Átalakul az NA LCS, 10 millió dollárt kér a Riot egy-egy helyért

Átalakul az NA LCS, 10 millió dollárt kér a Riot egy-egy helyért

Az NA LCS-ről már régóta tudni, hogy franchise rendszerű lesz, ami azt jelenti, hogy állandó csapatok lesznek, a Challenger Series-t pedig eltörlik.

Hogy mit is jelent ez igazából? A kiesési rendszer teljesen eltűnik, legalábbis ami a csapatokat illeti, játékosok ettől még jönni-menni fognak. A mai napon történt a nagy bejelentés a Riot részéről, ahol állandó együttműködésről beszéltek, a Challenger Series eltörléséről és az amerikai játékosok egyesületéről, amely mintegy érdekvédelmi szervezet fog működni.

Miért lesz jó a franchise rendszer az LCS-ben?

Ben | 17/05/23 06:32 A franchise rendszernek lesz pozitív hatása is. A profi League of Legends egyik nagy nyitott kérdése mostanában az, hogy mit hoz a jövő? Azt már tudjuk, hogy a Riot ejti a kiesős rendszert és lassan minden bajnokságát úgynevezett franchise rendszerre rakja át.

A bejelentés szerint három fő területre fogják fókuszálni a változásokat. Ezek egyike megváltoztatni a jelenlegi ligarendszert úgy, hogy az a hosszú távú együttműködést támogassa. A másik a bevétel megosztása lesz, ami azt jelenti, hogy a csapatok is részesednének az őket érintő bevételekből, legyen az például játékon belül csapatspecifikus tartalom, mint az ikonok, de szóba kerülhet majd az új közvetítési rendszer is, amit már kiadtak anno a BAMtechnek. A harmadik pedig a játékosi egyesület, ami azt hivatott biztosítani, hogy a játékosok érdekeit jobban képviseljék és hogy hallatni tudják szavukat az őket érintő kérdésekben. Mindezek a következő évtől léphetnek érvénybe, vagyis a 2018-as tavaszi szezon kezdetével.

NA LCS 2018

Meg fog változni a most megszokott rendszer jövőre. Innentől kezdve minden egyes csapat (majdnem) állandó szereplője lesz a ligának és nem lesznek kieső csapatok, illetve új bejutók, mint eddig. Ezt megelőzően a csapatoknak pályázni kell majd a helyekért, amit a Riot Games fog elbírálni és ha ezen átestek és megfeleltek, onnantól kezdve, hacsak valami extrém körülmény nem adódik, nem kell tartaniuk a kieséstől. Nem kell promotion tornán se részt venniük, hogy bejussanak az NA LCS-be, hanem egyből ott kezdik meg új pályafutásukat.

Természetesen az egészet nem adják ingyen, hiszen ez egyben felmérhetetlen előnyökkel kecsegtet, amiért bizony fizetni kell, ráadásul nem is keveset. Egy egységes árat szabtak meg egyelőre, ami cirka 10 millió dollár egy-egy NA LCS helyért. Ez egyrészt jó, másrészt nem. Jó olyan szempontból, hogy nem egy nyílt aukción adják el a legtöbbet ígérőknek, ezzel kizárva a kisebb, vagy inkább közepesebb csapatokat, a kisebbek így se úgy se fognak nagyon labdába rúgni ilyen fix árak mellett sem. Annyi engedményt azért adnak, hogy az elején "csak" 5 milliót kell befizetni, a maradékot pedig a későbbiekben a juttatásokból vonják majd le, de még így se kis összegről beszélünk.

Mivel a kiesési rendszer nagyrészt kiesik a képből, más módon kell motiválni majd a csapatokat. Minden egyes helyezésnek külön díjazása lesz, ezzel is ösztökélve a résztvevőket, hogy jól teljesítsenek, mivel egy magasabb helyezés több pénzt jelenet, amit a saját fejlődésükre költhetnek. Büntetés is lesz azoknak a csapatoknak, akik az utolsó helyen végeznek, illetve, ha egy csapat 8 split alatt legalább ötször 9. vagy 10. helyen végez, azzal elveszti az NA LCS-ben való szereplés jogát

Három fázissal fogják elindítani ezt az új rendszert. 

Az első fázisban a Riot szakértő harmadik feleket bevonva megvitatja az egyes csapatokkal jövőbeli terveiket az NA LCS-t, valamint a saját szervezetüket illetően. A második fázisban a Riot Games átvizsgálja majd a csapatok javaslatait, anyagi helyzetét és utána néznek a pénzügyi kifizetéseknek, valamint a tulajdonosoknak is. A csapatoknak helyszíni interjún is meg kell felelniük. Végezetül a harmadik és egyben végső fázisban a Riot Games fogja kiválasztani és bejelenteni azokat a csapatokat, akikkel együtt fog dolgozni 2018-tól

A bevételek megosztása

Az új együttműködés értelmében a Riot Games megosztja bevételeinek egy részét partnereivel, legalábbis azokat, amikben érintettek. Ezért cserébe a csapatoknak is meg kell osztaniuk bizonyos bevételeiknek egy részét, olyanokat, mint a szponzorációk, vagy az eladott merchandise-ból származó pénzösszegek bizonyos százalékát, szóval a pénz két irányba fog áramlani. Ennek a mozdulatnak a lényege, hogy a közös érdekeket szem előtt tartsa, illetve védje, szem előtt tartva azt is, hogy egyes szorgos tulajdonosok így is tudjanak érvényesülni, azaz, ha valaki leleményesebb, akkor legyen lehetősége további előnyökhöz juttatnia saját csapatát, ezzel is egy versenyszférát alkotva.

Nem lesz több Challenger Series

Teljes egészében megszűnik a Challenger Series. A megszokott kiesési rendszer hiányában már semmi haszna nem lenne, helyette inkább koncentrálnak majd az egyébként több éve futó egyetemek közt zajló Academy League-re. Az itt szereplő csapatokból minden egyes NA LCS partnernek, vagyis nagy csapatnak választania kell majd egyet, akik úgymond a protezsáltjaik lesznek, mondhatjuk azt is, hogy kicsit hasonlít a mostani testvércsapatos rendszerre, csak kisebb átfedéssel a két liga között. Ez azért is jó, mert így a csapatok egy kibővített rosterrel tudnak együtt dolgozni és akár friss, fiatal játékosokkal is kísérletezni, hasonlatosan, mint a hagyományos sportokban megszokott scouting programok, ahol új játékosokat keresnek. 

Játékosok egyesülete

Eddig nem igazán volt érdekvédelmi szervezete a játékosoknak sehol a világon, legalábbis nem egy ilyen egységes fajta. Maximum a csapatuk képviselte őket, de ha meg pont a csapattal volt gond, mint például a Tainted Minds esetében, senki nem állt ki a játékosok mellett jóformán. Ezt már idén elindítják, egyelőre a Riot pénzén, egészen addig, amíg önfenntartóvá nem válik a játékosok által. Attól nem kell félteni őket, hogy ez ne férne bele a játékosok költségvetésébe, ugyanis a minimum bért 75 000 $-ra viszik fel évente, ami kicsit több, mint 20 millió forint. Másrészt az ő érdekük is, hogy egy ilyen szervezet hatékonyan működjön. Ebben a nagyjából 20 millióban még nincsenek benne a szponzorációk, a streamelésből származó bevételek, egyéb juttatások, semmi. Ez csak és kizárólag a csupasz bére a játékosoknak, amit azért kapnak, hogy az NA LCS-ben játszanak. 

Az egyes képviselőket maguk a játékosok fogják megválasztani szavazás alapján. Ezek a képviselők függetlenek lesznek a Riot-tól és csak a játékosoknak fognak felelni. Le kell ülniük majd alkalomadtán tárgyalni és megbeszélni a játékosokat érintő problémákat, valamint rajtuk keresztül kell majd az érdekképviseletet is megoldani, ha például valakinek ügyvédre van szüksége, vagy anyagi tanácsadóra. Mindenesetre ezzel elég nagy önállóságot és egyben felelősséget is adnak a játékosoknak.

Ezt a szervezetet a következőképp tervezik elindítani: első lépés az lesz, hogy a Riot Games egy elfogadott listát prezentál az NA LCS felé, hogy kik lehetnek képviselők. Ezt követően a játékosok vagy elfogadják ezeket a jelölteket, vagy nem. Második lépésként az újonnan megválasztott képviselőknek júliustól számítva nagyjából 2 hónapjuk lesz megismerni a játékosokat és előkészülni.

A harmadik lépés a legnagyobb. Ekkor indítják az egészet hivatalosan is útjára, hogy egy egységes érdekképviseletet biztosítson a játékosok számára olyan esetekben, ahol általában három érintett fél lesz: a Riot Games, az érintett csapat, valamint maga a játékos. Ők lesznek felelősek a jogi tanácsadás biztosításáért is. 

Erről már volt egy nyílt megbeszélés is, ahol a Riot Games Reginald-dal (TSM) és Noah (IMT) tulajdonosokkal ült le tárgyalni a pontos részletekről.

Mi a véleményetek erről az új rendszerről? Ez alapjaiban változtathatja meg az e-sportok világát, mint ahogy jelenleg ismerjük.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!