Kötelező lenne a meta követése? Mi a helyzet az újításokkal?

Kötelező lenne a meta követése? Mi a helyzet az újításokkal?

Mindig felkapjuk a fejünket, hogy ha valami újat és szokatlan látunk az LCS színpadain, sőt kifejezetten örülünk neki, de solo queban ez a hozzáállás valahogy kicsit más már.

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy éppen megnyertünk egy rangsorolt meccset, de ahelyett, hogy kiélvezhetnénk a sikert, azzal kell szembesülnünk, hogy a csapatunk reportolni fog, mivel Nunu támogatót játszottunk. Ráadásul mindezt sújtással és alkalmanként elhagytuk az alsó ösvényt, hogy az ellenfél dzsungelesét hátráltassuk, esetleg ellopjunk pár tábort. 

Levi "Take the Draw" Moreno ezzel a valósággal kellett szembesüljön február 22-én, amikor egy 14 napos kitiltást kapott a Riot-tól az accountjára, miután többször is jelentették őt azzal az indokkal, hogy nem kommunikált és játékosposztot "lopott" azzal, hogy Nunu-t hozott az alsó ösvényre támogatóként. A közösség megítélése szerint ez a magatartás nem elfogadható. Ezzel szemben a játékos viszont nem dobott el meccseket, nem feedelt tudatosan és nem is igazán volt toxic a chaten, az egyetlen bűne az volt, hogy 314 meccset játszott Nunu supportként.

Pár nappal később a Riot, mintha belátta volna hibáját, feloldotta a bant, de ez mindenképp felvet néhány érdekes kérdést a témával kapcsolatban, például annak kapcsán, hogy ez mennyire bátorítja a játékosokat arra, hogy kísérletezzenek új dolgokkal a játékban. Állandóan jelentenek játékosokat mindenféle komolyabb ok nélkül, ezt már megszoktuk, de ez esetben eléggé egyértelmű üzenetet hordoz magában a kitiltás. 

Egy hasonló eset volt ezelőtt, amikor valaki ugyanezt csinálta, csak Singed-del. Jó ideje játssza már Nunut és érdekes módon egészen addig nem kapott kitiltást, amíg a meccselőzményei ugyanahhoz az emberhez nem kerültek, akihez a Singed játékosé is.

Offmeta vagy offrole, avagy Support Smite Singed története

Hodi | 16/11/15 15:02 Az elmúlt napokban a reddit attól volt hangos, hogy egy srác Support Smite Singedet játszik ranked meccseken. Ezzel még nem is lenne baj, első ránézésre minden rendben van vele: 2 millió mastery pont, 50% fölötti győzelmi arány, normális viselkedés meccs közben, pozitív szemlélet - már-már ideális játékos.

Take the Draw szerint régóta OTP (one-trick-pony) Nunu játékos és így próbálta újra hasznossá tenné a karaktert, mivel dzsungelben jelenleg nem igazán használható a nerfeknek hála az utóbbi patchek során. A taktika lényegében annyi, hogy egyedül hagyja a lövészét az alsó ösvényén és az ellenfél dzsungelesének nehezíti meg az életét, táborokat lop stb. Ahhoz, hogy ez működjön Sújtást (Smite-ot) hoz, valamint Sziklaszilárd köteléket (Bond of Stone) ezáltal is támogatva dzsungelesét. 


Emlékezzünk meg Gosu Peperről, azaz Edwardról, itt mutatta be először, hogy bokorból hogyan kell Nunu ultival váratlanul fordítani.

A gond nem a stratégia kivitelezésében van, hanem abban, hogy a lövész általában nem igazán élvezi az 1 v 2 szituációt, ilyenkor szokta felhívni a figyelmet arra, hogy nagyjából biztonságban van a saját ösvényén, mivel az ellenfél dzsungelesének lesz jobb dolga is, mint botra gankelni, vagy úgy bárhova. Ettől függetlenül, ez sokszor feszültséget szül, mivel az ADC frusztrált, hogy nem tud lane-t nyerni.

Elmondása szerint, olyan előnyhöz tudja juttatni a saját dzsungelesét, amit sokan el se tudnak képzelni. Legtöbbször kapnak egy három másodperces leasht az elején, aztán magukra vannak hagyva. Ő követi a dzsungelesét, Q képességével akár sárkányt is tud solozni, vagy besegíteni, illetve az ellenfél táborait leviszi kb 20% HP-ra, aztán átadj a dzsungelesnek. Az viszont tényleg vele jár, hogy a bot lane-t bizony ott kell hagyni, de főleg elnézve a mostani metát, nem olyan rossz az, ha van egy felfarmolt dzsungelesünk, míg az ellenfél maximum éhezik.

Nem csak a lövészek jelentették, de még győztes meccseken is a többi csapattársa, csak azért mert nem meta hőst játszott egy meccsen. Nagyjából a meccsek felén kapott reportot, ami nagyjából összhangban van azzal, hogy kb ennyit is nyert. Ahogy mondta, ha bármilyen kis hibát is elkövetett, az egész csapat ezen lovagolt, de erre valahogy számított is. Hogy minden rosszabb legyen, még azt is sokszor ráfogták, hogy pusztán a Nunu jelenléte miatt tilteltek ki és emiatt halt meg 1 v 1-be a felső ösvényes, ami lássuk be egy elég mondvacsinált indok.

WookieCookie azt nyilatkozta a Riot-tól, aki a játékosviselkedéssel foglalkozik, hogy a győzelem nem minden és hogy ne mások kárára érezzük mi jól magunkat a játékban. A játékosoknak alkalmazkodni kell egymáshoz, minden egyes szituációban és ha egyikük mindig a saját nézőpontját erőlteti rá a másikra, akkor jogosnak érezzük a közbeavatkozást.

Take the Draw szerint csak a solo queban lehet értelmesen új dolgokat kipróbálni, mert ott mutatkozik meg a hasznosságuk. Ha ugyanez az eset például az LCS-ben történt volna meg, mondjuk Biofrost kezei között és még működött is volna, akkor a solo que másnaptól tele lenne Nunu supportokkal, amíg le nem nerfeli a Riot. 

Ha a Riot innovatív játékot vár el, akkor ezeket a dolgokat nem kellene szankcionálni. Ha ennyire rossz lenne ez a taktika akkor lehet, hogy Bronze háromban szenvedne a Take the Draw, de jelenleg Diamond 1-ben csücsül, ami azért nem rossz teljesítmény.

A megoldás persze nem egyszerű, nyilván nem akar az ADC sem egyedül lenni végig, ugyanakkor gondoljunk bele abba, hogy mennyire unalmassá válna a LoL, ha mindig csak ugyanazt látnánk. Emlékezzünk vissza a 3. szezonban bejött Annie supportnak, vagy a tavalyi évben Likkrit Brand supportja, esetleg a koreaiak által kitalált Miss Fortune support, de ide sorolhatnánk Rekkles Kennen ADC-jét is. Ezekre mind-mind furcsán néztük de azóta megszoktuk valahogy. A lényeg, hogy nem a Riotnak kellene megszabnia azt, hogy ki mivel, milyen pozícióban játsszon, egészen addig, amíg a győzelemre törekednek és persze életképes ötletről beszélünk, mert lehetünk liberálisan, de egy Zilean ADC nyilván nem fog működni.

Ha már ennyit beszéltünk róla, ímeg az utolsó meccse, a kitiltás előtt, amit ráadásul az NA LCS-ből ismert kommentátor, Phreak ellen játszott és meg is nyert.

Élő videó megtekintése innen: Itslevi – www.twitch.tv

Véletlen egybeesés, hogy pont egy Riotos elleni meccs után kapta a kitiltást annyi jelentés után? Felettébb érdekes, az biztos.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - Kifejezetten sótlan változtatást kap Ornn

A hegymély lángja nem egyszer csalt már mosolyt az arcunkra vagy volt késő esti Discord kvízek alapja egyedi tárgyneveivel, de a következő frissítéssel úgy tűnik ezt is elveszi majd tőlünk a Riot.