Már két éve hanyatlik az EU LCS nézettsége - de mi lehet rá a megoldás?

Már két éve hanyatlik az EU LCS nézettsége - de mi lehet rá a megoldás?

Amerika hétről-hétre elveri nézettségben Európát. De miért?

Nézettség alapján az EU LCS messze elmarad az NA LCS mögött. Ezt két éve azzal magyarázták, hogy a meccsek csütörtökön és pénteken voltak, amikor nem mindenkinek volt ideje vagy energiája leülni a képernyő elé. Ezért az elmúlt időszakban a Riot megpróbált alakítanii a versenyek formátumán, hogy érdekesebb és vonzóbb legyen az egész. Az első változás a bo2-es borzalom volt, ami többet ártott, mint használt. Ebben az évben pedig több versenynapot vezettek be és így már a hétvégére is jutott mérkőzés. De ez sem volt elég, Európa megint jócskán lemaradt Észak-Amerikától.

Hova tűnt az EU LCS nézőközönsége?

Aioween | 17/03/25 16:00 Sajnos egyre kevesebb az ikonikus vagy egyáltalán karizmatikus szereplő az EU LCS-ben, legalábbis az utóbb időben, aminek köszönhetően a nézőszámok folyamatosan csökkennek. Lassan már két teljes split óta beszélhetünk erről a jelenségről, tavaly ez magyarázható volt a két párhuzamos streammel, amit idén kizártak az új formátumnak köszönhetően.

A számok azért kicsit csalókák, hiszen csak az angol nyelvű, vagy főadás adatait mutatják. A lokalizált vagy különböző nemzeti csatornák, ami nálunk a MagyarLOLTV-t jelenti, nem jelennek meg a kiértékelésben. Ez pedig kicsit torzíthatja az eredményt, de minden bizonnyal nagyban nem befolyásolja a teljes képet. Tagadhatatlan tehát, hogy az a 100 ezres nagyságú nézőszám hiányzik a mi kontinensünkről, pedig a demográfiai adatok alapján ennek nem így kéne lennie. De a G2 tulajdonosa, Carlos „Ocleote” Rodriguez tudja, hogy miért is van ez így. Nincs verseny igazán, hiszen a G2 mindenkit megver, akivel csak találkozik és ez egy idő után unalmas.

„Az nem segít, hogy a G2 minden meccsét megnyeri, ezt most komolyan mondom. Mivel enyém a csapat, minden játékot megnézek és a különböző párosítások után már előre lehet borítékolni ki fog győzni. A kiszámíthatóság az, ami miatt unalmassá vált az EU LCS. Ha ugyanez lenne a helyzet az óceán másik oldalán, akkor egyből más lenne a helyzet. A legnagyobb gond az, hogy sok európai csapatban nincs meg az ambíció vagy nincs bennük elég belőle. A legjobb három vagy négy gárdán kívül a többi szinte semmit sem ér, gyakorlatilag magasról tesznek arra, hogy most nyernek vagy veszítenek. Ez pedig gyakorlatilag elbassza az üzleti tervemet. Az EU LCS tele van olyan együttesekkel, amik csak arra jók, hogy pocsékolják az időmet és én utálom, ha valaki pocsékolja az időmet.”

Az FC Schalke edzője Michael „Veteran” Archer már más véleményen van. Szerinte a nemzeti közvetítések miatt ekkora a különbség és az európai játék még mindig sokkal színvonalasabb, mint az amerikai:

„Európa mindig jobb volt nemzetközi szinten és minden bizonnyal jobb is marad, mint Észak-Amerika. Sok itteni játékos próbált szerencsét odaát és tudom, hogy a legtöbben azért mentek el, mert úgy gondolták ott több babér teremhet nekik és nagyobb nevet szerezhetnek maguknak. Lehet, hogy a nézőszám alacsonyabb, de ettől függetlenül Európában még mindig virágkorát éli a játék.”

A Schalke support játékosa, Oskar „VandeR” Bogdan nem osztja edzőjének optimizmusát, szerinte szükség lenne arra, hogy változzon valami, mert ha minden így marad, akkor abból hosszú távon baj lesz.

„A két csoportos rendszer teljesen rendben van, de szerintem nem kell két szezon. A rájátszás helyett inkább több nemzetközi tornát kéne csinálni, ami egy átlagos nézőnek sokkal érdekesebb lenne. A mostani műsor egyértelműen unalmas.”

Mint már a cikk elején említettem, az európai piac sokkal nagyobb, mint az amerikai. Tehát attól nem kell tartani, hogy a Riot fogja magát és bezárja az EU LCS-t. A hirdetőknek és a szponzoroknak túlságosan is fontos az itteni célcsoport. Attól még, hogy a nézőszám alacsonyabb, a prioritási sorrend nem változik. Ki tudja, lehet jövőre a Riot kitalál majd valami forradalmit, ami megfordítja a tendenciát.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.