EU > NA, a tavalyi döntő után idén a playoffba sincs ott Észak-Amerika

EU > NA, a tavalyi döntő után idén a playoffba sincs ott Észak-Amerika

Hiába a hatalmas hype, a TSM ezúttal sem tudott felnőni az elvárásokhoz, a G2, ha nem is simán de ott van a legjobb 4 között.

Már csak 4 csapat maradt az MSI-n, tegnap este búcsúzott a nagy elvárásokkal érkező TSM és a közönség egyik újdonsült nagy kedvence, a Gigabyte Marines is. A négy gárda, akik folytathatják a harcot az SKT T1, a Flash Wolves, a Team World Elite és a G2. 

Az SKT se verhetetlen, ma eldől, kik mennek a playoffba - MSI, 4. nap összefoglaló

Hodi | 17/05/14 19:07 Utolsó napjához érkezett az MSI main stage csoportköre, de mielőtt nagyon belemennénk a mai tippversenybe, lássuk, hogy mit hozott a negyedik játéknap! Ledöntötték lábáról az óriást, egyébként full körbeverte egymást megint mindenki. Összefoglaló. Xiye LeBlanc-kal sokkal többet tudott roamolni és segíteni a csapattársaknak, mint Perkz Ryze-a, amivel jelentős előnyhöz juttatta az ösvényeket.

Külön szívfájdalom lehet a TSM rajongóknak a kiesés, hiszen még egy helyosztó meccset is játszottak a Flash Wolves ellen, amit sajnálatos módon elvesztettek. A végső győzelmen kívül azért is fontos az MSI, mivel ez határozza meg, hogy melyik régiót hányadik úgynevezett poolból sorsolják ki a VB-n. A mostani top négy régió, mind az első poolból indulnak, ami azt jelenti, hogy négy külön csoportba kerülnek, tehát egymással nem kell megmérkőzniük a csoportkörökben. Ez elsőre talán nem tűnhet olyan fontosnak, de ha belegondolunk, hogy nem kell egy csoportban lennünk az SKT-vel máris értjük, hogy miért számít sokat. 

SKT vs G2

Rögtön egy izgalmas draft-tal kezdődött a nap mindkét oldalon, Peanut-ot végre láthattuk valami más hőssel is játszani Lee Sin-en és Graves-en kívül, a G2 pedig megpróbálta feléleszteni Rekkles szellemét egy Kennen ADC-vel. A kilencedik percig egész nyugodt volt a mérkőzés, ám ekkor Trick megtalálta Fakert a sárkány körül. Az összecsapás végül 2-2 lett, de az első gyilkosság Hunihoz került, aztán a második is, így viszont rossz pozícióban találta magát, Wolf-ot pedig még korábban kiszedték. Perkz mérnöki pontossággal táncolt ki Faker Ahrija elől többször is, de a csoda nem tartott ki sokáig. Trick nagyon megnehezítette csapata dolgát, mondhatni semmi pozitívat nem tett hozzá a meccsehez, 14 perc alatt négyszer is meghalt. Mondani sem kell, mivel minden ösvényt elvesztett viszonylag korán a G2, a Zven féle Kennen splitpushnak nyomát se láttuk, ha pedig igen, azt rendszerint megbüntette az SKT. Egyszer azért Bang is hibázott és elkapatta magát, miután három ember közé sétált be. A G2 sajnálatos módon egy tornyot sem hozott el egész meccsen, se sárkányt, se Baront. A mid game-be talán a túlzott magabizosságnak köszönhetően az SKT elbízta magát párszor, ami nem jellemző rájuk, de még így is könnyedén verték el a G2-t kevesebb, mint fél óra alatt.

TSM vs FW

Hauntzer volt az első áldozat ezen a meccsen, nem figyeltek a megfelelő rálátás biztosítására, így már a második percben temethették a toposukat, a kill ráadásul Karsa Lee Sin-jéhez került, a lehető legjobb helyre az FW szempontjából. Láthatóan egy hullámhosszon volt az FW, Bjergsen-t egy jól irányzott Syndra stun után eltalálták egy Ashe ultival is, majd Lee Sin is belerúgott egyet, biztos ami biztos. Később tudott csak szépíteni Bjergsen Swordarttal szemben egy kaotikus mid lane skirmish során. Az öröm nem tartott sokáig, az új Galio még mindig félelmetes, egy Flash + Taunt kombóval azonnal eltüntették a pályáról WT-t. A kezdeti agresszió után mindkét gárda visszavett egy kicsit, ami csak a 33. percben változott. Biofrost rosszul mérte fel a helyzetet és miután az FW már elhozta a Baront, csak azért is bementek többen a TSM-től revansot venni, de végül csak ők haltak meg három. Úgy tűnt a TSM-nek lőttek, pedig ezen a meccsen múlt, hogy egyáltalán helyosztót játszhatnak-e a nap végén, vagy egyből búcsúznak. Újabb Baron-t biztosított az FW a 43. percben, de eddigre WT Caitlyn-je már bekapcsolt és osztotta a fejeseket mindenkinek. Elérkezett a harmadik Baron is, amit Hauntzer szép kicsúszásának köszönhetően nem tudot Karsa elhozni, mivel azt tervezte, hogy Shenre ugrik be lopni. A TSM pechére Maple Syndrája közel volt, max szinten pedig a W tényleges sebzést okoz, ez Sven minden bizonnyal elfelejtette, mivel nem Smite-olt és Maple belopta a Baront. Végső elkeseredésükben az ősi sárkányra mentek, ezt már begyűjtötték. A Baront kihasználva szeretett volna tornyokat hozni az FW, de nagyon elszámolták magukat, Hauntzer pedig a torna legszebb Flash Tauntját hajtotta végre Maple Syndráján, Betty Ashével pedig Caitlyn ultija végzett. Innen már nem volt nehéz dolguk befejezni a meccset és egyedül Karsa próbált időt nyerni, de csodát már ő sem volt képes csinálni, főleg miután Bjergsen végigüldözte őt a pályán, míg csapata lebontotta a Nexust.

WE vs GAM 

Megint egy laneswappal leptek meg minket a vietnámiak, aminek 957 lett vesztese, mivel ő volt a first blood topon, majd alig 2 perccel később megcsinálták ugyanezt mégegyszer. Később megbosszúlta ezt 957 és Ivern segítségével megölték Starkot, aki időközben visszament top-ra. Xiye roamjai jókor jöttek Taliyah-val és Stark ismét meghalt, ezúttal 2 v 3-ban, a többiek nem értek oda időben. Ahogy azt várhattuk a GAM-tól, illetve egy kínai csapattól, kaotikus csapatharcokból nem volt hiány, elég sokszor találkoztak a pályán, gyilkosság gyilkosság után jött. A 20. percben még csak 3 torony dőlt összesen a két csapattól, ebből is látszik, hogy min volt a hangsúly. Mystic Caitlyn-je eléggé megszedte magát mind a killekből, mind pedig a több mint 70-es farmelőnyéből Slay-el szemben, ezzel viszonylag hamar elérve a lategame stádiumát, onnan pedig nincs megállás. Főleg ha egy Karma és egy Ivern van mellette, akik minden ártalomtól megvédik, így majdnem frontlineként játszhatott Mystic és a 31. percben Caitlyn-nel az élet lebontottak mindent.

TSM vs G2

Jöhetett a nagy visszavágó Európa és Észak-Amerika között. Az első áldozat Perkz volt, akinek majdnem sikerült egy excecute-ot végrehajtania, de végül túl önző volt és ki is akart jönni. Gyilkosságok nem nagyon voltak az első 25 percben, a tornyok tekintetében pedig a TSM vezetett. Hauntzer és Bjergsen összjátéka nagyon szép volt, Hauntzer egy Rumble ultival mindenkit előkészített, Bjergsen pedig beszedte a gyilkosságokat Jayce-el. A 30. percben a G2 került lépéselőnybe, viszonylag biztosan kezdhették el a Baron-t, a TSM pedig sprintelt, hogy odaérjen valahogy időben, ez azonban nem jött össze és a G2 kisétált az erősítéssel. Csak pár toronyra volt elég, sok mindent nem tudtak belőle elhozni, utána pedig továbbra is a TSM diktálta az iramot, a 36. percben egy 2-0-ás csere után az ősi sárkány is az amerikaiakhoz került. Ha ez nem lett volna elég a 39 perc végén a Baront is bezsebelték, az európaiak egy torony lemaradásban voltak és továbbra is egy kill volt az egész csapatban. Egész jól helytállt ezzel szemben Perkz és gárdája, de ő maga rengeteg Shockwave-et lőtt mellé Oriannájával. Lassan közelítettünk az 50. perchez és egy újabb Baron jelent meg a pályán, ami természetesen harcot jelentett. Elsőként a G2 érkezett a helyszínre és nem sokon múlt a lopás, mivel Trick Nunu-val még 1000 hp-ról sem tudta egyből eltüntetni a Baront, szerencsére Expect besegített. Az erősítéssel és egy 6 tárgyas Caitlyn-nel már bátran mehetett előre az egyébként hátrányból játszó G2. Sven-t szedték ki először, majd nem sokkal később Bjergsen-t is, Expect Gragas hordójának köszönhetően, Zven pedig mindenkit seperc alatt szétkapott Caitlyn-jével. Kettős emberhátrányba már nem tudott védekezni az amerikai csapat és elbukták a meccset miután végig ők voltak nyeregben.

FW vs GAM

Az első 10 percben semmi nem történt, legalábbis killek terén. A 11. percben az FW rögtön egy teljes ásszal indított a GAM ellen és csodával határos módon tőlük senki nem halt meg, pedig többen is villogtak rendesen, ráadásul az 5-ből 4 gyilkosság Betty-hez került, így Ashe hamar megindult. Sőt mi több, mindezt 4 v 5-ben tették, mert Karsa Graves-el a top lane-en splitpusholt, elhozva az első tornyot is. Nem is nagyon tudott a GAM válaszolni erre a korai agresszióra, ami eddig nem igazán volt jellemző a Flash Wolves-ra, sorra adták át a gyilkosságokat és a tornyok is dőltek. Egyik dive a másik után jött, tökéletes tempót diktálva. A 16. percben már hét ezer arannyal vezettek Karsa-ék és nem engedték el a gyeplőt pár kisebb hibát leszámítva. Baron körül összpontosult a figyelem a 30. percben, amit az FW kezdett el. Hiába osztotta fel két részre a csapatharoc a GAM ügyes helyezkedéssel, mindkét fronton elbukták azt és egy újabb Ace-t hozott el Maple és csapata. A Baron-ra nem is maradtak, egyből a bázist támadták, mondván a Baron ráér, inkább aranyat gyűjtenének. Végül nem csak aranyat gyűjtöttek be, hanem a győzelmet is, mert a GAM nem támadt fel időben, igaz csak pár másodpercen múlt az egész. Ez győzelem biztosította az FW számára a helyosztó mérkőzést a TSM-el szemben a nap végén. 

SKT vs WE

Ez lett volna elvileg az utolsó mérkőzés, ha nincs a TSM és FW utolsó utáni összecsapása. A legtöbben egy újabb SKT győzelemre számítottak, de a WE-nek más tervei voltak. Nem is fogták vissza magukat, xiye egy Lucian midet hozott, amivel szó szerint szétszedte Faker-t újra és újra. Az első gyilkosságig csak bő három percet kellett várni, xiye máris beindult Lucian-nel egy kettősgyilkosság után, Peanut-ot sem kímélve. Ezzel az előnnyel xiye azt mondta, hogy diveolni is simán tud, amit meg is tett, Faker legnagyobb bánatára, aki így már 0 2 0-ban volt 6 perc alatt. Bang és Wolf párosa valamelyest mentették az SKT becsületét, miután Mystic-et és Zero-t, a WE cserejátékosát is megölték. Ami rosszul mehet egy meccsen az megtörtént, Peanut például egy őrszemen állva ment volna haza, Zero pedig egy teljes Zyra burst-tel gondoskodott arról, hogy ezt koporsóban tegye meg. Még Faker Ori ultijai sem nagyon mentették meg a helyzetet, xiye-t ugyanis nem lehetett megállítani, 957 Shen-je pedig mindig figyelt rá, hogy biztonságban legyen. Két BotRK ellen még Huni se bírta sokáig, az a Lucian pedig megállás nélkül csúszkált mindenfele, amire az SKT egyszerűen nem volt felkészülve. A 22. percben 4-0-ás harcot hozott a WE, ami egyben egy Baron-t is jelentett. Egészen a 30. percig kellett várni, hogy xiye végre meghaljon egyszer, de csapata még nélküle is lehozta a harcot, Mystic tökéletes helyezkedésének köszönhetően. Azért az látszot, hogy az SKT nem adja magát könnyen, több mint 9 ezres lemaradás mellett is Peanut képes volt egy Baron-t belopni a 33. percben, bár csak hárman tudták megtartani azt, nagyrészt megint Mystic-nek köszönhetően. Amint lejárt a Baron a WE ismét agresszív módba kapcsolt és lerohatnák az SKT-t, mindössze Bang maradt védeni, ami 5 ellen lehetetlen volt, így az SKT egy újabb vereséggel gazdagodott.

FW vs TSM

A nap utolsó mérkőzése a helyosztó volt a két gárda között, a tét pedig a bentmaradás volt. Jól indult a meccs eleje a TSM-nek, Sven elhozta az első gyilkosságot a boton, majd egy későbbi dive során 1-1-et cseréltek egymással. Maple roamjai Taliyah-val sokat segítettek a szélső ösvényeken, így halt meg Hauntzer is a topon, akinek nem volt hova menekülnie a falnak köszönhetően. Nagyon szoros volt a különbség aranyban, aztán a 20. percben az FW megindult miden és három gyilkosság után egy az utolsó külső tornyot is lebontották. Pokoli sárkányért harcoltak a csapatok a 30. percben, de a TSM emberhátrányban volt, köszönhetően a Taliyah falnak, így Biofrost nem tudott csatlakozni, bár Flash-e volt, de azt nem akarta beáldozni. Baronra is beújított az FW, hiába volt Sven a közelbe, belopni nem tudta azt, meg is indultak a felső ösvényen tornyokat rombolva egymás után. A fal megint tökéletes volt Maple-től, saját tornyától elzárva a TSM-et. Bjergsen beküldte egy Ryze ultiva Hauntzer Shen-jét, de ő elég hamar meghalt GA nélkül, így ezzel csak emberhátrányt értek el megint és őt követte Svenskeren is. Biztosították a top inhbibet és utána az ősi sárkányt it, ezzel felspékelve indultak meg ezúttal boton, ugyanazzal a tervvel, felhúzva a falat. Ez a kezdeményezés egy ace-ben végződött az FW számára, amit azt jelentette, hogy a TSM elbúcsúzott az MSI-től idén.

A következő meccsek május 19-én, pénteken kezdődnek, ahol először az SKT küzd meg a Flash Wolves-al, majd másnap, a Team WE a G2-vel. Mindkét összecsapás Bo5 lesz és a nyertesek játsszák majd a nagydöntőt május 21-én.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!