Paprikás hangulatú meccsen verte el a THR a  SEC cimvédőt

Paprikás hangulatú meccsen verte el a THR a SEC cimvédőt

Az első meccs még békésen ment le, de  az utána érkező görög nézők felkavarták a chatet a közvetítésen, illetve a görög csapattal sem volt minden rendben.

Május 9-én, este 7-kor került sor az ESL SEC kupasorozaton belül a magyar Team Horizon Reapers és a görög Greek Regenesis e-Sports összecsapására. Az első meccsen nem is történt semmi extra, még a mérkőzés is egész nyugodt volt, ahogyan az esporthulol twitch csatornájának chatje is, aztán jött a második mérkőzés...

A tavalyi SEC címvédővel néz ma farkasszemet a THR!

Nem kisebb ellenfelet kapott mára a THR, mint a Greek Regenesis-t, akik tavaly megnyerték a SEC-et.

Mint kiderült Sparkz, aki a Greek Regenesisbe miden játszik, streamelte az első mérkőzést saját csatornáján, nagyjából 7-800 nézőnek. Ez az ESL szabályai szerint nem megengedett, egyrészt a fair play szelleme szerint, még akkor is, ha ebből leginkább az ellencsapat tudna profitálni, valamint a puszta tény, hogy Sparkz nem hivatalos ESL stream partner. Mivel sem angol, sem görög nyelvű közvetítés nem volt a meccsről, ezért maradt az esporthulol csatornája, amit Sparkz hostolt is. A meccseket LordRyder és Debate kommentálták, természetesen magyarul.

Az addig 2-300-as nézőszám hirtelen 1000-re duzzadt a görögöktől és szinte azonnal követelni kezdték, hogy márpedig a streamnek angolul kell mennie, mert ők megjöttek, többen vannak és nem tudnak magyarul. A chatet moderáló adminoknak nem volt könnyű dolga több száz mérges görögöt lenyugtatni, akik valamilyen oknál fogva abban a tévhitben jöttek át, hogy a két kommentátor kérésére kapcsoltatták ki a streamet Sparkz-al, holott erről szó nem volt, pusztán ESL szabályozásról. Ezt nagyon nehezen akarták elfogadni, aminek sokan hangot is adtak, a magyarok pedig "reagáltak" erre. Így nagyjából a teljes második meccs állandó timeout-okkal és bannokkal zajlott a chaten.

Ha mindez nem lett volna elég, az első és a második meccs között több, mint 40 perc telt el, mivel a Greek Regenesis sehogy sem tudott pályára állni, ez pedig elég frusztráló lehet egy versenyen. A pontos információk sajnos nem nagyon terjedtek, nem csak a nézők fele, de a THR fele sem és hirtelen egy teljesen másik account jelent meg a lobbyba Sparkz-é helyett, aki szintén zokon vette, hogy le kellett lőnie a streamet. A csapat állítása szerint, ezt ESL adminok is megerősítették, a másik, újonnan behozott accounton is Sparkz játszott, bár a csere pontos indokára nem kaptunk választ.

Az viszont felettébb érdekes, hogy az első meccsen használt acc, még a második meccset megelőző lobby alatt bement egy játékba. Ez nagyjából két lehetőséget vázol fel, Sparkznak nem tetszett, hogy nem streamelhet tovább és dacból elment solo-ba játszani, míg valaki más ugrott be helyette, ami enyhén szólva is sportszerűtlen lenne, arról nem is beszélve, hogy szabályellenes. A másik lehetőség, hogy valóban ő játszott a második meccsen, bár a teljesítménye között a két meccsen ég és föld volt a különbség, akkor viszont account sharing-ről beszélünk, mivel egy ember nem tud egyszerre két accon is játszani és ez szintén szabályellenes.

A THR sem igazán értette, hogy mi a helyzet, ha valóban ugyanaz az ember játszik, akkor mért kellett accot cserélni, így óvási kérelmet nyújtottak be az ESL felé, annak ellenére, hogy a találkozót 2-1-re megnyerték. Az óvás kivizsgálásra fog kerülni, de hogy ebből mikorra várható eredmény, azt még nem tudni.

A mérkőzések egyébként viszonylag egyoldalúak voltak, talán az első volt még a legszorosabb, ahol eleinte kissé hátrányba volt a THR, de a végére összeszedte magát. Másodjára, teljesen feltámadt a Greek Regenesis, főleg Sparkz, aki az első meccshez képest mintha 5 divet fejlődött volna és Syndrával nagyjából egyedül elvitte a mérkőzést a hátán. Harmadjára viszont a görög varázslat elmaradt, ezúttal Sk1nzor és MarineHBS vették fel a carrycipőt, mindketten egy-egy rettegett hősükkel, azaz Kleddel és Vladimirrel. Olyannyira megtörték a görögöket, hogy a mérkőzés nem is ment végig, mert a 21. percben feladták a meccset. 




Valószínűleg valami más is lehetett a feladás mögött, mint a puszta játékbeli hátrány. Sőt, ha megnézzük, a 20. percben a THR mindössze 3 ezer arannyal és egy toronnyal vezettek, maga a mérkőzés még egyáltalán nem volt elvesztve teljesen, még úgy sem, hogy Benjiék épp a Baron fele tartottak a feladás időpontjában. Az is sokat elárult a görög csapat mentális helyzetéről, hogy a feladás még végig se ment, de Comp, és Dom1nant már ki is léptek a meccsről

Szomorú ezt látni mind a négy oldalról. Egyrészt a két csapattól, de azon belül is inkább a görögöktől, akik elég sportszerűtlenek voltak az account cserével, valamint egy első percben bejelentett remake-et is meg akartak tagadni nekünk, holott csak rúnák miatt kellett remakelni. A THR leginkább a meccs után vétett hibát, ahol győzelmükre Joe egyáltalán nem profi e-sportolóhoz méltóan reagált. Máshol ilyen megnyilvánulásért a Riot komoly büntetéseket szab ki. És persze a chat is hibázott, talán ők a legnagyobbat. A görögök azzal, hogy nem voltak képesek 1 óra alatt se megérteni, hogy bár hivatalos partner az esporthulol, alapvetően magyar csatorna és nem nemzetközi. Ahogy erre reagáltak, azt inkább nem minősítenénk, de sajnos a magyar chatelők sem voltak jobbak, hiába a csatornát akarták védeni, amivel nem lenne baj, de mindezt elég obszcén, vulgáris és néhol már rasszista módon tették, az pedig nem követendő példa. A hab a tortán pedig már csak a magyarok közti veszekedés volt.

Reméljük, hogy az összes fél tanult ebből és legközelebb egy sokkal barátságosabb környezetben élvezhetjük végig a mérkőzéseket.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!