Miért lesz jó a franchise rendszer az LCS-ben?

Miért lesz jó a franchise rendszer az LCS-ben?

A franchise rendszernek lesz pozitív hatása is.

A profi League of Legends egyik nagy nyitott kérdése mostanában az, hogy mit hoz a jövő? Azt már tudjuk, hogy a Riot ejti a kiesős rendszert és lassan minden bajnokságát úgynevezett franchise rendszerre rakja át. A folyamat már el is kezdődött, hiszen a kínai LPL már idén nyáron, az NA LCS pedig a 2018-as tavaszi szezonban vált majd. Szerintem annyi szó esett már magáról a rendszerről, hogy mindenki tudja nagy vonalakban, hogy az egész mit jelent. Viszont a legtöbb esetben az egészhez kapcsolódó általános vélekedés kicsit negatívan csapódik le. Sokan azt gondolják, hogy így a kis csapatok kiszorulnak és elérünk majd egy pontot, amikor az egész egy pénzgyártó gépezet lesz. Pedig lehet ennek pozitív hatása is.

A második csapatok (Academy)

Bejutni az Challenger szériába iszonyatosan nehéz, onnan pedig az LCS-be még nehezebb. Ahhoz, hogy erre legalább az esély meglegyen, a legtöbb körülményt, amit a már benn lévő csapatoknak biztosítani tudnak, elő kell teremteni. Kell egy gaming-ház, egy edző, a játékosokat valamilyen szinten fizetni és igazgatni kell. No mármost ezt teljesen a nulláról csinálni, magánemberként szinte lehetetlen, ha csak nincs a párnába varrva pár millió dollárunk és itt jönnek be a nagy szervezetek. Tegyük fel, hogy sikerül összeverbuválni egy jó kis csapatot a solo que játékosok közül, tele tehetséggel.

Ez a csapat akkor is hátrányban lesz a nagyokkal szemben, akiknek megvan a tapasztalata, hogy hogyan is kell eljutni az LCS-be, hiszen már ott vannak. Ha pedig a Challenger szériából sikerült bejutni a főtáblára, akkor már lehet is eladni a helyet egy jó zsíros csekkért, emlékezzünk csak a Gravity vagy a Flyquest esetére, vagy éppen a friss Misfits aláírása. Nos, ez a rendszer, ami még durvább szakadékot üt az amatőr de tehetséges csapatok és a nagy szervezetek közé, az új rendszerrel teljesen megszűnhet.

Challenger Series kuka, jöhetnek a Minor ligák

Tovább folytatva az előző gondolatmenetet, ha már a Challenger ligára nincs igazán szükség, akkor helyette lehetne indítani egy Minor sorozatot, ahol az LCS csapatok kis csapatai indulhatnának. Ezzel egyből megoldódna az a gond, hogy az itt résztvevők számára nem ugyanazon lehetőségek állnának rendelkezésre és onnantól kezdve csak a tehetség számítana. Továbbá, végre lenne egy értelmes ’amatőr’ sorozat, amit lehetne nézni, mert valljuk meg őszintén, a CS nem túlságosan népszerű.

Ha elindul a Minor, akkor egyből lehet arra számítani, hogy a profi játékosok száma jelentősen megnövekedik majd. A nagy egyetemek elkezdhetnek akár saját ligát indítani és egy idő után akár az is eljöhet, hogy minden évben lesz egy draft, ahol ugyanúgy, mint az NFL-ben, a nagy csapatok elviszik a legújabb és legjobb játékosokat. Amerikában ugye már voltak kísérletek erre, ez volt a Scouting Grounds.

Végül pedig az egész stabilitást hozna, mármint a játékosok életében. Nem egyszer hallottuk már, hogy a kis csapatoknál nem igazán vannak lepapírozva a dolgok, sőt, ha még rendben is vannak a szerződések, akkor is előfordul olyan, hogy valamelyik fél nem tartja magát a megbeszéltekhez. De ha a Minor ligában a nagy csapatok vannak, akkor ott nem lehet már keresni kiskapukat.

De miért lesz ez jó nekünk, rajongóknak?

Erre a legnyilvánvalóbb válasz az, hogy ha több a játékos és a csapat, no meg a bajnokság, akkor ebből egyenesen következik, hogy a játékidő is növekszik, amit lehet nézni és lehet szurkolni. A kis csapatok legjobb játékosait lehet folyamatosan figyelni, ha pedig valaki hatalmas tehetség, akkor már vihetik is a nagy csapatba.

A másik ok pedig még fontosabb, ha bevezetik a rendszert, akkor a szponzorok száma ugrásszerűen meg fog növekedni, ha pedig többen lesznek, akkor bizony növekedni fognak a fizetések, a nyeremények és úgy általában a színvonal is ugrik egy lépcsőfokot. És tudjátok miért lesz ez így? Mert működik a rendszer. A hirdetők már ott vannak az NFL, az NBA, NHL meg még ki tudja hány Minor ligában és tudják, hogy ott ez a marketing modell egy hatásos eszköz. Akkor itt miért ne lenne haszna?

Konklúzió

Egy biztos, az átállást nem fogjuk tudni megállítani. A Riotnak pénzügyileg sokkal jobban megéri a franchise rendszer és egy profitorientált cég esetében bizony mindig az fog irányítani. Lázadozhatunk az ellen, hogy ezzel megölik a kis csapatokat, akik nagyon sokat tettek azért, hogy az LCS a mostani nagyon profi szintre fejlődjön, attól még nem fog változni semmi. Inkább nézzük az egészet egy másik oldalról és próbáljuk kicsit pozitívan hozzáállni a változáshoz. Ki tudja, lehet hogy jó lesz ez az egész?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!