4 tanács az UOL menedzserétől a profi karrierhez

4 tanács az UOL menedzserétől a profi karrierhez

Marketingről, koreai játékosokról és profivá válásról beszélt az UOL menedzsere. Nagyon fontos dolgok!

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy Romain Bigeard, avagy UOL Khagneur, az unikornisok menedzsere komoly kis motivációs beszéddel mutatkozott be első analyst desk szereplésén.

Az UOL managere szerint pusztán két dolog kell, hogy profi lehess

A tegnapi mérkőzések után Romain az analyst desken egy szívmelengető motivációs beszédet mondott arról, hogy mi kell profivá váláshoz.

Sjokzék már másfél perc után megpróbálták félbeszakítani, hiszen sajnos haladni kellett a műsorterv szerint, szóval Khagneur a redditre terelte a szót, ahol egy nagyon mély írásban fejtette ki az európai csapatok, játékosok, szponzorok helyzetét, korea Viszonyát és 4 pontban határozta meg, mi kell ahhoz, hogy valaki profi lehessen.

Ezért nem fogják megváltani a koreai importok a világot

Romain egy elég szemléletes táblázatban mutatta meg, hogy miért nem minden koreai arany, ami fénylik:

Koreans in top 3 playoffs Koreans in EU LCS
2015 Spring Split 3 4
2015 Summer Split 3 4
2016 Spring Split 4 7
2016 Summer Split 3 13
2017 Spring ? 12

Jól látszik, hogy hiába az egyre növekvő számú koreai import játékos, továbbra is csak nagyon kevesen tudnak ott lenni a legjobb 3-ban, nem a koreai játékosok fogják megváltani a világot. Romain szerint ennek három oka is van:

  1. A koreai játékost nem lehet eladni egy európai szponzornak: A német Edeka nevű céget pl. csak a német játékosok és a német piaca fogja érdekelni. A spanyolok pl. sokkal inkább előnyben részesítik xPekét (lásd friss Gilette reklám), mivel nekik ő nemzeti esport szimbólum, csak úgy, mint nálunk Vizicsacsi.  A márkák sikersztorikat keresnek, amik köré fel tudják építeni saját magukat: Fakert azért akarja minden márka, mert ő a legsikeresebb.

  2. Nem minden koreai érzi jól magát a saját kultúrájától idegen környezetben: Egy csapat legfontosabb célja az kell, hogy legyen, hogy a játékosai jól érezzék magukat az adott életterükben. A boldog játékos jól teljesít, az UOL is erre törekszik. Képzeld el, hogy ki kéne lépni az életteredből és egy fél világgal odébb költözni úgy, hogy kb. a nyelvet is alig beszéled. Nem tudod milyen a kaja, hogy vagy hol lehet bevásárolni, a szezon pedig csak 3 hónap, nem is nagyon van időd ilyenekre. Megszoksz vagy megszöksz - de a megszokás nagyon sokba kerül egy csapatnak, egyszerűbb az európai játékosokat integrálni az európai csapatba. 

  3. Le lehet győzni a koreaiakat koreai importtal? A válasz az elmúlt két év tapasztalatai alapján egy elég határozott nem eddig. A koreaiaknak évtizedes kulturális előnyük van az európai vagy akár az amerikai esporthoz képest és bár gyorsan tanulunk, még nem éltük meg azokat a hibákat itt az öreg kontinensen, amiken ők már átmentek még anno a StarCrafttal. Na meg, végül is mindenki jobban szeret a saját hazájában érvényesülni, talán ezért is van SKT Huni és nem FNC Faker.

Nem hisznek a saját álmaikban az európai játékosok

Nem csak Európára, talán kicsit Magyarországra is igaz az, amit az UOL menedzsere egy mondatban összefoglalt:

"A koreai ranglétra tele van szupertehetségekkel, akik csak arra várnak, hogy felkapja őket egy topcsapat, míg az európai ranglétre tele van nyers tehetségekkel, akik nem hisznek a saját álmaikban."

A jó hír, hogy az európai csapatok két kézzel kapkodnának az európai játékosokért, de nem jön oda hozzád Hagrid, hogy "Harry, te varázsló vagy", neked kell megmutatnod, hogy érdemes vagy a feladatra. Íme Romain 4 tanácsa azoknak, akik a profi esportolói álmot űzik:

  1. Ne legyél toxic: Ez viszonylag egyértelmű, senki se akar olyan játékossal játszani, aki ha nem jön össze valami, már üvölt mindenkivel és csak spammeli a chatet. SoloQ-ban meg aztán pláne, ha majd a csapatok végignézik a laddert új játékos után keresve és a csapattagok azt mondják, hogy ácsi, ő toxic, már lapoznak is tovább.

  2. Legyen nagy hősválasztékod: Nem elég, ha Yasuo OTP vagy, lehet, hogy holnap olyan lesz a meta, hogy senki se fog már Yasuo-t hozni. Csak emlékeztetőül: Faker 46 különböző hőssel játszott az eddigi 394 profi meccsén.

  3. Ha folyton 1v9-ezni akarsz, nem leszel sikeres: A LoL egy csapatjáték, ergo csapatmentalitást igényel. Meg kell tanulni bízni a csapattársakban, talán ez az egyik legnehezebb feladat.

  4. Legyél okos, tanulj saját magadtól: Nézz profikat, elemezd ki a saját meccseidet, akár minden egyes meccset, ezekből fogsz a legtöbbet tanulni. 

Szóval ti, akik profik szeretnétek lenni: gyakoroljatok keményen, de szerényen, mutassátok meg, hogy ti is érdemesek vagytok a feladatra és előbb-utóbb jönni fognak a sikerek. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!