A Riot szerint semmi durva nem volt abban, hogy lehetetlen körülmények között kellett a Tainted Minds játékosainak élnie

A Riot szerint semmi durva nem volt abban, hogy lehetetlen körülmények között kellett a Tainted Minds játékosainak élnie

Kijött a Riot vizsgálat eredménye, mintha a szőnyeg alá akarnák söpörni a dolgot.

Pár héttel ezelőtt elég szép botrány alakult ki az ausztrál OPL (Ocean Pro League) ligában játszó Tainted Minds csapatának háza táján. A csapat tulajdonosa csöppet sem tett eleget tulajdonosi feladatkörének, szinte teljesen ellehetetlenítette játékosait a versenyekre való készüléstől meg úgy egyáltalán a normális életkörülményektől. 

A Tainted Minds játékosai a csapat ellen fordulnak

tronke | 17/03/21 15:30 A Tainted Minds játékosai jogosan lehetnek felháborodva a csapat tulajdonosaira. Tristan Côté-Lalumière, avagy " xPecake" borította ki a szennyest egy több mint 2000 szavas vallomással. A csapat elég meredek körülmények között élt, a tulajdonos által biztosított gaming house több, mint botrányos.

A játékosok természetesen nem hagyták magukat és a Riot Gameshez fordultak, eleinte privátban, ám nem sok minden történt a körülmények javítása érdekében. Sajnos ez alkalommal is ahhoz kellett folyamodnia a játékosoknak, hogy nyilvánosságra hozzanak sok olyan dolgot, amik ügyében köti a kezüket az NDA (titoktartási nyilatkozat), de már kiderült 1-2 alkalommal, hogy a Riot csak akkor vesz valamit komolyan, ha az közhírré tétetik. A szennyes kiteregetése után természetesen azonnal vizsgálatot indítottak, de a nemrégiben publikált eredmények szinte mindenki szerint nevetségesek, azt az érzést keltik, hogy a Riot minél hamarabb el akarja tussolni az ügyet. A játékosok egyik alap problémája a gamer house állapotáról szólt, ennek ellenére a Riot Games-től senki nem ment ki megnézni ezt a helyet a TM játékosai szerint.

Annak ellenére, hogy nem csak ebben, de más régiókban is számos példát statuáltak már csapatok kizárásával hasonló, vagy éppen kisebb mértékű szabályszegés esetén, a Riot nem zárta ki a Tainted Minds gárdáját a bajnokságból. Jó eséllyel valaki a Tainted Minds köreiből jóban van egy döntéshozó Riotossal, hiszen mindössze 6 hónap próbaidőre helyezték őket, ez idő alatt, ha bárki bármilyen szabálysértés követ el, akár játékos, menedzser vagy tulajdonos, kizárják őket a bajnokságból, illetve kaptak egy 7000 dolláros bírságot, amit a szerződésben foglaltak megszegéséért szabott ki nekik a Riot. 5000$ amiért nem fizették ki időben a játékosokat és további 2000$, amiért nem biztosították számukra a szükséges számítógépeket.

A TM játékosa, XPecake, aki elindította az egész ügynek a hírverését, a tegnapi napon reagált egyik tweetjében a Riot Games által hozott döntésekre és közleményére. Több pontját is kiemeli a reakciónak, amihez aztán keményen bíráló véleményt fogalmaz meg. A lényeg, hogy a Riot állítása az, hogy nem találtak semmi arra utaló jelet, miszerint a Tainted Minds esete másmilyen elbírálást kapott volna, mint más szervezet hasonló helyzetben. Cake erre reagálva azt írja, hogy alapból 13 játékos volt regisztrálva a Tainted Minds adatbázisába, amikor a Riot szabályai szerint 10 lehetne a maximum.

Amikor megkérdezték erről a Riotot, ők mindent próbáltak eltussolni. Daniel Ringland (a Riot által kirendelt ember a problémák megoldására) több esetben is elcsúsztatta a megbeszéléseket. Az ezt követő találkozójuk néhány nappal az utolsó mérkőzésük előtt történt meg, és miután a játékosok elmondták Danielnek, hogy nem akarnak "pályára lépni", Daniel elment John Mcrae-hez, a csapat tulajdonosához, aki ezt megtudva, rögtön új játékosokat kezdett keresni a Tainted Minds-hoz. A végén még xPecake hozzáteszi, hogy szerinte egy Riotosnak nem kellene elmondania a bizalmas információkat még egy barátjának sem, amelyek privát megbeszélésen hangzottak el.

A Riot azt is hangoztatta, hogy létrehoznak egy e-mail címet az összes profi játékos számára az összes bajnoki ligában, melyen keresztül elérhetik a központi vezetést és garantáltan 24 órán belül választ fognak kapni. XPecake erre csak annyit ír, hogy: "mintha nem kerestük volna fel a Riot központi vezetőjét, mielőtt még a publikumhoz fordultunk." A teljes reakciót egyébként itt tudjátok elolvasni.

Az esetet természetesen MonteCristo, hajdani LCK caster sem hagyta figyelmen kívül. Mivel Monte már a Blizzardnak dolgozik és semmilyen munkakapcsolata nincs a Riottal, ő is sok érdekes bejegyzést tett közzé a Twitteren. Saját tapasztalata alapján (emlékszünk még a Renegades csapatára?), az egyetlen út, hogy a Riotot felelősségre vonják az, ha nyilvánosságra hozzák az aktuális ügy részleteit, mert a Riot folyamatosan megpróbálja eltussolni a dolgokat. Rendkívül nyugtalanító, hogy titoktartási nyilatkozatokat kellett megszegniük a játékosoknak, mert a Riot képtelen volt vizsgálatot végrehajtani, amikor bizalmasan keresték fel őket, ezzel kockáztatva a jövőbeli LCS karrierjüket. A Riot most azzal fenyegetőzik, hogy a titoktartási nyilatkozatok megszegését is a szabályozásaik alá veszik, ami azt jelentené, hogy sokkal több mindent tudnának a szőnyeg alá söpörni a saját diszkréciójuk érdekében.

Tainted minds

Redditen is nagy port kavart az ügy, teljesen jogosan. Többen a Renegades esetével jöttek elő, akik azért kaptak bant az NA LCS-ből, mert a tulajdonosnak egyszerre két csapata volt. Valljuk be, csúnya dolog, de közel sem akkora galádság, mint több embert megfosztani a normális életkörülménytől és ellehetetleníteni őket a versenyekre való készüléstől. Nem nagyon találni embert a kommentelők között, aki elégedett lenne a kiszabott büntetéssel.

A csütörtöki Beyond the Rift adásban Imaqtpie és Scarra Doublelifttel beszélgetett, és többek között kitértek a Tainted Minds esetére is. Doublelift elmesélte a CLG és a Riot korábbi feszültségét, miszerint ők is kaptak egy büntetést account sharing miatt. Egész pontosan 10.000$-t, holott hetekkel előtte igényeltek profilokat a Riot Gamestől, ám nem kapták meg azokat. Dl azt mondta, velük akartak példát statuálni arra, hogy az account sharing rossz dolog, és így jár aki ezt teszi. Scarra összehasonlította a két szituációt egymással több pontban is, elmerülve a részletekben, de a végeredmény ismételten az volt, hogy a Tainted Minds büntetése igencsak piskóta.

Doublelift elmondta még azt is, hogy xPecake igazán megérdemel egy bocsánatkérést, mert azzal, hogy NDA-t szegett nem sok csapat fog már kapkodni utána, még úgy sem, hogy voltaképp bele volt kényszerítve ebbe a cselekedetbe. Itt pedig ismét előjön az a kérdés, ami az előzmény cikkben is. Miért van az, hogy a Riot nem áll ki a játékosai mellett, hogyha a csapatuk cserben hagyta őket? Ezek a srácok még nagyon fiatalok, és nem feltétlen képesek magukat jogilag is megvédeni.

Akárhogy is, a Riot házatáján rengeteg minden megkérdőjelezhetően működik, amik ha egyszer kibuknak, többnyire a játékosok isszák meg a levét. Vajon mikor fog létrejönni az e-sportolók számára is érdekvédelmi szervezet? Most nagyon nagy szükség volna rá. Folytatás pedig - ha csak a Riot nem lép fel komolyabban - biztosan lesz.

Ja, és közben a TM kiesett az OPL-ből.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!