz is tartoztak (myRevenge, Wonder Stag, a román XPC). Azonban mindenképpen szem előtt volt az, hogy kell a srácoknak egy tapasztaltabb, már-már veteránnak mondható személy, aki irányítja és összefogja csapatot. Így került a képbe Funzkai. 

Esport1: Figyelembe véve azt, hogy a leghosszabb ideig együtt lévő magyar LoL csapatról beszélünk a WiLD kapcsán, hogyan sikerült a dzsungelesüket, Funzkait leigazolni?

Funzkai WiLD-ból való kiválásához nekünk semmi közünk, nem voltunk kapcsolatban azelőtt. Miután megtudtuk a hírt, azután kezdtünk el a gondolattal játszani, hogy mi lenne, ha... Ezután vettük fel vele a kapcsolatot és elmondtuk az elképzeléseinket. Akkor ő időt kért a gondolkodáshoz, illetve a személyes dolgai rendezéséhez (ami miatt otthagyta a WiLD-ot). Mi ezt türelmesen kivártuk, de nem titok: közben már gyakoroltunk vele. Így lett N6 Funzkai.

Esport1: Hogyan lett Pengéből lövész, aki előtte a WSE-nél töltötte be a dzsungeles pozíciót? Ez saját döntése volt, vagy inkább Funzkai érkezésének fényében született a döntés?

Is-is. Volt egy alap rosterünk, ahol egy eddig ismeretlen lövésszel készültünk, aki maximálisan bevált, a csapat esze és shotcallere volt. Viszont egy személyes probléma miatt neki abba kellett hagynia a játékot, így akkor kifejezetten nagy bajba kerültünk. Ekkor vetette fel Penge, hogy ő main ADC volt és Vioval nagyon szívesen lanelne együtt. Kicsivel később, Funzkai WiLD-ból való kiválása is napvilágra került, így mindent egy lapra feltéve: Penge lövész lett és a mai napig nagyon örülünk, hogy megmertük ezt lépni.

Esport1: Mik a terveitek a jövőre nézve? Milyen versenyeket akartok elsősorban megcélozni? 

A cél az, hogy felépítsünk egy olyan brandet, amibe érdemes lehet befektetni, illetve, amely piacképes lehet nagyobb cégek számára. Úgy érzem, hogy a multigaminget körülvevő személyekkel és a játékosok segítségével erre képesek lehetünk. Játék szempontjából pedig, mint arra fentebb is utaltam: szeretnénk megtörni a triumvirátus (THR, WiLD, MyR) egyeduralmát és ott lenni a legjobbak között. Ennek a realitásának felmérését már megkezdtük és jó erőpróba lesz a szegedi LOL Roadshow

Esport1: Van-e esetleg példaképed, akire felnézel, esetleg próbálsz tőle tanulni, trükköket ellesni?

Kifejezett példakép nincs, de tisztelem az összes hazai menedzsert és csapatot segítő személyt, akik ezt hivatástudattal és lelkesedéssel csinálják, valamint azokat, akiknek köszönhetően fejlődik a hazai esport. Ha konkrétan ki kell emelnem valakit, akkor az Halász Norbi lenne, mert olyan személyiséggel rendelkezik és olyan odaadást tanúsít az 5 srác iránt, ami mindenképpen becsülendő és követendő példa mindenki számára.

Esport1: Hogyan látod jelenleg a magyar esportot a LoL vonalon? A tavalyi MEB elég sokat dobott rajta, ez a lendület idén is megmarad szerinted? 

Erre a kérdésre általában mindenki derűlátó és pozitív jövőképű választ szokott adni. Szembe kell, hogy menjek ezzel: szerintem a hazai League of Legends helyzete STAGNÁL. Nem igazán érzem, hogy kompetitív szinten jutnánk egyről a kettőre. Bár a hazai kezdeményezések és rendezések évről évre fejlődnek és próbálunk komolyabb lehetőségeket előteremteni, nem látom azt, hogy a top játékosok olyan profi mentalitással és hozzáállással funkcionálnának, mint ami egy igazi sporthoz méltó lenne. Félreértés ne essék, ez nem egy egyoldalú probléma és nem csak a játékosok személyes hibája, hiszen ahányszor ők lóvá lettek téve és ígérték nekik a penthouse-t, luxus reggelivel, zéró megvalósítással, én már talán a játék közelébe sem mennék. És akkor még nem is beszéltem a menedzserekről, akik mindenhol a saját hasznukat és karrierjük lehetőségét keresik. De mindent összevetve: ha sportként emlegetjük a LoL-t, akkor viselkedjünk és álljunk is hozzá úgy, játékosok, menedzserek és esportért felelős személyek egyaránt. Ami pedig még nagyon hiányzik a magyar közegből, az az áldozathozatal és az alázat. Nem tudok mást mondani: sportoló is így lehetsz. Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Lukezyval készült interjútokat.

Lukezy: "Ha nincs meg benned a sikeréhség, tökmindegy, mennyire vagy jó"

A zágrábi LAN LoL versenyét megnyerő horvát tehetséggel beszélgettünk.

Esport1: Mi a legnehezebb része a munkádnak?

Nem leülni a gép elé és játszani, amikor fent vagyok a színpadon. (Még sosem sikerült.)

Az elmondottak alapján új kihívó csapat van alakulóban, legalábbis ez a N1ce-6aming határozott terve, akik a hazai domináló csapatok babérjaira pályáznak. Mi kíváncsian várjuk, hogy fel tudják-e kavarni majd az itthoni erőviszonyokat.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!