Tévedés: nem a késkörök miatt nyerte meg a versenyt a VP

Tévedés: nem a késkörök miatt nyerte meg a versenyt a VP

Sokan támadják a szervezőket a lebonyolítás miatt, pedig nem az első félidőkkel nyert a Virtus.pro a fináléban.

A VP-SK döntő után sokakban felmerült a kérdés, jól oldották-e meg a szervezők az oldalválasztást a versenyen. A DreamHack ugyanis minden map előtt késkört játszatott a játékosokkal, így akár az is előfordulhatott, hogy egy Bo3 minden mapján ugyanaz a csapat választhatott oldalt.

Ez történt a döntőn is, hiszen mindhárom késkört a VP nyerte, így mind a három pályán ők választhattak oldalt. Sokak szerint ez annyira nagy előny volt, hogy ezen ment el a meccs. Utánanéztünk az igazságnak, és a számok teljesen mást mutatnak.

Cobblestone

Az első mapon Snax-ék CT-be kérték magukat, nyerték is a pisztolykört, de több babér már nemigen termett nekik. A force kört rögtön lehozta az SK, tehát a pisztolykör és az utána következő alapkörök nem alakultak simán a VP-nek. 3:0 helyett 1:2-vel kezdtek, és a félidőt 5:10-re bukták. Itt tehát kijelenthetjük, az oldalválasztás semmit nem számított, az első mapot be is húzta az SK.

Train

Talán itt egyedül profitált a VP az első félidőből, pedig pont ugyanaz történt, mint az előző mapon. Nyert pisztolykör, bukott anti-force és így 3:0 helyett 1:2 az SK-nak. A félidő viszont itt már 9:6-os VP fölényt mutatott, és ezt az előnyt a világ egyik legjobb Terror Train csapataként végig meg is tartották.

Mirage

A VP nyerte a pisztolykört és egy anti-eco kört még nyertek is utána, de a 3:0 itt se lett meg, a harmadik körös vásárlással az SK 2:1-re szépített. A félidőre pedig meg is fordították a félidőt, a VP tehát CT oldalon került hátrányba, és a második félidő elején az SK 11:7-re is vezetett.

Ha tehát összeszámoljuk, a három VP által választott oldal első három körét, akkor 4:5-ös SK fölényt mutat a statisztika. Ha az egész első félidőket vesszük, 21:24 még mindig az SK-nak. Ha átlagot vonunk, olyan, mintha 7:8-ra minden első félidőt a brazilok nyertek volna, vagyis a késkör és a választás nem sokat segített a lengyeleknek.

De akkor mégis miért nyertek?

  • Mentális felkészültség: Mirage-on, miután az ellenfél 4 körös előnyben volt, több clutch helyzetet is lehoztak, már elveszett köröket hozott vissza a VP. Volt köztük két 1v2 és akadt 3v5 fordítás is, vagyis nem a VP nyert, sokkal inkább az SK veszített.
  • Fáradtság: Az elődöntők és a döntő egy napon volt, és ez látszott már a Majoron is, hogy megnehezíti az SK dolgát. Atlantában egy FaZe elleni Bo3 negyeddöntő után játszottak a VP ellen és kikaptak, most pedig az jelentette a hátrányt, hogy az SK rögtön a saját elődöntője után ülhetett is le a döntőre, minimális pihenővel a két meccs között.
  • Bizonyítási vágy: Az SK úgy nyilatkozott, hogy nekik már a döntő is hatalmas eredmény. Ami igaz is, de ilyen hozzáállással nem lehet leülni egy döntőre. A VP ezzel szemben meg akarta mutatni, hogy a Major döntő csak apró kihagyás volt, igenis ők a legjobbak.
  • Végletes teljesítmények: FalleN és TACO jó teljesítménye nagyon hiányzott a döntőről. Az irányító AWP-s 33:51-el zárt, az entry fragger pedig 38:53-ban végzett, míg a többiek mind 60 fölött frageltek. A VP-nél ezzel szemben sokkal nagyobb volt az összhang, a legtöbbet és a legkevesebbet fragelő játékos között csupán 10 kill volt a különbség. Az SK-nál ugyanez a szám 44 volt!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!